De International Football Association Board (IFAB), het orgaan dat verantwoordelijk is voor de spelregels in het voetbal, heeft de mogelijkheid om maximaal vijf in plaats van drie spelerswissels in een duel toe te staan verlengd tot het einde van het seizoen 20/21.

De IFAB voerde die tijdelijke verruiming in het wisselbeleid in het voorjaar in toen duidelijk werd dat vanwege COVID19 de voetbalcompetities in rap tempo en in de zomer (hitte) afgewerkt zouden moeten worden. De verruiming van het wisselbeleid zou verlichting moeten brengen.

De IFAB heeft nu besloten de verruiming te verlengen tot het einde van het seizoen 20/21, omdat de voorbereiding op het seizoen 20/21 kort zal zijn en er ook komend seizoen veel wedstrijden in korte tijd gespeeld zullen worden. Echter, de IFAB laat het aan de nationale bonden over de verruiming al dan niet toe te passen.

De KNVB is akkoord gegaan. Ploegen mogen komend seizoen dus vijf spelers wisselen. Er is wel een voorwaarde. Een ploeg mag gedurende de twee speelhelften slechts driemaal wisselen, naast wisselen in de rust. Dus wil je vijf spelers wisselen dan zul je minimaal in een wisselmoment twee wissels moeten doorvoeren.

Als beide ploegen in hetzelfde wisselmoment een of meerdere spelers wisselen, dan verliezen beide ploegen een wisselmoment.

Draait een duel op verlengingen uit (beker/play-offs), dan mag een club nog een zesde speler wisselen (waarvoor de club een extra wisselmoment krijgt).

Bron: KNVB