De competitie duurt nog twaalf duels. Fortuna Sittard heeft zich de afgelopen twee weken teruggevochten en strijdt weer mee voor rechtstreeks behoud. Die strijd gaat Fortuna het liefst aan met een voltallige selectie. Hoe zit het met de kaartenlast?


Om te beginnen de regels. Een speler wordt automatisch uitgesloten van deelname aan het eerstvolgende competitieduel als hij zijn vijfde, tiende of elke daarop volgende gele kaart ontvangt.

Fortuna pakte dit seizoen tot dusverre gemiddeld 1,72 gele en 0,05 rode kaarten per duel. Zoals je kunt zien in onderstaande tabel, is dat gedisciplineerder dan de eerste twee seizoenen na de promotie waarin Fortuna tegen degradatie vocht. Minder gele kaarten, maar vooral minder rode kaarten dit seizoen.

Tabel 1: Discipline in de laatste vier seizoen

Seizoen Rang Gele kaarten Rode kaarten
21/22 16 1,72 0,05
20/21 11 1,32 0,06
19/20 16 1,96 0,12
18/19 15 1,79 0,15

 

Fortuna pakte dit seizoen tot dusverre 38 gele kaarten. Bassala Sambou pakte er twee, dus resteren er 36. Of dat in de slotfase van de competitie gaat leiden tot uitsluitingen, hangt natuurlijk af van de verdeling van die gele kaarten over de selectie. Het antwoord staat in onderstaande tabel.

Drie spelers staan op pelt, onder wie de basispelers Martin Angha en George Cox. De volgende kaart betekent een automatische uitsluiting. Daaronder drie basisspelers, die twee gele kaarten weg zijn van een automatische uitsluiting: Deroy Duarte, Zian Flemming en Ben Rienstra.

Basisspelers Mats Seuntjens en Mickaël Tirpan zijn drie gele kaarten weg van een uitsluiting. Het is moeilijk voorstelbaar dat er verder nog spelers in de problemen zullen komen in de slotfase van de competitie vanwege een kaartenlast.

Tabel 2: Kaartenlast spelers

Speler Kaartenlast
Martin Angha 4
George Cox 4
Roel Janssen 4
Deroy Duarte 3
Zian Flemming 3
Ivo Pinto 3
Ben Rienstra 3
Mats Seuntjens 2
Mickaël Tirpan 2
Acht spelers 1

 

Dat betekent ook dat basisspelers zoals Andreas Samaris (0 kaarten), Dimitrios Siovas (0), Yanick van Osch (1), Charlison Benschop (0) en Lisandro Semedo (0) gerust een gele kaart kunnen pakken, als de situatie daar om vraagt.