Fortuna heeft een oefenduel tegen Swift Hesperange met duidelijke cijfers gewonnen. Gommans is duidelijk klaar voor de competitie, want hij scoorde viermaal; Van Barneveld zorgde voor het orgelpunt.


30 Juli 2003

Fortuna heeft geen kind aan Swift Hesperange

Swift Hesperange 2 Fortuna Sittard 5
Doelpuntenmakers: 3. Gommans 0-1; 9. Gommans 0-2; 18. Gommans 0-3; 39. Fereira (pen.) 1-3; 54. Gommans 1-4; 76. Van Barneveld 1-5; 87. Lukic 2-5
Opstelling: Baart, Akerboom, Van der Hoeven, P Janssen, Meulenberg, El Gaaouiri, Daemen (65. Meszaros), Cagnazzo, Brusselers, Van Barneveld, Gommans .
Toeschouwers: 98
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): P. Janssen, Cagnazzo
Rood (Fortuna): –

Het is 15.00uur en in Sittard vertrekt een auto naar het zuiden over de Route du Soleil. Die route doet vandaag overigens zijn naam weinig eer aan, want om nou te zeggen dat het erg zonnig wordt naarmate we dieper afzakken naar het zuiden? Nou, nee…

Het regent, maar dat mag de pret niet drukken. Regen hoort nu eenmaal bij de troosteloze omgeving waarin we ons bevinden, want van dit Waalse landschap word je niet bepaald vrolijk. Geeft niet, we houden wel van melancholische omstandigheden.

Het fraaie van die Route du Soleil is dat je al vrij snel achter Luik bordjes ziet staan met als opschrift “Lyon rechtdoor”. Dat dat dan nog pak weg een kilometertje of 700 rijden is vertellen ze er niet bij!

Maar goed, na twee uurtjes rijden bereiken we het Groot Hertogdom. De Goodyear commissie heeft honger en besluit langs de autosnelweg een maaltijd te nuttigen. Voor 8,55euro verorberen we een afschuwelijk slecht bord spaghetti. Wat een drama.

Snel door naar Hesperange dat vlak onder Luxemburg Stad ligt. Als we dat dorp bereiken, wordt al snel duidelijk dat het hier niet mee is gevallen om een recht stuk grond te vinden, waarop je met goed fatsoen een voetbalveld zou kunnen aanleggen. Uiteindelijk blijkt dat mee te vallen, de plaatselijke voetbaltrots speelt namelijk op een rotsmassiefje boven de stad. Een heel leuke locatie!

Om 18.30uur draaien we de parkeerplaats op bij Swift Hesperange en na 5 euro entreegeld te hebben betaald betreden we de accomodatie. Tja, wat zullen we daar eens van zeggen? Een juweeltje van een accommodatie!

Laten we eens beginnen met de grasmat. Ik heb zelden zo’n goede grasmat gezien. Ik kan me bijvoorbeeld niet indenken dat als Oranje op dit veld tegen Luxemburg zou verliezen dat Frank de Boer dan nog het lef zou hebben het gras daar de schuld van te geven. En dat wil toch wat zeggen.

Uitstekende grasmat dus, maar ook twee mooie tribunes; beide aan de lange zijden. De hoofdtribune is klein maar fijn, met een omhoog lopend dak, wat natuurlijk goed is voor de akoestiek (ja sorry, Fortuna Online denkt overal over na…). Aan de overkant ontwaren we iets dat je niet vaak ziet: een spiksplinternieuwe onoverdekte staantribune. Onoverdekte staantribunes zie je natuurlijk wel vaker, maar dit is nieuwbouw.

Aardige tegendraadse lui die Luxemburgers! Overal in de wereld breken ze staantribunes af en hier bouwen ze gewoon een vonkelnieuwe!!


Uitzicht op de staantribune van Swift

En dan nog even iets over de geluidsinstallatie. Er hangen op de hoofdtribune drie geluidsboxen, die ervoor zorgen dat er door het hele stadion perfecte geluidskwaliteit is. Kortom, zo moeilijk kan dat dus niet zijn….

Maar als je dat zo allemaal ziet, dan kun je je toch niet aan de indruk onttrekken dat dit optrekje niet goedkoop is. En die indruk wordt bevestigd als we het toilet bezoeken. De Wc-bakken zijn van Villeroy-Boch. Dat is niet goedkoop!!

De Goodyear commissie overweegt nog even een broodje worst te nemen maar ziet daarvan af. Zo vroeg in het seizoen de maag voor een tweede keer in kort tijdsbestek op hol jagen, lijkt niet verstandig.

