Maandag 10 maart 2008, weer eens een dag waar de KNVB duidelijk maakt dat het voetbal voor de supporters is. Mocht de vrijdagavond veel voetbal en clubliefhebbers al voor onoverkomelijke problemen stellen, de maandagavond is wat dat betreft nog dramatischer gekozen. Toch besluiten we maar weer om een paar uur vrij te regelen bij de baas en naar Overijssel af te zakken voor de wedstrijd tegen een van de topploegen uit de Jupiler League, FC Zwolle.


10 Maart 2008

Fortuna zorgt voor zinderend slot in Zwolle

FC Zwolle 2 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 37. Zuidam (pen.) 1-0; 39. Geenen 1-1; 69. Kleizen 2-1; 77. Op den Kamp 2-2; 93. Boymans 2-3
Opstelling: Christianen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp, Bejas, Simone, El Hammouchi (74. Van den Ouweland), Voorn (74. Boymans), Olondo, Guvenc, Schreurs
Toeschouwers: 3.525
Scheidsrechter: Makkelie
Geel (Fortuna): Voorn, Boymans
Rood (Fortuna): –

Na de dramatisch verlopen thuiswedstrijd tegen Stormvogels Telstar van afgelopen vrijdag, is er van het voorzichtige optimisme in het Sittardse supporterskamp weinig meer te bespeuren. Niet dat dat verrasend genoemd mag worden. Een constante opwaartse lijn is bij de trots van de Westelijke Mijnstreek in de 21e eeuw immers nog niet te bespeuren geweest. Steeds weer opnieuw wordt, na enkele hoopgevende resultaten, die hoop door de heren spelers vakkundig de grond ingeboord.

Maar zoals gezegd, wederom hebben we verlof weten te regelen en geduldig wachten we op de Belgische bolide van de chauffeur van dienst. Als GER uiteindelijk arriveert stappen we snel in en begeven we ons naar de McDonald’s in Sittard alwaar we de overige drie passagiers oppikken. Belangrijkste onderwerp van gesprek op de heenweg, is de aanklacht die is ingediend tegen de burgervader van Fortuna en de SV, niet geheel toevallig ook de chauffeur van vandaag.

Schandalig natuurlijk, een volksvertegenwoordiger met zo’n voorbeeldfunctie, hoort natuurlijk van onbesproken gedrag te zijn. Ik verwijt mijn chauffeur dan ook dat hij qua gedrag wel erg veel gelijkenissen vertoont met de voormalig spaans politicus en gewezen burgervader van Marbella, Jesús Gil y Gil. Ook deze hield zich in zijn vrije tijd bezig met het runnen van een voetbalclub en slaagde erin alle belangrijke personen met aanzien in dat wereldje tegen zich in het harnas te jagen.

Door alle verhalen van vermeende corruptie vliegt de tijd voorbij en even na zeven rijden we de hoofdstad van Overijssel binnen. Even later zien we het nieuwe onderkomen van onze gastheer liggen, maar missen daardoor wel de flitspaal. In de tijd van stakingen bij de politie, werken die blijkbaar onverdroten voort. Ach ja, een publieksonvriendelijke actie is het wel. Zoveel is duidelijk.

Nadat we de bordjes “Bezoekers Uitvak” hebben gevolgd komen we uit bij een grote ijzeren poort, alwaar we worden opgewacht door twee vrouwelijke stewards. Die sturen ons door naar de voor ons bestemde parkeerplaats voorbij een tweede poort.  Als we de auto geparkeerd hebben, stappen we uit en begeven we ons richtig uitvak. Daar wordt een derde poort opengemaakt, waarna we eindelijk bij het kassahokje zijn. Voor negen euro kopen we een kaartje voor de Hans Franken tribune. De eer om op een tribune te mogen zitten, die de naam draagt van zo’n geweldige oud-speler (???) van de plaatselijke FCZ, is die negen euro meer dan waard.

