Het kalenderjaar 2013 heeft Fortuna tot nog toe slechts één schamel puntje uit twee duels opgeleverd. Vorige week kregen we met een punt te weinig tegen Helmond Sport en in Deventer won Go Ahead geflatteerd met 4-1. Met grote dank aan het arbitrale trio.


 

8 februari 2013

Onnodige nederlaag in Overijssel

Go Ahead Eagles 4 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 26. Houtkoop 1-0, 75. Houtkoop 2-0, 78. Diaz 2-1, 86. Van der Linden 3-1, 90. Kolder 4-1.
Opstelling: Kaya; Turan, Dreesen, Janssen, Schroyen; Mannes, Kruijsen, Briels, Çevik (60. Diaz), N’Koyi (46. Rajcomar), Khalouta.
Toeschouwers: 3.473
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel: Kruijsen, Kaya, Turan.
Rood: Mannes.

Fortuna’s away support is de afgelopen jaren steeds groter en fanatieker geworden. Het verbaast me dan ook weinig dat er vandaag, op carnavalsvrijdag, netjes een dubbeldekker van Boosten Reizen de Milaanstraat komt ingereden. Om 16.30 uur zitten er 55 fans braaf klaar voor vertrek, aldus de officiële telling van Wil. Een aantal kopstukken ontbreekt vandaag in de bus. Yelle zal met Jan vanuit onze hoofdstad afreizen, Niels moet noodgedwongen met de auto komen omdat hij anders van de Eagles geen foto’s langs het veld kan maken, Thies is geveld door de influenza en Martijn werd op het laatste moment opgeroepen om de emballage bij een lokaal carnavalsfeest te regelen. Hopelijk zijn ze er volgende week allemaal weer bij.

De reis begint met het bewonderen van Jeroens’ salade. Sinds nieuwjaar is bij hem de knop om gegaan en de kilo’s vliegen er werkelijk vanaf. De pastasalade met zalm past geheel in dat plaatje.


Smakelijk Johan!

Nadat we zijn getrakteerd op een aantal behoorlijk dubieuze filmpjes op de mobiele telefoons van Chris, Jeroen en Guido, wordt ons plotseling een speelfilm voorgeschoteld. Tot mijn verbazing krijgen we een film over een teddybeer (met de toepasselijke naam TED) voorgeschoteld. Is dit weer een cadeautje van eindbaas Roel?

Plotseling ontstaat er enige commotie wanneer het bericht de bus bereikt dat er in Deventer een veldkeuring plaats zal vinden. Wanneer we Venlo naderen, begrijpen we ook waarom die keuring er gaat komen. In het oosten van het land heeft het de afgelopen dagen namelijk aardig gesneeuwd en ook vanavond dwarrelen er fiks wat vlokken naar beneden. Volgens Jeroen is dat echter geen probleem, want ‘We spelen toch niet hier, maar in Deventer!’ Daar heeft hij natuurlijk volkomen gelijk in. Bovendien heeft niemand echt behoefte om maandag aanstaande opnieuw richting Deventer te trekken, dus hopen we dat de wedstrijd gewoon doorgaat. Als even later de sneeuw buiten alweer wegtrekt en we vernemen dat men het veld in Deventer sneeuwvrij gemaakt heeft, zakken de zorgen over een mogelijke afgelasting weg.

Om te vieren dat de wedstrijd doorgaat, wordt er bij de tussenstop door de jongens van TGV een heus sneeuwballengevecht georganiseerd. Groepsoudste Andy kiest voor de veilige optie en sluit aan bij routiniers als Brian, Jeroen en Marcel Mosselman. Door het jeugdig enthousiasme van de TGV, eindigt dit duel in een gelijkspel. Zelfs een verrassingsaanval vanaf de zijkant van Sjnoeffel kan daar niks aan veranderen. Om kwart voor zeven vervolgen we de reis om 35 minuten later de Adelaarshorst te bereiken. Daar blijkt ook nog enige sneeuw te liggen.


Koning Winter kwam deze week in Deventer op bezoek

Als het uitvak met 110 mensen is volgelopen, ontwaar ik slechts een handjevol verklede supporters. Gelukkig maar, want we zijn natuurlijk geen Karnevalsverein. Al moet ik om de aanwezigheid van Bassie en Adriaan en prins Hotdog stiekem toch wel een beetje lachen.

Trainer Willy Boessen geeft dezelfde elf spelers een plek in de basis, die tegen Helmond Sport een punt uit het vuur sleepten. Quin Kruijsen vervangt Ramon Voorn, die tegen Helmond geblesseerd het veld verliet en afgelopen week op de training opnieuw een tik tegen zijn pijnlijke enkel kreeg. Prince Rajcomar viel vorige week goed in, maar start toch op de bank.


