Op 82-jarige leeftijd is oud-voetballer Faas Wilkes overleden. Wilkes speelde drie seizoenen voor Fortuna ’54 en neemt de vijfde plek in in Fortuna Online ‘Top 54 allertijden’. Zijn omschrijving is als volgt:

“Legendarische binnenspeler en dribbelaar die in de jaren ’50 tot de top van Europa kan worden gerekend. Faas Wilkes behoort tot de groten uit het Nederlandse voetbal en wordt in één adem genoemd met mensen als Cruijff en van Basten. Hij is daarmee zonder twijfel de grootste voetballer die de Westelijke Mijnstreek ooit aan het werk heeft gezien.

Wilkes vertoont voor het eerste zijn kunsten in misschien wel het hoogtepunt in de historie van Fortuna ’54: de wedstrijd tegen Botafogo. Ter ere van het vijfjarig bestaan van de club en de ingebruikname van de lichtinstallatie wordt een erewedstrijd gespeeld tegen de roemruchte Brazilianen. Wilkes, die op dat moment voor Valencia uitkomt, wordt voor deze wedstrijd speciaal uit Spanje overgevlogen om als gastspeler te fungeren. Maar liefst 22.000 mensen zijn getuige.

Wilkes geniet met volle teugen van deze wedstrijd. Uiteindelijk krijgt Fortuna Wilkes zelfs zo ver dat hij bij de start van het seizoen 1959-1960 een contract in Geleen tekent. De verwachtingen zijn hooggespannen. Misschien wel te hoog want Fortuna maakt vervolgens twee moeizame seizoenen door. Ook de al wat op leeftijd zijnde vedette Wilkes kan zijn draai nog niet echt vinden en wordt zelfs regelmatig uitgefloten door het Geleense publiek. Via enkele cruciale goals houdt Wilkes in 1961 de groen-witten desondanks ternauwernood in de Eredivisie. Het derde en laatste jaar van Wilkes in Geleen is succesvoller. Met name in de internationale wedstrijden doet Fortuna van zich spreken, zodat Wilkes toch nog kan terugkijken op een redelijk geslaagd verblijf in Limburg.”