Eerder deze week meldden we dat drie Fortunezen zijn opgeroepen voor vertegenwoordigende elftallen, die uitkomen in de UEFA Nations League begin september. Het betreft Lazaros Rota (Griekenland), Branislav Ninaj (Slowakije) en Alexei Koselev (Moldavië).

Daarmee is niet gezegd dat ze ook daadwerkelijk op pad zullen gaan, want vanwege de COVID19-crisis kunnen de nationale voetbalbonden spelers niet opeisen, als er een quarantaineperiode vereist is bij terugkeer. In dat laatste geval beslist Fortuna Sittard dus of de spelers op pad mogen met hun nationale elftallen.

Moet een speler in quarantaine bij terugkeer, dan zal de speler de eerste twee competitieduels missen (FC Twente uit en SC Heerenveen thuis). Daar zal Fortuna vast voor passen. Tien dagen quarantaine is verplicht als een speler een (deel van een) land bezoekt, waarvoor code rood geldt of code oranje met een verplichte thuisquarantaine.

Laten we de zaken even overlopen.

Alexei Koselev speelt in Parma (code geel) tegen Kosovo en in Ljubljana (code oranje zonder verplichte thuisquarantaine) tegen Slovenië. Branislav Ninaj speelt in Bratislava (code geel) tegen Tsjechië en in Netanya (code oranje met verplichte thuisquarantaine) tegen Israël. Lazaros Rota speelt in Ljubljana (code oranje zonder verplichte thuisquarantaine) tegen Slovenië en in Pristina (code oranje met verplichte thuisquarantaine) tegen Kosovo.

We vermoeden dus dat Fortuna alleen Koselev zal laten gaan en Rota en Ninaj alleen voor de eerste speelronde van de UEFA Nations League, mocht dat een optie zijn. Zo niet, dan is dat vooral jammer voor Lazaros Rota, die zijn debuut zou kunnen maken voor Griekenland.

Rasmus Karjalainen, de vierde Fortunees die een (Finse) oproep kreeg, zou moeten reizen naar Helsinki (code oranje zonder verplichte thuisquarantaine) en Dublin (code oranje zonder verplichte thuisquarantaine). Het is waarschijnlijk dat hij op pad mag, maar dat is een beslissing voor huurclub Örebro SK en de Zweedse autoriteiten; niet Fortuna Sittard.