Fortuna Sittard heeft wederom een oefenwedstrijd niet winnend kunnen afsluiten. Op Sportpark ‘De Krao’ werd het tegen de voormalige werkgever van John de Wolf 2-0.

De wedstrijd is 10 seconden oud als de eerste Israëli al op de grond ligt. Niks aan de hand, gewoon doorspelen. Toch zou dit niet de laatste keer zijn dat we dit meemaken. Het is één van de tactieken die men toepast om Fortuna’s spel te ontregelen. Het lukt wonderwel en na een handvol minuten moet Arjan Christianen al aan de bak. Een voorzet op kniehoogte kan de keeper wegboksen.

Hierna is het de beurt aan Fortuna. De als een verkapte linksbuiten opgestelde Rachid el Hammouchi levert een goede voorzet af, maar dit blijkt een kolfje naar de hand van een Israëlische verdediger. Over en weer regent het trouwens vrije trappen; we zijn getuige van een bitsige partij voetbal.

We zijn nog geen 10 minuten ver als Cédric Olondo een verdediger in zijn nek krijgt. Sjors Paridaans is tijdig ter plekke om een forse beuk uit te delen. Alles en iedereen hangt welhaast in elkaar. Een mooie scrum. Als het de spelers duidelijk wordt dat de scheidsrechter een vrije trap gaat toekennen aan Fortuna keert de rust terug. De toon is desalniettemin gezet, voor zover dat nog niet het geval was.

Op het kwartier wordt Fortuna een eerste maal ècht gevaarlijk. Het is Olondo die diep wordt gestuurd, de keeper passeert, maar een verdediger is op tijd om Olondo’s schot te blokken. In de rebound schiet Wasiu Taiwo via de weer overeind gekrabbelde keeper over.

Nadat Christianen redding heeft gebracht op een Israëlische kopbal is het Taiwo die een voorzet geeft, maar Olondo is (weer) te laat. De Waal speelt nog steeds onwennig en lijkt maar niet te kunnen communiceren met zijn medespelers. Ze voelen elkaar niet goed aan.

De spits van Ashkelon laat zich vervolgens van zijn meest onsportieve kant zien door zéér hinderlijk vóór Christianen te gaan staan. Hij deelt zelfs een klein schopje uit en krijgt een gele prent voorgehouden. Toch is het deze man die een steekbal via de binnenzijde van de doelpaal in het net schiet: 1-0.

Ashkelon speelt uiterst agressief en heeft de wedstrijd goed onder controle. Hun linksvoor zet steeds op een dusdanige wijze druk op Ronald Dassen dat hij steevast de bal over de zijlijn schiet. Dassen heeft duidelijk z’n dag niet.

Dat wordt nog eens bevestigd als hij na ettelijke minuten in de tweede helft een bal over een uitkomende Christianen schiet. Een Israëlische aanvaller besluit onbegrijpelijk over. Fortuna zit behoorlijk in de verdrukking, want wederom moet de doelman een bal wegstompen. Niet veel later let de scheidsrechter goed op, want hij keurt de 2-0 af wegens hands.

De wissels die Frans Körver in de rust heeft toegepast sorteren effect. Brahim Bouhadan toont aan dat hij een absolute certitude is voor de rechterflank. Hij is een ware plaag voor de defensie van Ashkelon en moet meermaals onreglementair worden afgestopt.

Bouhadan speelt dus prima, hetgeen ook van Angelo Simone worden gezegd. Hij vult de rol van verdedigende middenvelder toch iets anders in dan Serdal Guvenc. Hij recupereert heel wat ballen en komt zelfs toe aan het verdelen van het spel. Hierdoor komt ook de schier onvermoeibare El Hammouchi meer aan voetballen toe.

Daar waar Fortuna de onderliggende partij was in de eerste helft, zijn de tweede helft de rollen ongedraaid. Er wordt vol op de aanval gespeeld. Bouhadan levert enkele goede voorzetten af, maar ook de met Taiwo van positie gewisselde Olondo komt meer in het stuk voor. Is hij dan toch een vleugelaanvaller in plaats van diepe spits?

Een schitterende aanval over veel schijven (El Hammouchi, Bouhadan, Olondo) wordt door Taiwo overgekopt. Meer dan eens wordt de bal in de doelmond gebracht, maar het schort aan de afronding.

Ashkelon gaat daar toch anders mee om. In de slotfase maakt men handig gebruik van de ontstane ruimte. De verdediging wordt koud gepakt: 2-0. Tsja, zo speel je dus countervoetbal.

Fortuna laat zich min of meer de kaas van het brood eten in de eerste helft. De Israëli’s provoceren de hele wedstrijd en halen zo het ritme uit de wedstrijd. Zonde, want het laatste halfuur speelt Fortuna best goed. De afronding laat nog te wensen over, iets wat Ashkelon beter beheerst.

Hapoel Ashkelon – Fortuna Sittard:
35′ Aharon 1-0, 87′ Kavida 2-0