Zeer slecht zicht in Deventer

Nog voordat we goed en wel ingesteld zijn op het kijken door de opgehangen netten voor ons vak, heeft scheidsrechter Allard Lindhout Jurjan Mannes al met rood van het veld gestuurd en de bal op de stip gelegd. Mannes moest in de achtervolging op Deniz Türüc en zou hem licht getoucheerd hebben. Voor Lindhout blijkbaar voldoende voor de zware straf. Gelukkig schiet Quincy Promes de bal niet goed in en kan Ferhat Kaya redding brengen, maar dat het nog 85 zware minuten gaan worden, staat vast.

De gevreesde tegentreffer lijkt één minuut later al te vallen als Go Ahead de bal na een toegekende hoekschop binnenkopt. Deze keer heeft Lindhout echter een overtreding van een Deventenaar gezien en keurt de treffer af. Fortuna moet uiteraard haar spel aanpassen en richt zich voornamelijk op de organisatie van de verdediging, maar probeert er af en toe zelf stiekem ook uit te komen. Helaas houden Aziz Khalouta en Patrick N’Koyi voorin weinig ballen vast en staan we continue onder druk.

Go Ahead heeft uiteindelijk toch nog twintig minuten nodig om een gaatje in de Sittardse defensie te vinden. Jop van der Linden stuurt aan de linkerkant plaaggeest Türüc diep. Die omspeelt simpel Timothy Dreesen en zet Xander Houtkoop met een mooi tikje vrij voor Kaya. Houtkoop twijfelt niet en schiet de bal keihard en hoog binnen, 1-0.

Fortuna hinkt nu op twee gedachten: met tien man de gelijkmaker gaan najagen of een grotere achterstand voorkomen en hopen op een counter in de tweede helft. Vlak voor rust duikt Dreesen ineens op in de Deventer defensie. Fatih Turan ziet hem gaan en geeft de bal mee in de diepte. Helaas weet Dreesen de bal niet mee te krijgen en loopt dit kansje op niks uit.

Nog geen minuut later is het aan de andere kant wel bijna raak. Promes kapt en draait en schiet de bal vervolgens buiten bereik van Kaya tegen de paal. Daar komen we erg goed weg! Op slag van rust wordt Kruijsen nog bestraft met een gele prent. Gelukkig levert de toegekende vrije trap niks op en gaan we met een 1-0 stand de rust in.

Onderweg naar de catering loop ik Roel tegen het lijf. Hij is zojuist de trotse eigenaar van een broodje bal geworden. Maar of hij daar nu zo blij mee moet zijn?


Alleen een eindbaas durft dit te eten

Statisticus Nico weet ons te melden dat scheidsrechter Lindhout ons vorig seizoen ook al benadeeld heeft met onterechte strafschoppen in de uitwedstrijden tegen Sparta en Eindhoven. Zou de penalty van vandaag dan ook onterecht zijn toegekend? Zo lang ik de tv-beelden niet heb gezien, kan ik er geen zinnig woord over zeggen, maar dat deze man ons niet goed gezind is, moge duidelijk zijn. Hopelijk hebben we in de tweede helft in ieder geval geen last van zijn nukken.

Terug in het vak zien we dat trainer Boessen Prince Rajcomar in het veld heeft gebracht. N’Koyi heeft plaats voor hem gemaakt. Een vreemde wissel, want de keuze om Khalouta naar de kant te halen was veel beter te rijmen geweest. Aziz scoorde tot dusverre dan wel acht treffers, maar tegen Helmond en ook vanavond komt hij helaas niet uit de verf. Blijkbaar heeft Boessen een speciale band met hem, óf N’Koyi moet geblesseerd zijn geraakt. Anders is dit een erg onlogische wissel.

In de eerste twintig minuten van de tweede helft valt er vrij weinig te beleven. Gelukkig wordt Kévin Diaz wel in het veld gebracht, al had dat wat mij betreft niet voor Ramazan Cevik gehoeven. Diaz kent in mijn ogen tot dusverre een prima seizoen, maar het schijnt niet te boteren tussen de Fransoos en de trainer. Via Twitter liet Kevin al weten bezig te zijn aan zijn laatste half jaar in de Jupiler League. Aangezien ik Fortuna niet 1, 2, 3 zie promoveren, zou dat betekenen dat hij Fortuna aan het eind van het seizoen gaat verlaten. Jammer, want in potentie is Diaz een goede speler die zeker van toegevoegde waarde voor Fortuna kan zijn.

In de 64e minuut schiet Marnix Kolder in vrije positie gelukkig net naast het doel van Kaya. In de daaropvolgende aanval van Fortuna wordt Prince diep gestuurd. Hij kapt naar binnen en haalt met links verwoestend uit. Helaas heeft keeper Marsman een goede dag en tikt de bal uit de linkerbovenhoek. De hoop op een punt groeit hierdoor wel.