Tijd voor de wedstrijd dus. De Fortunezen zijn bezig met de warming-up. We noteren één afwezige: de geblesseerde Georges Tychon. En dus krijgt Samir El Gaaouiri de kans om te laten zien dat hij een serieus alternatief is op de rechterflank. Voor de rest speelt Koning vanavond zijn zeer waarschijnlijke basiself uit.

Dan de gebruikelijke vraag: moeten we nog iemand van de tegenstander kennen? Nee, we herkennen niemand. Swift Hesperange, of zoals ze hier zeggen Swift Hesper speelt in de Luxemburgse eredivisie. Vorig seizoen eindigden ze als vijfde en dat is goed voor nog een seizoen eredivisie. Het enige hoogtepunt uit de clubgeschiedenis is de bekerwinst in 1990.

Supporters heeft deze club niet, of ze zijn vandaag niet komen opdagen. We schatten een man of tachtig. Uit Sittard tellen we elf man, dus blijft het totaal aantal toeschouwers hier net onder de 100.


De spelers betreden het veld

De wedstrijd. Al vrij snel maakt Fortuna duidelijk de betere ploeg te zijn. Met name over onze linkerflank loopt het op rolletjes. Geert Brusselers en Bart Meulenberg leveren geen half werk. Na drie minuten staat de laatste ook aan de basis van de eerste treffer. Meulenberg wordt diep gestuurd, hij trekt de bal netjes voor op Harrie Gommans, die de bal binnenprikt: 0-1. Hoe simpel kan voetbal zijn? Zo simpel dus.


Meulenberg levert de eerste assist!!

Fortuna blijft duidelijk de betere ploeg en binnen tien minuten speeltijd staat het al 2-0. Weer Gommans, die laat zien dat hij weinig moeite heeft om de geboden kansen te verzilveren: 2-0.

Weer een paar minuten later maakt Gommans zijn hattrick compleet. Op de rand van het strafschopgebied wordt hij aangespeeld, hij kapt een paar Luxemburgers uit en wipt de bal dan in de verre hoek over de spartelende keeper: 0-3.

Spitsenprobleem, wat is dat?? Nou ja, niet te vroeg juichen natuurlijk. De tegenstand is hier voorlopig beperkt, maar feit is dat Gommans behoorlijk op scherp staat.


De feestcommissie rukt voor de derde maal uit!

Wat ook een feit is, is dat de Luxemburgers dit niet leuk vinden. Ze worden hier afgeschoten door een ploeg waarvan ze waarschijnlijk nog nooit gehoord hadden. En dat vraagt om maatregelen.

Voetballende maatregelen? Nee, niet aanwezig. Dan maar schoppen. En zo begint deze wedstrijd langzamerhand een beetje onvriendelijk te worden. En als er iets is waar uw webmaster wel van houdt, dan is het wel onvriendelijke vriendschappelijke duels! El Gaaouiri is de eerste die een meter de lucht invliegt. Dat levert zijn tegenstander geel op.

Maar gelukkig laten ook de Fortunezen zich niet onbetuigd. Na nog een gele kaart voor een Luxemburger trekken Paul Janssen en Dario Cagnazzo de score qua gele kaarten gelijk. Of Cagnazzo het gaat redden centraal op het middenveld moet nog maar blijken, maar wat kan die jongen toch heerlijke smerige overtredingen maken!!

Cagnazzo krijgt ook nog een uitgelezen kans op een vierde treffer. Maar zijn kopbal wordt toch wel knap door de Luxemburgse keeper uit het doel geranseld.


Een katachtige reflex van de keeper op Cagnazzo’s kopbal

We zijn nu een minuutje of vijf voor rust en we noteren de eerste onachtzaamheid in onze verdediging. De bal wordt teruggespeeld op Rein Baart, maar die staat wat te klungelen. Een Luxemburger is er als de kippen bij, maar Baart weet de zaak nog te redden, maar wel ten koste van een onnodige corner. Wat krijgen we nou? Een penalty? Jip, die scheids ziet er vanaf 45 meter een penalty in. Dat lijkt me toch een vergissing.

Hoe dan ook, ene Fereira gaat achter de bal staan en alhoewel Baart wel in de goeie hoek ligt, gaat de bal er toch in: 1-3.


