Gisteren diende in Maastricht het proces dat Jos Nuijen – lid van de Raad van Commissarissen van Fortuna Sittard – aanspande tegen de twee Limburgse kranten. Het LD en DDL berichtten op 27 april jongst leden dat de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en OpsporingsDienst) een onderzoek zou zijn gestart naar vermeende financiele malversaties van Jos Nuijen, die zich nu in zijn eer voelt aangetast.
De kranten baseerden zich op een uitspraak van de Maastrichtse persofficier Rogier, die de kranten informeerde dat er een FIOD onderzoek liep tegen Nuijen. Op basis van wat de persofficier deze uitspraak deed is onduidelijk, maar wat ondertussen wel duidelijk is, is dat er helemaal geen FIOD onderzoek loopt tegen Jos Nuijen. De persofficier heeft haar uitlatingen namelijk teruggedraaid.
Nuijen eist nu een rectificatie en 10.000euro schadevergoeding van de kranten. Het lijkt twijfelachtig dat Nuijen die zaak gaat winnen. De fout ligt naar alle waarschijnlijkheid bij de persofficier, die de kranten verkeerde informatie verstrekte. Alhoewel de kranten niet al te zorgvuldig zijn geweest bij het ‘dubbel checken’ van de infomatie, zullen ze wel vrijuit gaan. Aanstaande vrijdag doet de rechter uitspraak.

Fortuna Online blijft – hoe deze zaak ook afloopt – met de volgende vraag zitten. Waarom is het wel journalistiek relevant om te melden dat persoon x, van wie iedereen denkt dat hij de FIOD niet achter zich aan heeft zitten, wel de FIOD achter zich aan heeft zitten, maar niet het omgekeerde: melden dat persoon x, van wie iedereen denkt dat hij de FIOD achter zich aan heeft, de FIOD niet achter zich aan heeft zitten???
Als de kranten journalistiek correct willen zijn, melden ze beide feiten (want ook de kranten weten ondertussen dondersgoed dat er geen FIOD onderzoek tegen Nuijen loopt), maar dat vertellen ze de lezer niet met koeieletters op de voorpagina.

Zolang de kranten geen betere verklaring leveren, is er slechts een denkbaar: iemand van financiele malversaties betichten is sensatie technisch gesproken interessanter dan er iemand van vrijspreken. Uiteraard staat het de kranten vrij ons een betere reden te melden: riccardo@fortuna-online.nl.