Nadat we na uitvoerig gecontroleerd zijn op geldigheid kaartje (5 meter terug gekocht), grondig gefouilleerd en geinspecteerd op beursinhoud mogen we dan eindelijk een blik werken op al het moois wat FC Zwolle voor ons in petto heeft. Een paar weken geleden wist technisch directeur van FC Zwolle, Gerard van den Belt in de VI te melden dat FC Zwolle “De club van de regio” moet worden. Ook deed hij de uitspraak: “Wij zijn klaar voor de eredivisie.” En eerlijk is eerlijk, daar lijkt met dit stadion aan alle voorwaarden voldaan te zijn, wat een juweeltje!

Het uitvak is voorzien van smetteloos plexiglas en een design vangnet, om ons te beschermen tegen de beruchte Vandaas Noord. De muren stralen een heerlijke warmte uit en de looppaden voor de tribunes zijn van een hoogwaardig en duurzaam soort modder. En dan spreek ik alleen nog maar over onze tribune, achter de goal en die aan onze rechterkant. Aan onze rechterkant worden de contouren zichtbaar van een state-of-the-art meesterwerk dat zijn gelijke niet kent. Aan de overkant is het nog een kale vlakte, maar ook dat zal ongetwijfeld een briljantje worden binnen de Nederlandse voetballerij. Daarnaast wil ik de ontwerpers van dit futuristisch hoogstandje feliciteren met het feit dat het eindelijk gelukt is een stadion te ontwerpen bestaande uit meer beton, dan ons bloedeigen Wagner & Partners bolwerk.


De bouwmeester heeft alle deadlines gehaald!

Een ander punt waaruit blijkt dat de blauw-witte trots van Overijssel klaar is voor de eredivisie is de overweldigende publieke belangstelling voor deze hoogvlieger uit de Jupiler League. Maar liefst 3.500 toeschouwers bevolken vanavond de tribune volgens de officiele berichtgeving. Of daarbij ook de 24 meegereisde die-hards onder de Fortunafans behoren is niet helemaal duidelijk, maar ook hier wordt wederom niet over gecorrespondeerd.

Als beide ploegen het veld opkomen blijkt dat de blauwe leeuw van de Postbank in zijn vrije tijd wat bijsnabbelt als mascotte van FC Zwolle. Van Jan Mulder overigens geen spoor. Wel staat er een of andere malloot in een pakje met een wel wat erg groot uitgevallen schotse ruit naast hem interessant te doen. Heb niet echt meegekregen wat zijn bijdrage nu eigenlijk precies was, maar het zou zomaar eens de stadionomroeper kunnen zijn geweest. Voetbal in Zwolle, wat een feest.

Fortuna begint in Zwolle zonder de onvolprezen superspits Dirk-Jan Derksen in de basis. Dit toonbeeld van onverzettellijkheid wordt wel hartstochtelijk toegejuicht door de meegereisde aanhang, maar blijkbaar is hij te teleurgesteld om te reageren op lofzangen aan zijn adres. Hoe komt men toch erbij dat hij altijd negatief wordt bejegend door de away-support? Zolang trainer Roger Reijners hem blijft gebruiken op zijn beste positie is er wat ons betreft geen vuiltje aan de lucht.

De plaats van Derksen in de basis wordt overgenomen door Ramon Voorn. De opstelling ziet er als volgt uit: Arjan Christianen; Rick Geenen; Joep op den Kamp; Zarko Grabovac; Roy Bejas; Angelo Simone; Ramon Voorn; Raschid El Hammouchi; Cedric Olondo; Emrullah Güvenç en Danny Schreurs.

De eerste minuten van de wedstrijd lijkt het erop dat Fortuna niet veel heeft geleerd van de nederlaag tegen Stormvogels Telstar. Het begin is overduidelijk voor Zwolle en dat levert al meteen een kans op voor Jongsma, die gelukkig voor Fortuna voorlangs schiet. Naarmate de wedstrijd vordert komt Fortuna beter in de wedstrijd zonder echt dreigend te worden. Eerste dreiging ontstaat als Fortuna, via een counter uitbreekt en de bal terecht komt bij de snelle Cedric Olondo. Deze wordt echter op onreglementaire wijze gestuit door Albert van der Haar. Een vrije trap en een gele kaart voor de dader zijn het gevolg. In het uitvak ontstaat de nodige discussie of het hier wel of niet een doorgebroken speler betrof en dus rood getrokken had moeten worden.