Baart zal kansloos blijken…

Dat lijkt het sluitstuk van de eerste helft, maar is het allerminst. De rechtsback van Swift heeft zich die eerste helft namelijk lopen ergeren aan het treintje Meulenberg/Brusselers dat al 45 minuten over hem heen dendert. Dat ie daar niet van gediend is, wil ie toch nog even duidelijk maken. En zo kon het gebeuren dat Brusselers in blessuretijd onze dugout in stuitert na een ongehoorde schop van achter. De scheids volstaat met geel, maar dat was natuurlijk donkerrood. Eventjes dreigt de wedstrijd te ontaarden, maar de scheids fluit maar snel voor rust.

Ruststand: 1-3. Gommans staat op scherp, onze linkerflank loopt prima, maar El Gaaouiri heeft op rechts nog weinig potten kunnen breken.

De tegenstander maakt een ronduit zwakke indruk. Tijd dus om ons eens te verdiepen in de tegenstander. We spreken de speaker aan en lezen mee op zijn opstelling. Het blijkt dat er vijf testspelers in het veld staan. Enkele spelers komen van het nabijgelegen Franse Metz (waaronder die woeste rechtsback) en dan lopen er nog wat verdwaalde Portugezen rond. Het geld is blijkbaar goed hier.


Het nummer tien en rode puma’s kunnen toch niet verhullen dat de spelmaker van Swift een paar keer de klok rond is…

De tweede helft. Fortuna is ongewijzigd en pakt de draad weer op. We zijn een minuutje of tien ver als Gommans zijn vierde van de avond binnenkopt. Bij een corner staat de langste man van het veld moederziel alleen. Tja, dat is vragen om problemen als hij ook nog de bal op maat krijgt: 1-4.

Na die vierde treffer laat Fortuna de touwtjes vieren. Swift mag nu ook meedoen en dan blijkt onze verdediging niet helemaal waterdicht te zijn. Enkele keren ontsnapt er een Luxemburger aan het oog van ons centrale duo, maar Baart zorgt er weer eens voor dat zich dat niet vertaalt in treffers.

László Meszaros komt Tom Daemen aflossen en hoewel hij meteen een kopduel wint (ja László wint een kopduel) kan ook hij de ploeg niet echt meer op sleeptouw nemen. En dus bloedt dit duel in het laatste kwartier een beetje dood.


De wedstrijd bloedt dood; maar de prachtige wolkenpartij op de achtergrond vergoedt veel!

Swift wisselt een paar spelers, onder wie de zeer teleurgestelde keeper. Ook hij is op proef van Metz, maar krijgt vandaag vier ballen om zijn oren door ene Harrie Gommans. Als dat nou Zinedine Zidane was geweest, had ie er misschien nog mee kunnen leven…

Dan lijkt die wedstrijd dus dood te bloeden, maar moet het hoogtepunt nog komen. Dat komt namelijk van de voet van Joos van Barneveld, die als nummer 9 opgezadeld is met de erfenis van Ronald Hamming. Alhoewel het voetballend op die positie nog behoorlijk wennen is, heeft ie blijkbaar de trucendoos van Hamming overgenomen. Hij komt namelijk op de proppen met een Hammingeske lob vanaf de rand van het strafschopgebied. Oké hij krijgt alle tijd en ruimte, maar je moet toch het overzicht en de klasse hebben om het te doen. Wat was ie mooi: 1-5!!

Het slotakkoord is echter voor Swift. Een paar minuten voor tijd gaat het weer mis bij ons achterin en kan Lukic de 2-5 aantekenen. Daar kon zelfs Baart niets meer aan doen.

Even later maakt de scheidsrechter er dan een eind aan. Fortuna wint dit duel dus met 5-2 en laat een aardige indruk achter, alhoewel het heel gevaarlijk is om zoiets te zeggen als je de tegenstand niet goed kunt inschatten.

Heeft El Gaaouiri zijn kans op rechts gepakt? In de tweede helft kwam hij zijn man driemaal voorbij. Tweemaal hanteerde de Luxemburgse linksback helaas de zaag en eenmaal strandde de actie in schoonheid. Een ding is duidelijk: rechtshalf is niet El Gaaouiri’s ideale stek.

Toch verlaten we met een tevreden gevoel het “Stade Alphonse Theis”. Niet alleen vanwege het vertoonde spel, maar ook vanwege de accommodatie. Misschien moest Fortuna hier maar eens wat vaker terugkomen voor vriendschappelijke duels. Het is een ideale plek en tegenstander.

Snel de auto in en terug naar het Noorden. We laten ons niet afleiden door bordjes “Parijs rechtdoor” en bereiken rond elf uur onze vertrouwde Westelijke Mijnstreek. Zaterdag gaat de oefencampagne verder in Maasmechelen.