Fortuna Sittard heeft Maccabi Netanya gisteravond met 1-0 verslagen. Na de 0-2 overwinning in en tegen Geel wederom een winstpartij, hetgeen het vertrouwen zal doen toenemen.

De wedstrijd werd gespeeld op Sportpark Suestra te Susteren voor ongeveer 350 toeschouwers. Voorafgaand aan het duel werden de opstellingen voorgelezen. De opstelling van de Israëlische gasten werd voorgelezen door een Engelssprekende dame. Alsof de Israëlische jury vanuit Tel Aviv punten uitdeelt tijdens het Eurovisie Songfestival…

Het duel was pas enkele minuten oud toen Joep Op den Kamp zich goed doorzette op de rechterflank. Zijn voorzet kon echter makkelijk worden weggewerkt, omdat Taiwo de enige spits van dienst was. Slechts één minuut later wederom een gevaarlijke aanval over de rechterflank. Deze keer was het Saladhin Aitjdag die de voorzet gaf, maar ook deze kon door de Israëlische verdedigers worden weggewerkt.

In de beginfase werd haast uitsluitend over Fortuna’s rechterkant gespeeld. De linksback van Maccabi Netanya zag veel sterretjes maar weinig Aitjdag… De eerste mogelijkheid werd gecreëerd door Wasiu Taiwo. De Nigeriaan stond oog in oog met de keeper, maar had voorafgaand hieraan een overtreding begaan en werd dus teruggefloten door de goed fluitende scheidsrechter.

Het spel kenmerkte zich verder door het veelvuldig rondspelen van de bal. Tot echte kansen kwam het haast niet. Had dit te maken met de minimale inbreng van Joos van Barneveld? Hij liet (helaas) wederom zien niet de draaischijf te zijn die je zou verwachten op zijn positie.

We moesten wachten tot de 16e minuut vooraleer er een schot op het doel van Guido Budziak kon worden genoteerd. Het slap rollertje eindigde in de handen van de Sittardse sluitpost. Dit was het sein voor de Israeli’s om het spel een beetje naar zich toe te trekken. Een mooi ingestudeerde vrije trap landde achter Op den Kamp, een voorzet volgde, maar Marcel Akerboom kon de bal met moeite wegkoppen.

Teneinde het overwicht weer te herkrijgen maakte Op den Kamp even later een overtreding die hem op geel kwam te staan. Het hielp wèl, want in dezelfde minuut kapte Taiwo zich knap vrij, maar zijn schot ging hoog over.

Doordat Van Barneveld nauwelijks in het stuk voorkwam, moesten anderen dit compenseren. Met name Koen Garritsen moest een extra inspanning leveren. Toch liet hij ook zien prima te kunnen voetballen, met een verre pass richting Taiwo. Die wachtte echter te lang, waardoor de kans verloren ging. Na een klein half uur was het ook Garritsen die de eerste bal in de handen van de Israëlische keeper schoot. Zijn rechterbeen is duidelijk zijn mindere, getuige het geproduceerde rollertje…

Doordat het spel zich voornamelijk op rechts concentreerde, kwam testspeler Lionel Lord nauwelijks aan de bal. Jammer, want de keren dat hij de bal kreeg, deed hij er meestal wel iets goeds mee. Hij moet zich echter veel nadrukkelijker met het spel bemoeien, tenzij hij van Chris Dekker de opdracht heeft gekregen het spel breed te houden. Dan blijf je afhankelijk van de ballen die je krijgt toegespeeld.

Al het gevaar komt van één persoon: Taiwo. Was het vorig jaar Dirk-Jan Derksen die haast als enige voor gevaar zorgde, dit jaar is het niet anders. Het hele spel is op de AGOVV-huurling afgestemd. Na een kleine 40 minuten liet hij zien ook goed als targetman te kunnen fungeren. De bal werd bij Taiwo ingespeeld, hij legde af op Van Barneveld en diens verdekt schot eindigde in het doel: 1-0. Met deze stand werd ook de rust gehaald.

Na rust zagen we op Maccabi Netanya’s linksbackpositie een nieuw gezicht. De door Aitjdag bij vlagen dolgedraaide back werd vervangen door een speler die nòg poverder was. Met andere woorden: het spel bleef zich concentreren op Fortuna’s rechterflank.

Toen het spel toch eens via Lord ging, werd het meteen gevaarlijk. Lord kapte zich vrij op de rand van het 16-metergebied, maar zijn schot leek vervolgens weer nergens op. Dat is ook een beetje het kenmerk van de tweede helft. Tot aan de grote baklijn soms goed veldspel, maar de eindpass is onvoldoende. Daar moet nog aan worden verder gewerkt.

Met het wisselen van Taiwo voor Zarko Grabovac verdween tevens de scherpte voorin. Grabovac heeft toch nèt wat te veel tijd nodig en Lord is duidelijk geen targetman. Als Ronald Dassen en Akerboom vervolgens veelvuldig de lange bal gaan hanteren zakt het spelpeil dan ook zienderogen. In feite speelde Fortuna de fysieke Israëli’s daarmee in de kaart. Het leidde zelfs tot enkele prima mogelijkheden, maar schoten net naast en op de paal voorkwamen een Israëlische tegentreffer.

Eindstand 1-0 dus, alhoewel het heel anders had kunnen lopen als de Israëli’s spaarzamer met hun kansen waren omgesprongen.

Volgende week zal de laatste oefenwedstrijd worden gespeeld tegen V.V. Sittard.

Fortuna Sittard – Maccabi Netanya:
39′ Van Barneveld 1-0

Fortuna Sittard:
Budziak; Op den Kamp (67′ Facenna), Akerboom, Dassen, Hermans; Meszaros, Garritsen, Van Barneveld; Aitjdag (70′ Daemen), Taiwo (62′ Grabovac), Lord.