Na het winnen van haar poule in het bekertoernooi, koppelde de loting Fortuna Sittard aan de dames van ADO Den Haag. De Hofstedelingen, die tweede werden in de BeNeLiga Orange, overklasten de Sittardse dames op alle gebieden en toonden aan dat het er een levensgroot gat gaapt tussen de Eredivisie en de Topklasse waarin Fortuna speelt. Desondanks hebben de dames hopelijk genoten van de ambiance en kunnen ze zich gaan richten op het binnensluipen van de top drie van de Topklasse…


16 februari 2013

Één ding is zeker, Sittard wint de beker (niet)

Fortuna Sittard 0 ADO Den Haag 7
Doelpuntenmakers: 6. Sheila van den Bulk 0-1, 14. Michelle Vrieling 0-2, 22. Michelle Vrieling 0-3,  55. Linette Beerensteyn 0-4, 57. Renate Jansen 0-5, 75. Marelle Worm 0-6, 87. Sheila van den Bulk 0-7.
Opstelling: Katja Demacker; Charlotte Schings, Glynis VromenMaartje Keulen, Loes Plantaz (73. Nancy Kisters); Mayke PloemenGwen Kuijer, Simone Heijnen; Liv AertsColette van AalstShirley Kocacinar.
Toeschouwers: 400
Scheidsrechter: E.J.M. Verstappen
Geel: –
Rood: –

Het is inmiddels alweer enkele jaren geleden dat Fortuna Sittard het opnam tegen ADO Den Haag. Op 12 november van het jaar 2008 troffen beide clubs elkaar in Den Haag in het kader van het nationale bekertoernooi.

Maar die wedstrijd boeide destijds eigenlijk niemand. Die ochtend stond ik namelijk op, liep richting toilet en viste onderweg Dagblad de Limburger van de mat. Ik knipte het licht aan en nam de schreeuwende kop die de voorpagina sierde in mij op: ‘Fortuna en Roda willen fuseren’. Ik zakte ter plekke in elkaar, voelde nog juist de krant door mijn vingers glijden, maar hoorde al niet meer hoe deze de grond raakte. Binnen enkele seconden zat ik naast diezelfde krant op de grond…

Nog niet eens half zo slecht voel ik me zondagavond. Ik heb het koud en warm tegelijkertijd, begin wat te snotteren en realiseer me dat naar bed gaan de beste optie is. Drie dagen later verlaat ik mijn bed weer voor een langere periode, maar dat ik weer aan 100% zit, nou nee. Daar heb ik nog even voor nodig.

En liggend in bed spoken de meest vreemde gedachtes door mijn hoofd als ik me afvraag waaraan ik deze zware verkoudheid, hoofdpijn, keelpijn en verhoging heb te danken. Is het dan toch niet zo wijs om in de winter in een t-shirt door je huis te stappen? Heb ik te veel hooi op mijn iele vorkje genomen? Of heeft de tosti die ik bij The Knickerbockers at er twee weken over gedaan om me op de knieën te krijgen? In ieder geval heb ik geen seconde de tijd genomen om te denken aan de bekerwedstrijd die de Fortuna Dames spelen tegen de bekerhouder uit Den Haag: ADO.

Misschien is dat niet eens zo slecht, want waar iedereen ruim vooraf de hoop koesterde stevig partij te kunnen geven aan de BeNeLigist, lijkt deze hoop, enkele dagen voorafgaand aan de wedstrijd, slechts ijdel.

Daar waar Jannie Sangers in Groningen slechts 13 speelsters tot zijn beschikking had, is dat vandaag wederom het geval. In de wedstrijd tegen The Knickerbockers ontving Annika Pluijmen een gele kaart en deze zorgt ervoor dat ze vandaag een speeldag schorsing moet uitzitten. Vervelend dat haar dat moet overkomen tijdens de knock-out fase van het bekertoernooi, maar bovenal omdat de schorsing onterecht is. Door een administratieve fout is een gele kaart die Shirley Kocacinar reeds eerder ontving namelijk op Annika’s naam terecht gekomen.

Het zorgt er in ieder geval voor dat de technische staf geen beroep kan doen op twee belangrijke pionnen op het middenveld. Want ook kapitein Vera Wanrooij doet nog altijd niet mee, al neemt ze wel plaats op de reservebank. In de winterstop liep zij een enkelblessure op.

Wél op het appèl verschijnt Katja Demacker. Zij trekt vandaag weer haar keepershandschoenen aan en verdedigt het doel. Voor haar vormen Charlotte Schings, gelegenheidskapitein Glynis Vromen en  Loes Plantaz de driemansverdediging. Schakel tussen verdediging en middenveld, dat wordt bevolkt door Gwen Kuijer, Mayke Ploemen en Simone Heijnen, vormt Maartje Keulen. Aanvallend mogen Liv Aerts, Colette van Aalst en Shirley Kocacinar zich uitleven.

