Fortuna heeft vandaag de oefencampagne en de traditionele open dag afgesloten met een 2-0 zege tegen Topklasser HFC uit Haarlem.

De open dag was niet helemaal even traditioneel als andere jaren. Dit jaar liep de fietsroute van de Iron Man triathlon midden door de Sportzone. Dit zorgde aan de ene kant voor een interessant schouwspel, maar aan de andere kant ook voor aanzienlijke verkeershinder in de hele regio. Dat laatste kostte de open dag waarschijnlijk enkele honderden bezoekers. Desondanks trokken honderden fans langs de talrijke kraampjes van onder andere de Fortuna Veiling, het Fortuna Supporters Collectief, TGV, Help Fortuna, het Fortuna Museum en sponsoren als WilSport, Jelti Darts en Maatjes Streetwear.

De aanwezige fans kregen tijdens de spelerspresentatie het nieuwe thuisshirt te zien (geel, met twee groene verticale banen in het midden) en werden verrast door de van het hoofdgebouw abseilende Joeri Schroyen, Bob Vankan, Dries Saddiki en Demen Roumen. Tevens werd bevestigd dat Lars Hutten zijn handtekening onder een tweejarig contract heeft gezet.

Als afsluiter van de open dag werd een oefenwedstrijd afgewerkt tegen de Koninklijke HFC uit Haarlem. De oudste club van Nederland eindigde afgelopen seizoen als zesde in de Topklasse. Trainer Peter van Vossen begon in de sterkst mogelijke opstelling, waarbij alleen Roel en Tim Janssen nog ontbraken. De opstelling was als volgt: Kaya; Dengering, De Regt, Mares, Schroyen; Loen, Ter Borgh, Briels, Fafiani; Lekesiz en Hutten.

De eerste minuten laat HFC zien dat het niet voor de gezelligheid naar Sittard is gekomen. Binnen vijf minuten moet Ferhat Kaya twee keer reddend optreden. Eerst kan Mike van de Ban vrij op het doel af na een slippertje van Ferry de Regt. Kaya redt daarbij met de net op tijd terugkomende De Regt. Een minuut later redt hij met zijn voet bij een schot vanaf de zestienmeterlijn. Fortuna neemt hierna het heft iets meer in handen. Met name de debuterende Raymond Fafiani eist de bal veelvuldig op en voorin zorgen de veel bewegende Lars Hutten en Gökhan Lekesiz voor onrust door het vele loopwerk dat ze verrichten. In de zestiende minuut bouwen Luc Mares en Jordie Briels van acheruit goed op en bezorgen de bal zo bij Lekesiz. Die zoekt aan de linkerkant van het veld zijn tegenstander op en zet hard en laag voor. Hutten is prima meegelopen, kruipt voor zijn man en schiet van dichtbij hard en hoog de 1-0 binnen.

Drie minuten later is het opnieuw Lekesiz die dicht bij een treffer is. Zijn schot wordt echter gepareerd door doelman Tom Boks. Aan de andere kant blijft de lange en balvaste spits Mathieu Christianen De Regt en Mares bezighouden en kan Vincent Volkert na een foutje van Dennis Dengering op Kaya af. Kaya redt echter met zijn voet en vangt de bal daarna op. Vanuit zijn ooghoek heeft hij Lekesiz al diep zien gaan en zet hem met een ferme uittrap in een één-tegen-één situatie met een HFC-verdediger. Die lijkt daarbij een overtreding te maken op de rand van het strafschopgebied, maar de scheidsrechter laat doorspelen. De bal komt bij Youri Loen die de bal met een krullend schot net naast het doel plaatst.

Lekesiz en Hutten lijken elkaar steeds beter te vinden. Een voorzet van Hutten vanaf links wordt door Lekesiz met zijn rechtervoet getoucheerd, maar gaat net naast het vijandelijke doel. Het slotakkoord van de eerste helft is voor de gasten uit Haarlem. Een voorzet van Jeffrey Sam-Sin wordt door Luc Mares met een sliding op de lat gedeponeerd. Fortuna komt goed weg en bereikt de rust met een 1-0 stand.

Direct na rust wisselt HFC het elftal op een negental posities. Wellicht zorgen die vele omzettingen voor onrust in het team, want na vier minuten kan Jordie ter Borgh vanuit het centrum de geheel vrijstaande Muhammed Mert (na 31 minuten ingevallen voor Fafiani) aanspelen. Die twijfelt niet en schiet hard en laag de 2-0 tegen de touwen. Hierna gebeurt er, wellicht door het warme weer, een hele tijd vrijwel niks noemenswaardigs.

Tien minuten voor tijd wordt een voorzet van Ter Borgh over gekopt door Hutten. In de voorlaatste minuut noteren we nog twee kansen voor HFC binnen veertig seconden. Twee keer zorgt Kaya echter voor een redding, waardoor de wedstrijd eindigt in een 2-0 overwinning.

Fortuna sluit de oefenreeks dus af met een zege. De technische staf koos er deze voorbereiding voor om vrijwel alle selectiespelers evenveel speeltijd te geven en wisselde daardoor in elke wedstrijd veelvuldig. Daarnaast werden (licht) geblesseerde spelers zoals Raymond Fafiani, Roel Janssen, Ferry de Regt en Tim Janssen uit voorzorg gespaard en (hopelijk) geprepareerd voor de seizoensouverture, volgende week in Den Bosch. Of deze aanpak tot het gewenste resultaat leidt, weten we over enkele weken.

Opstelling Fortuna: Kaya; Dengering, De Regt (46. Kovacevic), Mares, Schroyen; Loen (78. Vlijter), Ter Borgh, Briels, Fafiani (31. Mert); Lekesiz en Hutten.