De licentiecommissie van de KNVB heeft Fortuna Sittard terug verwezen naar de categorie financiele zorgenkindjes. De licentiecommissie kent drie categorieen: categorie 1 (clubs in problemen); categorie 2 (clubs net niet in problemen); categorie 3 (gezonde clubs).
De laatste informatie die Fortuna Sittard vrijgaf is dat de club promoveerde van categorie 1 naar 2: goed nieuws dus. Het Algemeen Dagblad weet echter te melden dat Fortuna tegenwoordig in categorie 1 zit. Het AD beweert dat een club niet tijdens het seizoen kan zakken. Als dat waar is, dan zit Fortuna al het hele seizoen in categorie 1 en heeft Fortuna verzuimt dat te melden en doet de club dat nu pas nu het AD erover publiceert.
Hoe dan ook, er kunnen twee redenen zijn voor deze degradatie.

1) Fortuna is bezig er weer een zootje van te maken;
2) De KNVB veranderde de criteria om tot categorie 1 veroordeeld te worden. De KNVB baseerde zich tot vorig jaar op 13 criteria; per 1 januari zijn er dat nog 10.

In het tweede geval hoeft er dus niets aan Fortuna’s financiele positie te zijn veranderd om de degradatie naar categorie 1 te kunnen verklaren. Fortuna Sittard geeft in een verklaring aan dat dit inderdaad het geval is.
Wij beschikken niet over informatie die het tegendeel aantoont dus gaan we er maar vanuit dat dat klopt. Maar een ding zal duidelijk zijn: de KNVB vindt niet voor niets dat Fortuna een kasplantje is. Iedereen binnen de club die roept dat Fortuna financieel gezond is, heeft wat uit te leggen. Fortuna Online heeft dat meermaals gedaan, maar ving bot bij algemeen directeur Erkens.
De degradatie heeft wellicht ook directe gevolgen. Om clubs in de eerste divisie te stimuleren gezond beleid te voeren, heeft de eerste divisie CV besloten clubs uit categorie 1 geen inkomsten uit TV-gelden toe te kennen. Wellicht raakt Fortuna die inkomsten nu dus kwijt.

Bron: Algemeen Dagblad