Veel tijd om hierbij stil te blijven staan wordt ons echter niet gegund, als Rick Geenen Zwolle-aanvaller Jongsma haakt in het strafschopgebied. Scheidsrechter Makkelie wijst gedecideerd naar de strafschopstip. Jordy Zuidam laat zich dit buitenkansje niet door de neus boren en schiet onberispelijk binnen, 1-0. Voorzichtig beginnen we al te denken aan ons telraampje.

Net als in Volendam weigert Fortuna zich echter gewonnen te geven en gaat op zoek naar de gelijkmaker. Enkele minuten na de 1-0  wordt een mooie actie van Cedric Olondo aan de zijlijn onderbroken door een overtreding op de Congolees. De vrije trap wordt vervolgens door Roy Bejas panklaar op het hoofd van Rick Geenen gelegd, die de bal onhoudbaar achter Zwolle keeper Diederik Boer kopt, 1-1. Dit is tevens de ruststand. Intussen hebben we de aandacht getrokken van wat opgeschoten hangjeugd in het vakje naast ons, die uitnodigend naar ons staan te zwaaien.

In de rust is het tijd voor de Goodyear-commissie om haar oordeel te vellen over de catering van dit voetbalpaleisje. Een norse man neemt de bestellingen op, een goedenavond of alstublieft komt blijkbaar niet in het vocabulaire van deze chefkok voor. Ik besluit te gaan voor een broodje kroket met mosterd. Wordt toch eens tijd voor een thermometer in de standaard uitrusting van de Goodyear-commissie, daar ik het vermoeden heb dat de kroket niet geheel aan de gewenste temperatuur voldoet. Desalniettemin is de kroket toch enigszins eetbaar en het broodje is ronduit vers te noemen en op een zakje mosterd meer of minder wordt niet gekeken door de cateraar.Desondanks is het vonnis al geveld door de wijze raad. Geen Goodyearster voor FC Zwolle. Er waren simpelweg te veel minpunten en dan hadden we het nog niet eens over de verkoop van A-merken. Kwekkeboom-kroketten, Remia mosterd en mayonaise en Fanta en Coca Cola. Van dat laatste merk ben ik als hartstochtelijk Pepsi fan toch al niet gecharmeerd. Hoewel persoonlijke voorkeuren volgens de statuten niet mogen meespelen gaat Zwolle op de wachtlijst voor de felbegeerde ster. Jammer dat de catering niet van het niveau is wat je bij zo’n geweldig bouwwerk zou verwachten. Een mooie verpakking, maar een bedrieglijke inhoud dus.


Waarom draagt Linda de Mol zo’n belachelijke outfit?

Inmiddels keren de spelers weer terug op het veld voor de tweede helft en begeven we ons weer naar onze plek. De tweede helft is redelijk gelijkopgaand, maar de kansen zijn spaarzaam. De eerste grote kans komt op naam van Fortuna als Cedric Olondo er aan de linkerkant vandoor gaat en de bal in een keer voorgeeft op Danny Schreurs. Deze weet de bal echter net niet aan te raken, waardoor FC Zwolle ontsnapt aan een mogelijke achterstand.

Een blik naar de kant levert het bewijs dat ook trainer Roger Reijners in de gaten heeft dat er misschien meer te halen valt dan een puntje. Zowel Ruud Boymans als Charly van den Ouweland beginnen aan hun warming-up. In de 67e minuut begaat Albert van der Haar wederom een overtreding en krijgt daarvoor zijn tweede gele kaart van de avond. Inrukken dus en Fortuna mag het restant van de wedstrijd met een man meer ballen.

