8 April 2002. Een dag die een Fortunees niet snel zal vergeten. Beide Limburgse kranten onthulden de vergevorderde plannen om tot een fusieclub te komen in Zuid-Limburg. Dat plan ging uiteindelijk niet door, omdat de emoties (lees de fans) het wonnen van het verstand (de rest).

Een jaar later ziet het er in Zuid Limburg nog steeds niet al te best uit. Fortuna zat vorig seizoen zwaar in de problemen maar Mommers hield de club overeind. De club lijkt in iets rustiger vaarwater te zijn gekomen, maar misschien is het wel schone schijn. De situatie van MVV is nog even dramatisch als vorig jaar. Weijzen, Gerardu, Franssen? Het maakt blijkbaar allemaal niet uit: betaald voetbal in Maastricht kan elk moment tot het verleden behoren. In Kerkrade heeft Hendriks het een tijdje kunnen verbloemen, maar Hendriks komt nu vingers tekort om in de lekkende dijk te steken.

Sommigen van de zelf benoemde rationeel denkende figuren (Pickee en de kranten) zien in de problemen rond MVV aanleiding tot de volgende gedachte: “Zie je nu wel, FC Limburg had er toch moeten komen”. Ik als fan zal proberen – toegegeven met de beperkte verstandelijke capaciteiten die me als fan gegund zijn – enige nuances aan te brengen.

De redenatie achter de FC Limburg gedachte luidt dat een fusieclub meer financiële armslag krijgt dan één van de drie afzonderlijke clubs. Daar valt natuurlijk niet aan te tornen. Vervolgens zou die extra financiële armslag de kans op een gezonde financiële huishouding (lees: geen begrotingstekort) vergroten. Als je een begrotingstekort definieert als uitgaven minus inkomsten klopt ook die redenatie als een bus.

We nemen dus de proef op de som: bestaat er inderdaad een negatief verband tussen de hoogte van de inkomsten van een club en de kans op een begrotingstekort? Op de lijst van “betaald voetbal begrotingen” zitten er inderdaad zorgenkindjes in de staart van die ranglijst zoals de nummers 35 (TOP Oss), 32 (FC Eindhoven), 31 (Helmond Sport) en 29 (Veendam). Maar vreemd genoeg is het bovenin die lijst ook niet pluis. De nummers 4 (Vitesse), 6 (Roda JC), 7 (FC Twente), 8 (FC Utrecht) en 9 (NEC) schijnen ook geen sluitende begroting te kunnen presenteren.

Blijkbaar is het te simpel om te stellen dat hogere inkomsten de kans op een begrotingstekort verkleinen. In het voetbal is het schijnbaar gemeengoed dat als de inkomsten stijgen, de uitgaven navenant (of nog harder) stijgen. En daarmee moet iedereen die ter ondersteuning van de FC Limburg gedachte betoogt dat hogere inkomsten een gezonde exploitatie ten goede komen, uitleggen waarom in het specifieke geval van FC Limburg de uitgaven niet zouden exploderen?

En dan blijft het al een jaar stil bij het met een gezond verstand uitgeruste deel van de natie. Laten we ze eens helpen. Hoe wordt er in het betaalde voetbal een begroting in mekaar gezet? Startpunt is een sportief ambitieniveau. Daar worden spelers bijgezocht die salaris krijgen en dan hebben we 80% van de uitgaven te pakken. Vervolgens (en duidelijk in die volgorde) kijken deze slimmeriken ook nog plichtmatig naar de inkomstenkant. Wat ze daar zien, doet in feite niet terzake. Gaapt er een kloof tussen inkomsten en uitgaven? Maakt niet uit, op de begroting wordt vervolgens een post “te verwachten transferinkomsten” opgenomen en de KNVB (nog zo’n groep uitermate capabele mensen) gaat akkoord. Desnoods gaan de pientere clubbestuurders ervan uit dat de gemeente wel zal bijspringen als het echt de klauwen uitloopt.

Kortom: hoe zat het met het ambitieniveau van FC Limburg? Zoals gebruikelijk was dat waar zich iedereen (bestuurders en pers) mee bezighield. De boterzachte inkomsten (geld van de provincie en van DSM??) deden absoluut niet ter zake. Het ambitieniveau was helder, zoals Mommers ons meedeelde: “Over een paar jaar is er een Europese competitie waarin plek is voor vier Nederlandse clubs. FC Limburg is er daar één van”. De kranten wisten het ook zeker: Champions’ League voetbal in Limburg.

FC Limburg ging dus zich melden in de Nederlandse top of in de Europese subtop (mocht er een Europese competitie komen). De zwakste van de top 3 (Feyenoord) doet het met een begroting van 52 miljoen euro. Waar staat FC Limburg? Roda JC heeft een begroting van 14,5 miljoen euro, dat corrigeren we naar 10 miljoen euro inkomsten! Fortuna heeft nooit meer dan 5 miljoen euro inkomsten gehad en MVV doet het met een miljoenetje of 3. In totaal dus 18 miljoen euro. De slimmeriken wijzen erop dat nieuwe sponsoren klaar staan om FC Limburg te sponsoren (hard gemaakt is dat nooit), maar diezelfde slimmeriken vergeten dat er driemaal TV-rechten in die begroting zitten. Oké ik heb geen hoge pet van de KNVB op, maar zouden ze FC Limburg echt driemaal TV-rechten geven? Kortom, die 18 miljoen euro zou het wel eens kunnen zijn.

Dan heb je dus ruim 30 miljoen euro achterstand op de zwakste van de top drie in Nederland en doe je dus echt niet mee om plek één tot en met drie. In Europa ben je voorzichtig geschat de nummer 150. In een Europese competitie speel je dus in de achtste divisie (als er 20 teams per divisie uitkomen) tegen Örebrö. Ik kan me vergissen, maar is dat het ambitieniveau?

Conclusie: er gaapt een forse kloof tussen ambitieniveau (de uitgaven) en de inkomsten van FC Limburg. Ook FC limburg had zoals Vitesse en FC Utrecht (de meest recente challengers van de top drie) bokkesprongen moeten uithalen om iets van de ambities waar te maken.

FC Limburg een garantie voor solide financieel beleid? Een slimme jongen die dat aannemelijk maakt, maar dat kan geen probleem zijn, want daar lopen er zat van rond in en rondom het voetbal…

RW