Speeldag 5 staat op het programma van de Jupiler League en Fortuna sluit de ‘Engelse week’ vanavond af met een uitwedstrijd bij Go Ahead Eagles uit Deventer. De Overijsselse club, doet haar naam in dit nog prille seizoen alle eer aan. Uit de vier voorgaande duels haalden de Adelaars het maximale gewin en het adelaarsnest is daardoor fier genesteld in de kruin van de Jupiler League boom. Met de nodige hoogtevrees vertrekken we deze middag dan ook richting Adelaarshorst.


28 Augustus 2009

Zwak Fortuna prooi voor hoogvliegende Eagles

Go Ahead Eagles 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 14. Van der Biezen 1-0; 75. Parnela 2-0.
Opstelling: Wintjens, Geenen, Facenna (42. Ocal), Grabovac, Vanek, Simone, Voorn, Rychlik, (84. Voss), Van den Ouweland (68. Taktak), Di Lallo, Traore.
Toeschouwers: 4.700
Scheidsrechter: Ketting
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Om 13.00 uur ‘s middags kijken we naar de loting voor het nieuwste speeltje van de UEFA. De Europa League, ofwel de Champions League voor de wat mindere goden uit het Europese clubvoetbal. Onvoorstelbaar hoe enkele gesoigneerd uitziende bobo’s, zich dik een uur lang, kostelijk weten te vermaken met enkele ballenbakken. Aan het einde van het onoverzichtelijk gerommel, is duidelijk dat mijn Europese trektocht dit seizoen in ieder geval zal leiden langs Lissabon, Athene en Borisov. De bedoeling is dat al deze wegen uiteindelijk niet zullen leiden tot Rome, maar naar het ‘Volksparkstadion’ in Hamburg.

Na de loting, smullen we nog vlug even van de zelfgemaakte Paella en zetten vervolgens koers richting mede redactielid LB’03, die zijn nachtkastje zorgvuldig afgestoft achterlaat. Aangekomen in Sittard, doorstaan we de alcoholcontrole bij de bus glansrijk. De laatste tijd is de smokkel van met name witbier blijkbaar schrikbarend toegenomen, wat het buscomité noodzaakt tot het nemen van deze impopulaire maatregel. Als even later de bus zich in beweging zet, wordt het hoog tijd voor het eerste flesje Hoegaerden. ‘Malt’ natuurlijk!

Waar LB’03 u afgelopen keer nog een spannend verhaal kon aanbieden over klapbanden, een noodstop en afgezette rijbanen, is er ditmaal niets dat afwijkt van een normale busreis met de SV “Nao Veure”. Na een culinaire tussenstop, waar ik me tegoed doe aan de satékroketten (zelf betaald, niet door de selectie), gaat de reis door richting de Overijsselse voetbalhoofdstad. Later op de avond zal blijken, dat ik een verstandige keuze heb gemaakt, door mijn maag te vullen bij tankstation langs de A50.

Aangekomen bij het uitvak, zien we de gespoten tekst: “bring back Orlando”, doelend op ex Eagles speler Orlando Smeekes. Eerlijk gezegd, denk ik dat de vaste uitgroep van Fortuna, daar heel goed mee kon leven. Smeekes en Fortuna’s support, een love affair for life.


Fortuna’s lieveling

Eenmaal binnen, mag het duidelijk zijn dat Fortuna op dit moment weer hot is in de Westelijke Mijnstreek. Het is al aardig druk in het vak en de aanhangers van de Sittardse club blijven gestaag binnen sijpelen. Een van de supporters die ruim na mij het vak binnenloopt is reisgenoot LB’03. Blijkbaar kostte het nogal wat moeite om zijn étendard binnen te krijgen. Een pleidooi aangaande gebruik van slag, steek en stootwapens is zijn deel. Dreigementen met video-opnames, processen, rechtzaken, boetes en stadionverboden, laten hem echter onvermurwbaar en de étendard wordt dan ook wedstrijdklaar gemaakt. Uiteindelijk bevestigen officiële bronnen binnen de Eagles, dat er vandaag 129 kaarten zijn verkocht voor het uitvak. Waarlijk een mooi aantal.