Helaas is het een kwartier voor tijd dan toch raak. Jarchinio Antonia wordt op rechts aangespeeld en kan door Joeri Schroyen niet meer ingehaald worden. Antonia zet de bal laag voor op de vrijstaande Houtkoop die simpel de 2-0 tegen de touwen knalt. Maar stond Houtkoop niet buitenspel? Volgens het grootste deel van de Fortunezen wel, volgens de grensrechter echter niet. Klachten over de mogelijke fout worden door Lindhout niet geaccepteerd en hij trekt direct geel voor Kaya. Erg kinderachtig, zeker als je weet dat er in de eerste helft minimaal twee duidelijke overtredingen van Go Ahead-zijde niet met geel werden bestraft.


Houtkoop heeft de 2-0 binnen getikt 

Terwijl het Eagles-publiek ons adviseert toch vooral maar te blijven lachen, zet Fortuna een aanval op. Diaz krijgt de bal in de diepte aangespeeld, kapt terug naar zijn goede linkerbeen en plaatst de bal keurig in de hoek achter Nick Marsman. 2-1 en de hoop op de gelijkmaker is volledig terug! Zeker wanneer Prince twee minuten later na een pass van Dreesen alleen op keeper Marsman af mag gaan. Helaas wordt zijn schot op het laatste moment geblokt door Jop van der Linden.

De wedstrijd in ondertal heeft de meeste Fortunezen veel energie gekost en dat leidt tot foutjes in de verdediging. Aan de linkerkant verliest Roel Janssen de bal. In de daaruit voortvloeiende aanval moet Turan op de rand van de zestien aan de noodrem trekken, wat hem op een terechte gele kaart komt te staan. Helaas weet specialist Van der Linden wel raad met dit soort presentjes. Snoeihard schiet hij de bal in de linkerhoek, 3-1 en einde wedstrijd. Met nog vier minuten op de klok gaan we deze achterstand nooit meer goed maken. Dreesen krijgt nog wel een uitstekende kans om de spanning enigszins terug te brengen, maar geheel vrijstaand voor de keeper kiest hij voor een lobbal in plaats van een rustige schuiver. De bal wordt simpel door Marsman gevangen.

Dat Marnix Kolder in de laatste minuut nog voor de 4-1 zorgt, is niet meer dan vervelend en jammer voor ons doelsaldo. Dat de rechtsbuiten die de bal voorgaf in onze ogen zeker een meter buitenspel stond, is echter wel een bron van frustratie. Een twijfelachtige strafschop en twee treffers die naar buitenspel roken, hoe had de wedstrijd verlopen met een ander arbitraal trio?

De spelers valt vandaag niet heel veel te verwijten en ze worden dan ook getrakteerd op een welgemeende applaus. Vanuit de tribune rechts van ons, krijgen we nogmaals het advies altijd te blijven lachen en de mededeling dat men wacht tot heel Limburg door de Maas wordt gevuld. Voor een club als Go Ahead een beetje treurig en karig repertoire. We wachten nog even op betere liedjes, maar die komen er niet. De helft van de meegereisde fans zoekt de warme bus op, de andere helft de auto of trein.


Volgende keer beter!

De terugreis wordt gekenmerkt door de gebruikelijke windjes van onze SV-voorzitter en enkele stevige showfights van de TGV-boys. Nog voor de klok van 01.00 uur bereiken we de Trendwork Arena en keren van daaruit huiswaarts.

Er had vandaag absoluut meer in gezeten dat een 4-1 nederlaag. De vroege rode kaart en het zwakke arbitrale trio deden ons uiteindelijk de das om. Uithuilen en volgende week beter mannen! Dan staat een bezoek aan Telstar te wachten. Pakken we daar dan de eerste driepunter van 2013?

Tot slot de beoordeling voor de ‘Thank God it’s Friday’ competitie:

Resultaat: een geflatteerde nederlaag levert 0 punten op.
Away support: 110 fans zijn goed voor 6 punten.
Stadion: veel mooier tref je ze niet aan in de Jupiler League. Het zicht vanuit het bezoekersvak en de prijs die daarvoor betaald moet worden (€16,50) zorgen echter voor minpunten. 6 punten.
Thuisfans: interactie is er in Deventer altijd wel. Helaas was het repertoire erg matig en hebben we de thuisfans verder weinig gehoord. 6 punten.
Catering: zie foto eerder in dit verslag. Gevaar voor de volksgezondheid, zelfs bier kan een onvoldoende niet voorkomen: 4 punten.
Randvoorwaarden: Voldoende en gratis programmaboekjes en vriendelijke stewards leveren 6 punten op. Vlaggen ophangen is op plexiglas niet mogelijk en moet noodgedwongen een de hekjes in het vak gebeuren. Dat levert uiteraard geen punten op.

Met een totaalscore van 28 punten neemt Go Ahead voorlopig de achtste plek in het klassement in.

Ralf van Laar