Fortuna Sittard heeft een 2-2 gelijkspel behaald tegen Borussia Mönchengladbach U23. Fortuna kwam tot tweemaal toe op voorsprong, maar verspeelde die voorsprong even zoveel maal.

De wedstrijd kent een bitsig begin met overtredingen aan beide kanten. De temperatuur ligt ver boven de 30 graden, maar de spelers lijken zich daar niet al te veel aan te storen. Het eerste hoogstandje komt van de Duitse middenvelder Jan Hammes, die toont over een haast perfecte balbeheersing te beschikken. Tot driemaal toe draait hij weg van een handvol Fortunezen, al levert het hem per saldo bitter weinig op.

Dan is Fortuna veel effectiever bezig. Op een meter of 30 van het Duitse doel maakt een Duitse verdediger een stevige overtreding op Cédric Olondo. Koen Garritsen neemt een flinke aanloop en schiet de bal met een doffe dreun tegen de netten: 0-1. De keeper gaat niet helemaal vrijuit; vanaf 30 meter mag zo’n bal er natuurlijk nooit ingaan. Overigens geen Fortunees die erom maalt.

Na de treffer komt Mönchengladbach beter in haar spel en laat zien over enkele vinnige spelers te beschikken. Veel gaat over links, waar de aanvoerder als een soort valse linksbuiten fungeert. Beter dat dan over de kant waar Mels van Driel staat, want tot tweemaal toe wordt Van Driel eruit gelopen. Gelukkig staat altijd nog Willem-Jan Thijssen in doel die een degelijke indruk achterlaat.

Nog één keer toont Jan Hammes dat hij toch wel gevaarlijk is als aanvallende middenvelder. Het middenveld pakt dat overigens goed op, want de nummer 8 heeft haast nooit de bal. De eerste helft heeft verder weinig in petto. Een paar schoten van Bouhadan en een matige kopbal van Olondo zijn zowat de enige wapenfeiten.

Na rust verschijnt Hüseyin Renkli in het veld. Hij speelt in plaats van Joos van Barneveld. Renkli zal proberen de technische staf op een dusdanige manier te bekoren dat er een contract inzit voor de van Turkse origine afkomstige speler.

De eerste actie komt van Fortuna-zijde. Op links komt Garritsen over zijn man heen, maar zijn voorzet is matig. Daarna is Fortuna het initiatief een beetje kwijt en Mönchengladbach komt op gelijke hoogte via Jan Hammes. De techneut kapt Van Driel uit en schiet de bal in de verre hoek langs Thijssen.

Nog een minuut later is het een actieve Garritsen die de keeper op de proef stelt. Zijn schot wordt met moeite tot hoekschop verwerkt. Uit de actie na de hoekschop komt de 1-2. Wasiu Taiwo rommelt wat in het zestienmetergebied, gaat gewillig tegen de grond hetgeen de scheidsrechter doet besluiten te fluiten voor een penalty. Alhoewel Rachid el Hammouchi de bal op de stip legt is het uiteindelijk Taiwo zelf die achter de bal gaat staan. Makkelijker kan het voor Taiwo haast niet: 1-2.

Fortuna gaat door en wil Mönchengladbach bij de keel grijpen. Dat lijkt bijkans nog succesvol te zijn als Olondo een schot van Garritsen in doel devieert. De assistent scheidsrechter is echter voldoende kloek om voor buitenspel te vlaggen.

Frans Körver past een aantal wissels toe. Zo is de uit schorsing terugkerende Emmo Guvenc nog het dichtst bij een goal. Zijn kopbal en schoten missen helaas net dat beetje precisie.

De wedstrijd wordt weer een stukje grimmiger en Mónchengladbach profiteert daar nog het meest van. Ze vinden het heilige vuur juist op tijd terug en vlak voor tijd tekent invaller René Schnitzler de gelijkmaker aan: 2-2.

Borussia Mönchengladbach U23 – Fortuna Sittard:
8′ Garritsen 0-1, 62′ Hammes 1-1, 66′ Taiwo 1-2, 90′ Schnitzler 2-2

Fortuna Sittard:
Thijssen; S. Guvenc, Op den Kamp, Paridaans, Van Driel; Garritsen, Simone (72′ E. Guvenc), Van Barneveld (46′ Renkli); Bouhadan (46′ El Hammouchi), Olondo (81′ Olgun), Taiwo.