Als LB’03 even later binnenkomt met een broodje bal, gehaald bij de plaatselijke catering, val ik bijna van mijn geloof. Nog geen tien minuten geleden werd tegen deze zelfde persoon verteld, dat het verboden was om iemand neer te slaan, te steken of te stoten. Iemand willens en wetens trachten te vergiftigen, valt blijkbaar echter binnen een andere categorie. Alleen het aanschouwen van de afzichtelijke bal slachtafval zou genoeg zijn geweest om mijn hongerklop op andere gedachten te brengen. Gelukkig, zoals ik al eerder zei, heb ik eerder op de dag een verstandige keuze gemaakt. Ook dit seizoen schiet het dus nog niet echt op met de Goodyear-sterren. Niet dat het in de verwachting ligt, dat de catering van Go Ahead Eagles, ooit zover zal komen. De Deventerse club heeft veel mee, stadion, uitstraling en publiek, maar op culinaire hoogstandjes hoeft hier niemand te rekenen. Ik besluit dan ook te vertrouwen op mijn visueel inschattingsvermogen en de expertise van mijn mede redactielid. Het seizoen zal immers nog lang en zwaar genoeg worden en dus verdwijnt de keuringsjas ongebruikt en keurig opgevouwen in het koffertje.

Tijd om ons gaan bezig te houden met de gebeurtenissen op het veld. Fortuna verschijnt ongewijzigd aan de aftrap, ten opzichte van de wedstrijden tegen Haarlem en Omniworld. Bij de tegenstander van vanavond, speelt er niemand met een Fortuna verleden. Scheidsrechter is de heer Ketting, die het duel in goede banen zal trachten te leiden. Opstelling Fortuna: Wintjens, Geenen, Facenna, Grabovac, Vanek, Simone, Voorn, Rychlik, Traoré, Van den Ouweland en Di Lallo.


De wedstrijd kan beginnen

Eagles gaat furieus van start. Fortuna wordt vanaf het beginsignaal teruggedrongen tot aan de eigen zestien meter. In de derde minuut levert dat al de eerste levensgrote kans op. Een kopbal van Koen van der Biezen spat achter keeper Danny Wintjens uiteen op de lat. Zoals gezegd, de opening is volledig voor de Deventerse club en een doelpunt voor de rood/gele formatie van trainer Andries Ulderink, lijkt dan ook een kwestie van tijd te zijn. Het lijken, wordt werkelijkheid in de veertiende minuut. Eagles verdediger Dave Bus bereikt met een schitterende dieptepass, Kari Arkivuo, die de bal ongehinderd kan aannemen. Zijn pass op clubtopscoorder Koen van der Biezen komt ongehinderd aan. Deze laat zich het buitenkansje niet ontnemen en schiet feilloos binnen, 1-0.


Eagles is en blijft een mooie club

Een mooie aanval van Go Ahead Eagles, zonder meer, maar voor een groot deel toe te delen aan de onoplettendheid van de Sittardse verdediging. Nico Vanek is in geen velden of wegen te bekennen, aanvoerder Grabovac is veel te laat en Gino Facenna kijkt alleen maar toe, hoe Van der Biezen de bal langs de twijfelende Wintjens knalt. Als de formatie van trainer Reijners de doelpunten zo gemakkelijk blijft weggeven, wordt lijfsbehoud een soort ‘mission impossible’.

Na het doelpunt neemt Eagles een beetje gas terug en komt Fortuna wat beter in de wedstrijd, zonder dat dat ook maar tot een halve kans leidt. Het percentage balverlies van de Sittardse formatie is schrikbarend. Geen drie passes achtereen komen aan, waardoor men nooit echt onder de Deventerse druk uitkomt. Zonder echt aan te dringen, of tot goed voetbal te komen, blijft de thuisploeg zonder twijfel het beste van het spel hebben. Gelukkig voor de Sittardse ploeg, hebben de aanvallers van Eagles hun vizier ook niet op scherp staan.In de veertigste minuut slaat het noodlot voor Fortuna en meer specifiek Gino Facenna toe. Na een onschuldig lijkend duel, blijft de Sittardse verdediger kermend van de pijn liggen op het middenveld. Aangezien ook Antony di Lallo al geblesseerd op de grond ligt, snelt de verzorger van de thuisclub te hulp. Deze gebaart al snel om een brancard en de onfortuinlijke Facenna wordt even later dan ook hierop afgevoerd. Naderhand blijkt de conclusie een kuitbeenbreuk te betreffen, wat dus effectief einde seizoen betekent. Vanaf deze plaats wil ik Gino Facenna, namens de voltallige redactie van Fortuna Online beterschap en voorspoedig herstel toewensen.