Toch lijkt Fortuna het meest onder de indruk te zijn van deze situatie en is de concentratie even weg. Zwolle profiteert onmiddellijk van de onachtzaamheid in de verdediging van de Sittardse ploeg en het is Marcel Kleizen die de thuisploeg op een 2-1 voorsprong zet. Nu komt eindelijk ook het Zwolse publiek in actie en het “Wij worden kampioen”, rolt van de tribunes. Trainer Reijners reageert ogenblikkelijk en haalt de zeer sterk spelende Ramon Voorn en Raschid El Hammouchi naar de kant ten faveure van Charly van den Ouweland en Ruud Boymans. Dit alles met de bedoeling de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken.

In de 76e minuut krijgt Fortuna loon naar werken, als Emmo Güvenc de mee opgekomen Joep op den Kamp weet te vinden. De blonde verdediger aarzelt geen moment en werkt de bal achter de Boer in het doel, 2-2. Als de Fortuna aanhang vervolgens luidkeels “Zij worden kampioen” aanheft, besterven enkelen van de Vanaas Noord boykes het aan de andere kant van het plexiglas. Erg onvriendelijk natuurlijk, het waren immers hun eigen woorden.

Na de gelijkmaker begint Zwolle een wanhoopsoffensief, maar het blijft de uitploeg die voor het meeste gevaar zorgt. Bij een counter besluit Emmo Güvenc voor eigen succes te gaan waar enkele medespelers er beter voorstonden. Ondanks de man meer is de meegereisde aanhang  allesbehalve gerust over de afloop. Als de 4e official dan ook aangeeft dat er drie minuten blessuretijd bijkomen, reageert het uitvak verdeeld. Ik behoor bij de personen die tevreden is met een punt, waar anderen vol voor de overwinning wensen te gaan.

Inmiddels is een supporter zwaar in de ban van Uri Geller. Deze persoon geeft de laatste tijd feilloos aan hoe de wedstrijd zal verlopen en wanneer er gescoord zal worden ‘The Mentalist Didderen’ heeft de hele wedstrijd net zoals in Volendam volgehouden dat  Fortuna met drie punten huiswaarts zou keren en wederom haalt hij zijn gelijk. Angelo Simone verovert de bal op het middenveld en speelt de bal op Güvenç. Deze ziet Charly van den Ouweland vrijstaan en verschaft hem vrije doorgang op de keeper van Zwolle. Van den Ouweland omspeelt Diederik Boer en ziet vervolgens dat Ruud Boymans in een nog beter positie staat. Het balletje wordt nauwkeurig in zijn voeten gespeeld en kampioenskandidaat Zwolle lijdt een thuisnederlaag tegen Fortuna, 2-3. Scheidsrechter Makkelie neemt niet eens meer de moeite om te laten aftrappen en fluit voor het einde.

Inderdaad, FC Zwolle is klaar voor de erdivisie. Het vertoonde spel, het magnifieke stadion en het hondstrouwe, in massale getalen toegestroomde uiterst fanatieke thuispubliek laten geen enkele reden tot twijfel over dat feit. Trainer Jan Everse heeft dan ook groot gelijk als hij stelt dat elk jaar Jupiler League een verloren jaar is. Absoluut en dat geldt voor nog negentien ploegen.

Als we het stadion verlaten zien we de spelers van Fortuna in een polonaise naar de exclusieve kleedkamers lopen. Als we langs de hekken lopen ontstaat er dan ook een spontaan feestje tussen de spelers en supporters. Na afloop stappen we in de auto en begeven we ons op de terugreis. Bij het stoplicht van de afslag richting autoweg gaat onze voorganger vol in de remmen. Onze chauffeur slaagt erin om op tijd tot stilstand te komen, maar de achteropkomende auto knalt bovenop de onze. Geflitst en een aanrijding, een overwinning zoals deze vraagt om offers. Naderhand blijkt de schade reuze mee te vallen en naar later blijkt wordt de zaak netjes afgehandeld. Even later horen we dat de roemruchte Vanaas Noord Boys hun reputatie als stenengooiers weer eens waargemaakt hebben als blijkt dat een van de Fortuna-auto’s schade heeft opgelopen.Voor de rest verloopt de terugreis zonder incidenten en even na een uur stap ik moe maar voldaan in mijn bed. We worden gepakt door de Sjengen, of misschien toch???

Groeten,

Guido