Het verbond van de 18 Eredivisieclubs (ECV) heeft een werkgroep ingesteld die gaat bekijken of een verbod op kunstgras in de licentie-eisen kan worden opgenomen. In de werkgroep nemen vertegenwoordigers van clubs mét kunstgras (VVV-Venlo, Heracles Almelo) en van clubs zónder kunstgras (FC Groningen, Vitesse) zitting. Hoofd van de werkgroep is de directeur van de ECV.
Het streven is om op 12 december tijdens de Vergadering Betaald Voetbal (het periodiek overleg tussen alle BVO’s) te komen tot een eerste voorstel. Cruciaal wordt de regeling die de clubs spelend op natuurgras bereid zijn te treffen met clubs die op kunstgras spelen. Uiteindelijk draait alles om geld. Kunstgras is goedkoper en als clubs willen dat clubs op het duurdere natuurgras gaan spelen, dan zal daar een vergoeding tegenover (moeten) staan.
Voorlopig gaat het om een mogelijke licentie-eis om uit te mogen komen in de Eredivisie, maar ook de clubs uit de Jupiler League nemen deel aan de Vergadering Betaald Voetbal. Want alle BVO’s stemmen mee of het spelen op natuurgras als licentie-eis wordt toegevoegd aan de reglementen van de KNVB.
Fortuna Sittard heeft zich bij monde van Isitan Gün in het verleden negatief uitgelaten over kunstgras en zal een verbod op kunstgras toejuichen. Tijdens een vraaggesprek met Gün betitelde hij het spelen op kunstgras als ‘belachelijk’ en motiveerde dat als volgt: ‘In Turkije importeren wij gras uit Nederland, vanwege de hoge kwaliteit. Dus waarom willen Nederlandse clubs dan overstappen naar kunstgras? Dat begrijp ik niet. Ik denk dat we kunstgras moeten verbieden.’
Ondanks dat de discussie zich voorlopig beperkt tot de Eredivisie volgt de Coöperatie Eerste Divisie (CED) de discussie op de voet. Maar eerst zullen de clubs uit de Eredivisie tot een akkoord moeten komen vooraleer de clubs uit de Jupiler League een discussie over kunstgras zullen gaan voeren.
Hoe dan ook: het spel lijkt op de wagen!
Bron: NOS / Voetbal247