Oud Fortunees Wout Holverda is gisteren overleden. Hij werd 63 jaar.

Holverda debuteerde in het betaalde voetbal bij Sparta Rotterdam. De spits scoorde 39 doelpunten in de twee eredivisieseizoenen voor zijn transfer naar Fortuna Sittard in de zomer van 1984. Fortuna zocht een opvolger voor Huub Smeets en kwam dus uit bij Holverda.

Waar scoren Holverda zo makkelijk af ging bij Sparta, liep het in Sittard een stuk minder. Pas in zijn achtste duel voor Fortuna scoort hij. Dat doet hij meteen tweemaal en het waren ook meteen belangrijke doelpunten in de return van het Europacup II-duel tegen KB Kopenhagen, waardoor Fortuna doorstootte naar de achtste finales. Holverda laat na die wedstrijd optekenen, dat hij zo blij is als een kind dat hij eindelijk gescoord heeft.

Het blijkt toch zijn hoogtepunt te zijn bij Fortuna Sittard, want in de drie seizoenen dat hij speelt bij Fortuna, komt hij nooit in de buurt van de doelpuntenaantallen bij Sparta. Hij vertrok naar HFC Haarlem.

In totaal speelt hij 90 officiële duels voor Fortuna Sittard (76 eredivisie, 9 beker, 5 Europacup), waarin hij 25 doelpunten maakt. Zeventien treffers in de eredivisie, zes in het KNVB-bekertoernooi en die twee treffers op die mooie woensdagavond in oktober 1984 tegen KB Kopenhagen.

Wout Holverda leefde al enkele jaren met Alzheimer. Een corona-besmetting werd hem gisteren fataal. We wensen zijn nabestaanden veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Bron: AD