Nu we in een storm van Covid-19 nieuws zijn beland vergeten we misschien oog te hebben voor andere belangrijke zaken die om ons heen gebeuren. Zoals het bericht dat de tekenaar van Asterix en Obelix, Albert Uderzo, vanochtend op 92-jarige leeftijd in zijn slaap is overleden na een hartaanval…


Een bericht in de krant als zovele, wellicht, maar niet voor ons. De verhalen van de twee Gallische vrienden vormen in de seizoenen 06/07 en 07/08 de basis voor twee spandoeken die we ontrollen tijdens de wedstrijden bij MVV. Fortuna zit in de financiële en sportieve problemen terwijl onze Maastrichtse buren tegen de top van de Eerste Divisie aanschuren en hopen de stap naar de Eredivisie te kunnen zetten. Maar ondanks dat we sportief het onderspit delven, wilt dat niet zeggen dat we ons ook naast het veld uit het veld laten slaan. Verre van! We bijten van ons af in Mosa Trajectum.

Na het lezen van vele stripboeken komen we erachter dat Romeinen weliswaar niets op hebben met dat kleine Gallische dorpje, maar wel verzot zijn op diverse Goden en Godinnen. En dan mag de Godin van het toeval, lot, geluk en ongeluk niet ontbreken: Fortuna. En ja hoor, dat wrijven we hen zonder moeite in! Drukke tijden in Limburgs hoofdstad. Want niet alleen de ondertunneling van de A2 zorgt voor veel gebouw, ook de veronderstelde bouw van twee tempels neemt veel werk in beslag. Helemaal niet erg, het houdt iedereen van de straat!

We lieten ons tijdens de seizoenen 06/07 (links) en 07/08 (rechts) niet kennen

De verhalen van Asterix en Obelix vinden hun oorsprong in het najaar van 1959, als onderdeel van het Franse tijdschrift Pilote. Uderzo tekent de stripverhalen, zijn kompaan René Goscinny bedenkt de verhalen. Maar al gauw worden Asterix en de corpulente Obelix zó populair dat het een eigen uitgave rechtvaardigt. Oorspronkelijk is de oplage 6.000, maar ook dat is al heel snel onvoldoende.


Weinig Uderzo-lezers aan Maastrichtse zijde

In 1977 overlijdt René Goscinny, waarna Uderzo alleen verdergaat. Het maakt de lezers niet veel uit. De verhalen blijven ongekend populair en groeien uit tot Europa’s meest populaire stripverhalen. Het heeft ons vele uren aan leesplezier opgeleverd en daarin staan we vast niet alleen!