Naast de reeds genoemde Vera Wanrooij zitten ook Nancy Kisters en Marloes van der Vlugt op de bank. En dan zit er nóg iemand op de bank. Het is de technische staf namelijk gelukt om een nieuwe verzorgster te strikken. Ik heb geen idee naar welke naam deze jongedame luistert, maar mocht ik daar ooit achterkomen, dan staat niks vermelding in de woordenlijst nog in de weg!

Toch heeft het feit dat niet in de allersterkste samenstelling kan worden gevoetbald geen invloed op de heersende stemming. Deze is, zoals te doen gebruikelijk, opperbest, als we rond de klok van 14 uur het sportcomplex van SVM betreden.

Inmiddels is ook duidelijk geworden dat de TGV zich de KNVB-beker al hebben toegeëigend, al zal ADO Den Haag daar heel anders over denken. Ze nemen in ieder geval de wedstrijd uiterst serieus, aangezien ze aan de overzijde van het speelveld aan een uitgebreide opwarming bezig zijn.

Na het nuttigen van een drankje in de kantine, gaat de klok toch al richting 14.30 uur, het aanvangsuur van de wedstrijd. Tijd om een mooi plekje te gaan zoeken op de tribune! En die tribune is al aardig volgelopen.

fortuna-dames1Dit is toch niet het échte geel en groen!? 

Uiteindelijk een goede keuze om de wedstrijd in Munstergeleen te spelen. Dat kan ook prima, aangezien het erop lijkt dat ADO geen enkele supporter heeft meegenomen. Ondanks dat ik daar niet mee zit, vind ik dat toch een beetje triest. Mochten de dames een uitwedstrijd hebben geloot, ik ben er haast zeker van dat de SV Nao Veure een poging had ondernomen een bus in te leggen! En niet alleen dat, die bus had ook volgezeten.

Nadat de aanwezige TGV iedereen van een vlag hebben voorzien en links en rechts wat handjes met rookstaafjes hebben gevuld, betreden de 22 speelsters samen met het arbitrale trio het speelveld. We kunnen eraan beginnen.

fortuna-dames2Come On You Sittard!

Gesteund door een grote supportersschare probeert Fortuna ADO meteen onder druk te zetten, maar komt al heel gauw tot de conclusie dat deze ploeg van een ander niveau is dan de tegenstand welke men doorgaans in de Topklasse treft. Vooral Renate Jansen is een flink handenbindertje en laat al gauw zien dat ze heel wat in haar mars heeft, als ze met de bal aan de voet achteloos langs een aantal Fortuna-dames loopt.

Het is dus zaak om de rangen achteraan gesloten te houden. Op enig moment zal de tegenstander dan iets anders moeten verzinnen, maar na ruim vijf minuten gaat het achteraan al fout. ADO Den Haag krijgt al gauw een corner en als deze niet goed wordt weggewerkt tikt Sheila van den Bulk de 0-1 tegen de netten.

Toch laten de dames zich niet uit het veld slaan en proberen terug in de wedstrijd te komen. Makkelijk is dat niet, want om het heft weer in handen te nemen, dien je de bal te hebben en die hebben ze niet zo vaak.

Na een tiental minuten kent scheidsrechter Verstappen ADO een vrije trap toe nadat Loes Plantaz Teresa Noyola heeft gevloerd. Paola van der Veen gaat achter de bal staan, lost een schot, maar Katja Demacker ziet dat de bal naast het doel zeilt.

fortuna-dames3ADO Den Haag neemt de wedstrijd stevig in handen

Toch weet ADO niet veel later de score te verdubbelen. Een diepe bal stuitert in het zestienmetergebied en in plaats van de bal weg te werken kijken Maartje Keulen en Glynis Vromen elkaar aan. Onderwijl ruikt Michelle Vrieling haar kans, let gewoonweg beter op en legt de 0-2 achter Katja Demacker.

Het duurt even voordat iedereen deze opdoffer te boven is. Hoe langer je ADO in het vizier houdt, des te groter worden je kansen om naar de volgende ronde door te stoten, maar dat gaat op deze manier dus niet lukken. De hoogste tijd om de dames vanaf de tribune een hart onder de riem te steken.

Come on Sittard,
Come on Sittard,
Come on, come on…

Iedereen merkt dat ADO meer in huis heeft qua fysiek, maar ook technisch baas zijn. Beide zorgen ervoor dat het wedstrijdtempo juist wat te hoog ligt voor Fortuna.

