In een uitverkocht Philips-stadion neemt Mark van Bommel afscheid van PSV. Vanuit heel Europa zijn ex-teamgenoten naar Eindhoven gereisd om een laatste keer met Mark samen te spelen. Tegenstander is het PSV van trainer Philip Cocu. Deel een van een verdiend afscheid dat in september in Sittard een vervolg moet krijgen.

 


 

Toegegeven: ik had er toch enige moeite mee om in Eindhoven tussen 35.000 PSV-fans te gaan zitten, maar de trots die ik heb dat Mark’s fantastische carrière bij Fortuna is begonnen, overwint en dus bestel ik enkele weken geleden kaarten voor zijn afscheidswedstrijd. Daarbij word ik meteen geconfronteerd met ‘het moderne voetbal’. Ik moet me registreren op de site van PSV en moet de tickets zelf uitprinten. Hoe anders was het 20 jaar geleden toen Mark bij Fortuna debuteerde en je voor een paar gulden een echt kaartje kreeg uitgereikt van de kassier. Maar goed, we gaan gewoon met onze tijd mee en ook dit obstakel wordt zonder problemen overwonnen.

Als we om half zeven aankomen bij het Philips-stadion is het al een drukte van belang. Rondom het stadion staan diverse kraampjes opgesteld, spelen kinderen op attracties en voetbalveldjes en kun je op de foto met enkele trofeeën die PSV in het verleden won. Dat gaat me natuurlijk te ver, maar dat geldt niet voor Hans van Breukelen, die graag poseert met de mede door hem gewonnen Europacup I.

 bommel01
Hans is nog steeds trots op zijn penaltyboekje

Even na zeven uur wordt het tijd onze plekken in vak SS op te zoeken. Voor de ingangen staan lange rijen met wachtenden. De wedstrijd is met 35.000 bezoekers stijf uitverkocht, een welverdiend eerbetoon aan Van Bommel die zeven seizoenen actief was in Eindhoven.

bommel02
Lange rijen voor de ingang

Direct na de ingang worden vlaggetjes en programmaboekjes uitgedeeld. Die eerste hebben mijn interesse niet, de boekjes des te meer. Helaas mag er slechts een boekje per persoon worden uitgedeeld. ‘Want we hebben er te weinig’ aldus het meisje die de boekjes vol overgave uitdeelt. Jammer, want ik zou graag enkele exemplaren voor bevriende thuisblijvers mee hebben genomen.

PSV is inmiddels al begonnen met de warming up. Wanneer het Team Bommel het veld betreedt, gebeurt dat onder luid gejuich, applaus en gezang. En dat is niet alleen voor Mark maar ook voor een groot aantal ex-PSV’ers zoals Luc Nilis, Heurelho Gomes, Arjen Robben, Ronald Waterreus, Jaap Stam en  Mateja Kezman. Daarnaast zien we een aantal oud-teamgenoten van Mark zoals Dirk Kuyt, Zlatan Ibrahimovic, Wesley Sneijder, Thomas Müller, Franck Ribery en Roy Makaay.

Na de warming-up wordt de selectie van PSV voorgesteld. De PSV-fans begroeten hen met vuurwerk. Met name nieuwelingen Bruma, Schaars en Maher worden luid toegejuicht.

bommel04
Ook Eindhoven kent zijn pyrotechneuten

Het applaus is groot, maar niet zo groot als voor de oud-PSV’ers die daarna het veld opkomen.  Als laatste betreedt Mark van Bommel het veld, begeleid door zijn drie kinderen. Een kippenvelmoment voor een trotse Fortunees in vak SS.

bommel05
De erehaag staat klaar voor Mark van Bommel

De wedstrijd begint en dreigt binnen korte tijd op een klein drama uit te lopen. Maher en Depay scoren binnen acht minuten en een monsterscore dreigt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en het is Van Bommel zelf die de boel even op scherp zet door Maher binnen een kwartier tot drie keer toe stevig aan te pakken. Voorin laat Zlatan zijn klasse zien. Wanneer hij op vijfentwintig meter  van het doel van Tyton komt, verwacht iedereen een passeerbeweging om zijn tegenstander af te schudden. Zlatan besluit echter om onverwachts in de loop te schieten. De bal verdwijnt buiten bereik van Tyton op de binnenkant van de paal en kaatst het veld weer in.

PSV neemt wat gas terug en Robben zorgt na achtentwintig minuten voor de 2-1. Een minuut later is het echter wederom Depay die de marge terugbrengt tot twee. Vlak hierna volgt de eerste groep wissels aan de kant van het team van Van Bommel. Onder andere Robben, Ribery, Müller en Zlatan verlaten het veld. Hun clubs zullen blij zijn dat ze ongeschonden uit dit avontuur terugkeren. 3-1 is ook de ruststand.

bommel06
Een sterk staaltje huisvlijt van de Oost-tribune

In de tweede helft gaat het tempo van de wedstrijd nog iets verder omlaag. Dirk Kuyt brengt na een uur spelen de spanning terug door van zestien meter de 3-2 binnen te schieten. Ook nu laat een nieuwe treffer van PSV niet lang op zich wachten. Zeven minuten na de 3-2 schiet Locadia de 4-2 namelijk al binnen. Even later treedt ook huidig PSV-trainer Cocu aan voor het team van Van Bommel. Philip blijkt nog steeds erg populair gezien het grote applaus dat hij krijgt.

Het sportieve hoogtepunt van de avond volgt in de 77e minuut. Van Bommel zet een een-tweetje op en tikt de bal vervolgens met zijn linkerbeen beheerst langs Jeroen Zoet. Een staande ovatie valt hem ten deel. 11 minuten later volgt het symbolische eindsignaal en wordt Mark door zijn medespelers en tegenstanders uitbundig gefeliciteerd en bedankt.

bommel07
Medespelers en tegenstanders applaudisseren voor Mark

Het publiek gaat massaal staan en scandeert minutenlang de naam van ‘onze’ Mark. Want ondanks dat hij vanavond werd benoemd tot ‘PSV’er voor het leven’ weten we in Sittard en omstreken maar al te goed dat hij ook ‘Fortunees voor het leven’ is. Nadat Van Bommel is toegesproken door oud-directeur Harrie van Raaij en huidig directeur Tiny Sanders, neemt hij zelf de microfoon. Met een brok in zijn keel bedankt hij zijn vrouw, kinderen, ouders en schoonouders. Hierna volgt een laatste ereronde.

bommel08
Een laatste ererondje met het hele gezin

We zijn getuige geweest van een waardig, mooi en verdiend afscheid voor Mark. De rustige jongen uit Maasbracht groeide in ruim twintig jaar uit tot een van de beste voetballers van Europa. Zijn prijzenkast is uitermate rijkelijk gevuld met onder andere negen landstitels in vier verschillende landen (inclusief het kampioenschap met Fortuna in de eerste divisie in 1995) en een eindoverwinning in de Champions League (met Barcelona in 2006). Op 13 september volgt er nog een tweede afscheidswedstrijd en wel in Sittard waar het huidige Fortuna het op zal nemen tegen een All Stars team met oud-Fortunezen. Hopelijk evenaren we dan het gevoel van vanavond in Eindhoven, waarschijnlijk niet qua bezoekersaantal maar des te meer qua warmte en trots. Tot dan!