Trainer Kevin Hofland kan vanavond thuis tegen AZ (aftrap: 18.45uur) niet beschikken over Ben Rienstra, die een lichte liesblessure heeft opgelopen. Verder is Veron Parkes deze week op huurbasis vertrokken naar FC Dordrecht. De rest van de spelersselectie is speelklaar.

Tegenstander AZ speelde tot dusverre meer Europese dan Nederlandse (competitie) duels. Na de uitschakeling in de Champions League in Kyiv en het gelijke spel thuis tegen PEC Zwolle in de competitie, zal er toch wat druk staan op de Alkmaarders.

Datzelfde kan natuurlijk gezegd worden van Fortuna Sittard. Fortuna verloor de eerste twee competitieduels. Individueel en collectief ging er in de eerste twee duels te veel mis om aanspraak te kunnen maken op meer. Dat het even zou duren voordat de ploeg op elkaar ingespeeld zou raken (het collectief), was vast ingecalculeerd. Dat enkele spelers hun (individuele) niveau niet halen, vast niet.

Desalniettemin bood de tweede helft tegen SC Heerenveen aanknopingspunten voor Kevin Hofland en we vermoeden dan ook dat hij vanavond start met de elf spelers die de tweede helft startten tegen SC Heerenveen.

Dat betekent dat er in de achterhoede geen wijzigingen komen. Alexei Koşelev verdedigt dus het doel. Lazaros Rota zorgt dat er in de rechter verdedigingszone niets aanbrandt. Centraal het duo Branislav Niňaj en Roel Janssen. George Cox completeert de verdedigingslinie als linksback.

Op het middenveld moet Hofland de geblesseerde Ben Rienstra vervangen. We vermoeden dat Tesfaldet Tekie zijn vervanger zal zijn. We denken overigens dat Tekie ook gespeeld zou hebben als Rienstra niet geblesseerd was geweest. Verder aanvoerder Jorrit Smeets en aanvallende middenvelder Mats Seuntjens.

In de aanval raakt Emil Hansson zijn basisplek kwijt aan Lisandro Semedo. Het kan verkeren, want nog niet zo lang geleden was Semedo op weg naar de uitgang. Verder Sebastian Polter en Zian Flemming.

Oud-Fortunezen bij AZ? Nee, we herkennen niemand.

Laatste competitie-overwinning thuis tegen AZ? 12 April 1997. Het is alweer 23 jaar geleden dat Fortuna in competitieverband won van AZ in eigen huis. Jürgen Dirkx maakte destijds de enige treffer van de wedstrijd.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen AZ: V-V-G-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-..-..-..

De KNVB heeft Björn Kuipers aangesteld als scheidsrechter. De man sluit de rij in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Dat zegt genoeg. Laurens Gerrets, het nummer zes op de ranglijst, moet Kuipers terugfluiten in zijn rol van VAR. We vragen ons af of een relatief onervaren VAR een ervaren scheidsrechter überhaupt gaat terugfluiten.

Opstelling: Koşelev; Rota, Niňaj, Janssen, Cox; Tekie, Smeets, Seuntjens; Semedo, Polter en Flemming.

Supporters: Net als vorige week is er vanavond opnieuw een reeks van maatregelen van kracht. Je vindt het overzicht hier.