Het lag in de lijn der verwachting en het is helaas ook gebeurd: de B-jeugd van Fortuna Sittard is op de slotdag gedegradeerd uit de eredivisie. Fortuna verloor namelijk met 3-2 van Willem II terwijl de andere degradatiekandidaat Vitesse met 3-0 won bij AZ. En dat kostte Fortuna de kop.
Een tijd lang leek de B-jeugd zich te gaan redden, maar drie overwinningen van Vitesse op rij deden de jonge Fortunezen uiteindelijk de das om. Echt verrassend is de degradatie van de B-jeugd niet. Halverwege de competitie werden de betere B-jeugd spelers namelijk overgeheveld naar de A-jeugd om dat elftal op landelijk eerste divisie niveau te houden. Dat laatste lukte, maar de B-jeugd moest er een (ingecalculeerde) prijs voor betalen. Desalniettemin is het natuurlijk zuur als je op de slotdag degradeert…
De A-jeugd presteerde zelfs zo goed dat de jongeren een periodetitel in de wacht sleepten, die promotie naar de landelijke eredivisie mogelijk maakt. Maar die weg is nog lang. Eerst moet de A-jeugd nacompetitie spelen tegen de andere periodetitel winnaars (het favoriete RKC Waalwijk en TOP Oss) uit de zuidelijke eerste divisie. Wint de A-jeugd die nacompetitie dat volgt nog een nacompetitie met Sparta Rotterdam (nummer 10 uit de eredivisie A-jeugd) en de winnaar van de nacompetitie van de noordelijke eerste divisie. De winnaar van die tweede nacompetitie speelt volgend jaar eredivisie.
De C1 van Fortuna Sittard heeft zich op de slotdag verzekerd van lijfsbehoud in de landelijke eredivisie. Een 1-0 overwinning bij FC Den Bosch was voldoende voor nog een jaar eredivisie. De C2-jeugd handhaafde zich vrij eenvoudig in de regionale tweede divisie (waarin bijvoorbeeld ook de C1 van Roda en MVV spelen).
De D-jeugd was al eerder met overmacht kampioen geworden in haar regionale klasse. Op D-jeugd niveau bestaat namelijk nog geen landelijke competitie, anders zou Fortuna er ongetwijfeld in spelen.
Kortom, volgend seizoen speelt de A en de B-jeugd op landelijk eerste divisie niveau (ervan uitgaande dat de A-jeugd de dubbele nacompetitie niet wint), de C1-jeugd op landelijk eredivisie niveau en de C2 op regionaal tweede divisie niveau.
In twee jaar tijd is Fortuna dus twee elftallen kwijtgeraakt op het hoogste niveau (de A en de B-jeugd). Een prijs die de club blijkbaar moest betalen voor het vervroegd doorstromen van jeugdspelers naar het eerste elftal toen Fortuna in financiële problemen geraakte. De komende jaren zullen dus ongetwijfeld in het teken van ‘verloren terrein goed maken’ staan.