Na ruim een kwartier lijkt ADO de voorsprong wederom uit te breiden, maar na een mooie actie, waarbij een Haagse aanvalster als een warm mes door de Sittardse boter snijdt, eindigt de bal net naast het doel.

Toch geraken de Haagse dames nog aan een derde doelpunt. Na de zoveelste corner blijft de bal hangen en scoort Michelle Vrieling haar tweede doelpunt van de middag. Over en sluiten, zo zou je zeggen.

Voetballend zal het dus niet gaan lukken om de regerend landskampioen te verslaan, dus dan resteert er nog maar één oplossing: gaan inspelen op het gemoed van de tegentander. En mooi dat de tegenstander hiervoor zelf aanleiding geeft. De doelvrouw van ADO Den Haag draagt namelijk een ietwat vreemd gebruiksvoorwerp in haar maag. En ja, dat ontgaat bijdehante supporters natuurlijk niet!

Als ze daar op luide manier attent op wordt gemaakt, verschijnt er een gelukzalige glimlach op haar gezicht. Het doet mij in ieder geval vermoeden dat ze akkoord gaat met het feit dat dit ongezond is, maar dat ze vooral denkt aan de aangename aspecten dat dit met zich meebrengt.

Ach ja, het zal mij nooit kunnen bekoren, maar er zijn ook mannen die er veel minder moeite mee hebben om zich te laten poorten, zoals Stefan Postma bijvoorbeeld.

Pas na ruim een half uur krijgt Fortuna haar eerste kansje bijeen gevoetbald. Op het middenveld zet Mayke Ploemen goed door en speelt de bal richting Liv Aerts. Zij merkt dat de doelvrouw nog altijd met haar gedachtes elders zit en trapt de bal over haar heen richting de verste doelpaal. Helaas mist de bal juist dat beetje richting om écht gevaarlijk te worden of zelfs tot een doelpunt te leiden.

fortuna-dames4Mayke Ploemen mag een vrije trap gaan nemen

Het lijkt er verdacht veel op dat ADO een tandje terugschakelt en Fortuna wat meer in het spel laat komen. Toch leidt dat niet tot kansen. Om eerlijk te zijn: dat leidt tot niets. ADO is veel te sterk voor dit Fortuna en de Sittardse dames doen wat ze kunnen, maar aan echte kansen komen ze niet.

Doet dat iets af aan de ambiance? Nauwelijks! De opgedaagde supporters amuseren zich prima met het uitvoeren van een onvervalste ‘Au Grec’! Ook geven we blijk van onze onvoorwaardelijke clubliefde.

Forza Sittard,
We zullen altijd zingen,
We dansen en we springen,
Omdat we van je houden…

Maar erg is het helemaal niet om je meerdere te erkennen in een tegenstander. Jannie Sangers‘ dames werken zich een slag in de rondte en doen wat ze kunnen, maar er lijkt voorlopig niet veel meer in te zitten. De 0-3 achterstand wordt hen dan ook totaal niet aangerekend als de scheidsrechter voor rust fluit. Het applaus dat hen ten deel valt moet de dames een steuntje in de rug geven, zodat de tweede helft een ander paar mouwen wordt.

In de rust wordt de tijd genomen om nog even bij te kletsen over de verliespartij in Velsen-Zuid, de dag voordien. Nadat het elftal van Willy Boessen maandenlang boven haar stand leefde en inmiddels richting een plek schuift waar het thuishoort, zorgt de manier waarop toch voor heel wat wrevel. Mogelijk ook wel terecht, want Boessens selectie- en wisselbeleid, er valt vaak geen pijl op te trekken.

In de rust worden tevens de winnende lotnummers omgeroepen van de loterij. Hoofdprijs is een 7’ inch tablet, maar met een gereedschapskist zou ik ook al dik content zijn. Maar helaas, het mag niet zo zijn.

Het begin van de tweede helft heeft verdacht veel weg van het einde van de eerste. Fortuna heeft nu toch wel een klein overwicht en probeert met name via Gwen Kuijer en Shirley Kocacinar de bakens enigszins te verzetten.

En dat lijkt prompt gevaar op te leveren als Charlotte Schings goed in de ruimte duikt die voor haar ligt en de bal ontvangt van Shirley Kocacinar. Maar haar loopactie wordt door de grensrechter als buitenspel beoordeeld en steekt onmiddellijk zijn vlag in de lucht. Of hij gelijk heeft of niet, aan Sittardse zijde is niemand het met hem eens en maakt hem dat in woord en gebaar duidelijk.

