De Portugese grootmacht FC Porto heeft Fortuna vanavond in eigen huis met 1-5 geklopt. Vooraf was het vooral spannend of Porto’s nieuwe keeper Iker Casillas op het veld zou verschijnen. Dat bleek uiteindelijk helaas niet te gebeuren. De circa drieduizend bezoekers kregen desondanks een leuke voetbalavond voorgeschoteld.

Na 70 seconden staat de 0-1 al op het scorebord. Ferhat Kaya redt in eerste instantie op een inzet van dichtbij, maar moet daarna buigen voor de inzet van André Silva. Slechts zeven minuten later is het al 0-2. Arnoud de Moor grijpt te laat in, waarna Varela de toegekende strafschop onberispelijk binnen schiet. Waar het publiek zich al voorzichtig voorbereidt op een flinke afstraffing, verrast Fortuna nog voor het kwartier met een mooie aanval door de as van het veld. Lekesiz zet Lars Hutten met een mooie pass vrij voor keeper Helton. Hutten rondt koelbloedig af met de buitenkant van zijn rechtervoet.

Nog voor er een half uur gespeeld is, is Porto’s voorsprong uitgebreid naar drie doelpunten. Bij de 1-3 mag André Silva ongehinderd binnen koppen na een mooie voorzet vanaf de linkerflank. Bij de 1-4 is het André André die van dichtbij raak schiet in de lange hoek. Dit tot grote vreugde van de circa driehonderd Porto-fans die in het uitvak plaats hebben genomen.

Direct na rust komen Bob Vankan en Dries Saddiki in het veld voor Souhail Belkassem en Muhammed Mert. Tien minuten later mag ook Rick Polman zijn opwachting maken voor de moegestreden Gökan Lekesiz. Aan Portugese zijde vallen direct na rust onder andere Maicon en Bruno Martins Indi in.

Waar Porto in de eerste helft makkelijk scoorde, gaat dat in de tweede helft een stuk moeizamer. Fortuna krijgt rond de 65e minuut zelfs twee goede kansen op een tweede treffer. Eerst is het Vankan die zijn inzet gekeerd ziet door keeper Gundino, even later wordt een schot van Joeri Schroyen gepareerd door diezelfde keeper. In de zeventigste minuut wisselt Peter van Vossen de overige acht basisspelers. Waar dat gisteren in Echt nog tot een inzakking leidde, is dat vanavond niet het geval. De jonkies werken voor wat ze waard zijn en tonen bij vlagen aardig voetbal. Ook doelman Glenn Daniëls revancheert zich voor zijn foutje tegen EVV en brengt meerdere malen goed redding op inzetten van de Portugese aanvallers. Het duurt uiteindelijk tot de 88e minuut voordat Porto een vijfde treffer weet te maken. Met een goede individuele actie brengt Brahimi de eindstand op 1-5.

Opstelling Fortuna: Kaya (70. Daniëls); Schroyen (70. Mares), Dengering (70. De Man), Kovacavic (70. Djuric), De Moor (70. Nwannukwu); Briels (70. Vlijter), Loen (70. M’Rabat), Mert (46. Vankan), Hutten (70.); Belkassem (46. Saddiki) en Lekesiz (65. Polman).