Het is weer zover: MVV – Fortuna Sittard staat op het programma. Moment om nog een keer de geschiedenisboeken in te duiken ter voorkoming dat her en der mensen in allerlei fabeltjes gaan geloven. Over een Etruskische heerser die door zijn eigen dochter werd vermoord en een Godin die aan het hemelse sterrenwiel draait…


De afgelopen seizoenen hebben we tijdens de wedstrijden tussen Fortuna Sittard en MVV heel wat afbeeldingen van Romeinen voorbij zien komen. Dit volk wordt zo geliefkoosd omdat het Maastricht heeft gesticht. Ongeveer 500 jaar voordat Maastricht werd gesticht, was er weliswaar al sprake van een Keltische nederzetting, maar dat is een detail.

Het feit dat heel Maastricht wegloopt met deze notoire ruziemakers is natuurlijk wel leuk en aardig, maar één klein stukje land hebben ze nooit in handen gekregen. Dit hebben we reeds eerder belicht in het epos ‘Asterix in Mosa Trajectum’. Het siert hen dat ze stug doorgaan met het verheerlijken van hun stichters, maar dan wel graag ook het hele verhaal vertellen. En voor dat verhaal moeten we terug naar Rome, hoofdstad van het Romeinse Rijk.

We situeren ons ongeveer 600 jaar voor Christus in het oude Rome. Op dat moment is het Lucius Tarquinius I die als vijfde Koning van Rome heerst over het Romeinse Rijk. Hij heeft het koningschap op slinkse wijze weten te bemachtigen door zichzelf, naar goed Romeins gebruik, in brede kring geliefd te maken. Als een machtswissel aanstaande is en Tarquinius de macht overdraagt aan Servius Tullius, wordt eerstgenoemde vermoord door zijn voorgangers. Exit Tarquinius.

Ten tijde van de machtsperiode van Servius Tillius strijkt de Griekse Godin Fortuna neer in de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Ze legt haar vleugels af en belooft plechtig voor altijd in Rome te blijven. De naam ‘Fortuna’ is overigens afgeleid van het Etruskische woord ‘Vortumna’. Dat betekent letterlijk ‘Zij die aan het wiel draait’. Dit staat symbool voor alle voorspoed die deze Godin de Romeinen moet brengen.

Koning Servius Tillius geldt als een hervormer. Zo bouwt hij een stadsmuur om de zeven heuvels waarop Rome is gebouwd. Ook laat hij twee tempels bouwen ter ere van de aldus in Rome neergestreken Godin Fortuna. De één op de rechteroever van de Tiber, de ander op het Forum Boarium. De tempel op de rechteroever wordt vooral door het voetvolk bezocht en er wordt gebeden dat al hun wensen verhoord zullen mogen worden. Daartoe zal Godin Fortuna aan het hemelse sterrenwiel moeten draaien om daardoor geluk te brengen voor alle Romeinen.

De tempel op het Forum Boarium wordt vooral bezocht ter verering van Koning Servius Tillius zelf. Godin Fortuna heeft in haar leven namelijk geen persoon zozeer bemind als de toenmalige koning zelf en als deze door zijn eigen dochter wordt vermoord, laat ze zijn beeltenis dubbellaags overgieten. Vandaar ook dat, ter bescherming van de laagjes, het beeld van Servius Tillius noch mag worden aangeraakt, noch bekeken.

In het oude Rome wordt de Godin Fortuna voor tal van redenen aanbeden. Ze wordt voornamelijk gezien als vruchtbaarheidsgodin, maar ze wordt ook aanbeden voor het verkrijgen van een goede reis en ter heil van heel het Romeinse volk. Ontkennen dat de Godin, die als naamgever geldt van onze club, een onbelangrijke rol speelt in het dagelijkse leven van Romeinen heeft geen zin.

Om komaf te maken met het gezaag rondom het thema ‘Romeinen’ wordt een tweetal maanden geleden aangeklopt bij onze eigen Panoramix met bovenstaande in ons achterhoofd. Een ontwerp wordt gemaakt en als ook de LB-cel die verantwoordelijk is voor naai-, ver- en herstelwerk groen licht geeft, kunnen de eigenlijke werkzaamheden worden aangevat.


Deze Romein heeft het MVV-tenue al bijna aan…

Van de vorig jaar opgedane ervaring wordt gretig gebruik gemaakt. Het resultaat is dat in een recordtijd één en ander wordt opgetekend en ingekleurd en ruim een week later rolt het doek uit de fabriekshal, klaar voor gebruik.


Ook de Romeinen aanbaden dus hun Goden…

Omdat de mensen uit Mosa Trajectum hebben verzuimd zich eens te verdiepen in hun eigen geschiedenis, hebben we gemeend hen een handje te moeten helpen. Geen probleem, we doen het graag. We rekenen erop dat men zich onze boodschap ter harte neemt en we verwachten dan ook dat er bij de volgende derby twee keurig gebouwde tempels verschijnen ter ere aan de Godin die zulk een belangrijke positie inneemt in het leven van Romeinen. Au travail!