En steek die vlag maar in je reet,
En steek die vlag maar in je reet,
En steek die vlag maar in je reet,
En steek die vlag maar in je reet…

En juist als je denkt dat Fortuna wat beter in de wedstrijd geraakt en op zoek gaat naar een eerste treffer, slaan de Haagse dames genadeloos toe. Nadat eerst Linette Beerensteyn een vrijschop van Renate Jansen binnenkopt, schuift Renate Jansen even later de bal zelf langs Katja Demacker in het net. En met 0-5 ziet het er ineens wel héél somber uit…

fortuna-dames5Maakt niet uit wat, maar steek iets in je reet

Niet veel later wordt de pijlsnelle Renate Jansen wederom in het straatje gestuurd. Ze is vele malen sneller dan Charlotte Schings, maar Charlotte is uit FSC-hout gesneden, zet de achtervolging in en kan Jansen via een tackle langs achteren nog juist de bal ontfrutselen, waarna Katja Demacker definitief redding kan brengen. Goed gedaan Charlotte!

Omdat de wedstrijd inmiddels al gespeeld is, wordt ook Nancy Kisters nog enige speeltijd geboden. Loes Plantaz verlaat onder luid applaus het speelveld, Maartje Keulen schuift door naar de positie van linksback en Nancy neemt Maartje’s plek op het middenveld over.

fortuna-dames6ADO heeft weer eens een Sittardse aanval afgeslagen…

Toch stappen de aanwezige supporters over de naderende nederlaag heen en blijven de dames aanvuren. Er zijn wel ergere zaken dan een bekernederlaag tegen de regerend landskampioen! Wij laten het in ieder geval niet aan ons hart komen!

Sittard is de club waar ik voor ga,
De club waar ik voor altijd achter sta,
Samen zijn we Sittard en gaan we voor elkaar,
Forza FSC, allez, allez…

Ondertussen is de wedstrijd een kleine martelgang aan het worden als Marelle Worm een zesde Haagse treffer voor haar rekening neemt. Veel doet het er niet meer toe, maar leuk is natuurlijk anders.

In een poging om vooral maar die eretreffer te scoren, worden achterin wat gaatjes gelaten en daarvan weten de snelle ADO-speelsters bijna te profiteren. Met een uiterste krachtsinspanning kan een nieuw tegendoelpunt worden voorkomen, zij het met het weggeven van een hoekschop.

En deze fraai aangesneden hoekschop wordt door Sheila van den Bulk tot zevende treffer gepromoveerd. 0-7, dat is toch wel een heel erg zwaar verdict!

fortuna-dames7Veel heeft Fortuna niet in de Haagse melk te brokkelen

Dat ADO Den Haag een paar maten te groot is voor dit Fortuna zien niet alleen de Sittardse supporters, maar ook Directrice Technique van Standard Fémina Fery Ferraguzzi en haar kompaan, Fernand Costermans. Ondanks dat ze waarschijnlijk vooral ADO komen bekijken in plaats van het scouten van Fortuna-speelsters, blijft hun aanwezigheid niet onopgemerkt als de handelaar in brocante achteloos de meest fanatieke aanhang passeert.

Et les Wallons, c’est du caca,
Et les Wallons, c’est du cacalalalalala,
Lalalalala…

Nadat ADO nog een paar keer wisselt, sukkelt de wedstrijd een beetje richting einde en na ruim 90 minuten fluit scheidsrechter Verstappen een laatste maal. Het bekeravontuur is ten einde en de technische staf kan zich met haar speelsters richten op het slot van de competitie en al voorzichtig denken aan volgend seizoen.

Nadat iedereen elkaar een handje heeft gegeven, bedanken de speelsters hun spionkop en andersom. Ondanks de zware nederlaag was het toch een mooie middag. De sfeer in de tribune was prima, er daagden veel supporters op en zag links en rechts ook heel wat dames rondlopen. Als deze Fortunezeressen in spe nú nog niet overtuigd zijn dat Fortuna de mooiste club is uit de Euregio en ver daarbuiten, dan weet ik het ook niet meer!

fortuna-dames8

Niet gewonnen, maar wel álles gegeven: meer moet dat niet zijn, dames!

Volgende week geven de dames wederom rendez-vous in Munstergeleen. Dan zal om 17.00 uur worden afgetrapt tegen het Groningse Oranje Nassau. Dan is ook de schorsing van Annika Pluijmen voorbij en kan misschien ook Vera Wanrooij weer wat minuten maken. Met de steun van de supporters moet het dan lukken om een goede stap te zetten richting top drie van de Topklasse.

COYS,

Michel Hennen