Het seizoen zit erop, de balans kan dus opgemaakt worden. Vandaag de toeschouwersaantallen in Sittard-Geleen. Die liepen terug, hoe je het ook bekijkt. De terugval was wel fors minder dan in vergelijkbare seizoenen.


­­­­­­­­­­­Gemiddeld genomen bezochten 7.975 supporters per competitieduel het Fortuna Sittard stadion. Vorig seizoen waren er dat 9.100; een terugval van 12,4%. Dat is wel een vertekend beeld, want de vier resterende duels tegen Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht, zijn duels waarin je bovengemiddelde toeschouwersaantallen mocht verwachten. Het gemiddelde aantal toeschouwers vorig seizoen zonder de duels tegen Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht was 8.983. Vergeleken met dit seizoen is dat een daling van 11,2%.

Het tweede seizoen eredivisie trekt dus minder supporters dan het eerste. Dat zagen we eerder in de geschiedenis nadat Fortuna een tweede seizoen in de eredivisie afwerkte. In het seizoen 83/84 liep de belangstelling terug met 22,4%; in 96/97 met 24,6%. In dat licht bezien is de terugval dit seizoen de helft minder.


Toeschouwers bij thuisduels over de tijd

Voor de derde maal wijzigt Fortuna zijn hoofdtrainer in het derde seizoen eredivisie. Bert Jacobs kon de neergang in toeschouwersaantallen midden jaren tachtig niet stuiten (-13,5%); Bert van Marwijk slaagde daar wel in midden jaren negentig (+23,0%). De covid-19-crisis gaat vast een dusdanig effect hebben op toeschouwersaantallen in het seizoen 20/21 dat vooruit kijken weinig zin heeft.

De club moet eerst de gederfde inkomsten van wedstrijdbezoek in het huidige seizoen zien te overleven. In het seizoen 18/19 kwamen er 154.698 mensen kijken naar de zeventien eredivisieduels. Als je uitgaat van 11,2% minder bezoekers dit seizoen, dan zouden er 137.339 bezoekers zijn geweest als alle zeventien eredivisieduels zouden zijn gespeeld. De dertien eredivisieduels leverden 103.680 bezoekers op. Het niet-doorgaan van de laatste vier competitieduels kostte Fortuna dus pak ‘m beet 33.659 bezoekers. Fortuna verkocht ongeveer 5000 seizoenkaarten, dus het gaat om zo’n 14 duizend losse entreebiljetten. Doe er de catering bij en het gaat om een substantieel bedrag aan gederfde inkomsten.

De covid-19-crisis raakt iedereen; ook Fortuna Sittard.