Enige tijd later fluit scheidrechter Ketting voor de rust. Ondanks het veldoverwicht van de Eagles, is het na 45 minuten spelen slechts 1-0 voor de thuisploeg, waardoor Fortuna nog altijd in de wedstrijd zit. In de rust is er weinig wetenswaardig te vertellen, of het moet al de enorme stortbui zijn, die lostbarst boven de Adelaarshorst.

Fortuna verschijnt ongewijzigd aan de aftrap voor de tweede helft. Die begint identiek aan de eerste helft met een fel startend Eagles. Ook nu is de thuisploeg echter slordig in de eindpass en dwingt zich daardoor nauwelijks doelrijpe kansen af. Na het openingsoffensief van de Deventenaren, komt Fortuna weer wat beter in de wedstrijd, wat leidt tot de eerste kans van de geel/groenen van de avond. Een inzet van Demba Traoré zorgt echter niet voor onoverkomelijke problemen bij keeper Pasveer.

Go Ahead Eagles blijft ontegenzeglijk de betere ploeg en begint langzamerhand ook wat meer kansen af te dwingen. Op een kwartier van het einde volgt dan de voortijdige beslissing. Een overtreding op de rand van de zestien meter, wordt door Ketting bestraft met een vrije trap. Jonathan Vosselman schiet de bal dwars door de muur, achter keeper Wintjens tegen de netten, 0-2.

Even later vergeet scheidsrechter Ketting te fluiten voor een overduidelijke handsbal en ontneemt Fortuna daarmee de kans op een eventuele strohalm. Zes minuten voor tijd brengt Roger Reijners een extra spits in het veld. Paul Voss valt in voor de moegestreden Marcus Rychlik. Natuurlijk veel te laat gereageerd, maar in Sittard loopt men inmiddels al jaren achter de feiten aan.

Vlak voor tijd krijgt Rick Geenen nog een geweldige kans. Een hoekschop van Anthony di Lallo komt voor de voeten van de blonde rechtsback, die de bal vanuit de lucht richting doel knalt. Met een werkelijk schitterende reflex, weet Eagles keeper Pasveer de bal echter over het doel te tikken. Dit is het laatste wapenfeit van de wedstrijd en niet veel later, fluit scheidrechter Ketting voor het einde. In Deventer breekt spontaan een volksfeest los, aangezien de plaatselijke trots ook na de vijfde speelronde de trotse lijstaanvoerder blijft. Voor Fortuna blijft er niets anders over dan het likken van de wonden en zich op te maken voor de volgende wedstrijd, thuis tegen AGOVV.

Na afloop komen de spelers allemaal richting het uitvak en krijgen een welverdiend applaus van de meegereisde aanhang. Men kan over dit Fortuna-elftal zeggen wat men wil, maar op de mentaliteit valt totaal niets aan te merken. Ondanks het voor iedereen duidelijk zichtbare gebrek aan kwaliteit binnen de spelersgroep, en de vrijwel kansloze achterstand, blijft men knokken voor iedere meter. Helaas is dit ook meteen de enige meerwaarde van het gros van de selectie. Het mag duidelijk zijn dat we de broodnodige versterkingen kunnen gebruiken, maar de kansen daarop zien er momenteel niet zo rooskleurig uit.Uiteindelijk is de vraag gerechtigd wat we de afgelopen maanden eigenlijk zijn opgeschoten. Natuurlijk zijn we op papier met een schone lei begonnen en vocht de club zich tot tweemaal toe terug van een gewisse dood. Realiteit is echter, dat het nieuwe Fortuna is opgezadeld met de kwalitatief zwakste selectie sinds de degradatie uit de eredivisie. De oproep van TOF tot optimisme, dat in veel geledingen binnen de club gehoor vindt, kan dat realisme niet verbloemen. Er ligt een nog zeer zwaar seizoen in het vooruitzicht en hopelijk zal het niet alsnog een verlaat afscheidstournee blijken te zijn, van deze roemruchte club uit de Westelijke Mijnstreek.

We putten hoop uit de tekst op een spandoek van de Go Ahead supporters. “Eagles, hard to kill.” Fortuna heeft de voorgaande jaren bewezen, de overtreffende trap te hebben betreden. “Fortuna, impossible to kill.” Aan de nieuwe beleidsbepalers de taak, die legende te laten voortleven.

Groeten,

Guido Erens