De KNVB heeft een lijst opgesteld met woorden die niet langer meer getolereerd worden door de scheidsrechter tijdens voetbalwedstrijden. Komt er een spreekkoor langs met één van deze woorden, dan staakt de scheidsrechter het duel.
Laten we maar eens beginnen met de officiële definitie van een spreekkoor: “spreekkoren zijn alle gevallen waarin kwetsende, beledigende, bedreigende, racistische en/of discriminerende teksten vanaf de tribune worden geroepen.”. Hmm interessant, deze definitie vereist dus niet dat er massaal gezongen moet worden (wat je toch zou veronderstellen bij een koor). Een eenling die iets roept, kan al aanleiding zijn voor de scheidsrechter om ermee te stoppen. Het spreekkoor moet wel van de tribune afkomstig zijn, dat betekent dus dat een speler die de scheidsrechter voor rotte vis uitmaakt, geen aanleiding kan zijn het duel te staken. Ook vanuit de gracht mag alles geroepen worden.
Goed, door naar de lijst van verboden termen. Wat wil de scheidsrechter niet meer horen? De scheids wil geen verwijzingen naar hoeren, ziekten en geslachtsdelen meer horen. Verder is alles wat op een kwetsende, beledigende, racistische en/of discriminerende wijze verwijst naar ras, geloof of bevolkingsgroep ook verboden. En dan hebben we nog enkele specifieke categorieën die uit den boze zijn. Oerwoudgeluiden, gesis, vuurwerkgeluiden, geitengemekker en schapengeblaat (kan de KNVB geen CD-tje op de markt brengen met voorbeelden van schapengeblaat etc.?). En tenslotte zijn er nog twee woorden die absoluut niet meer door de beugel kunnen: Hamas en geitenneuker.
Doe er uw voordeel mee!

Bron: KNVB