Fortuna heeft de tweede nederlaag geleden van de oefencampagne. Aberdeen bleek – zoals verwacht – een maatje te groot, alhoewel het klasseverschil kleiner was dan de uitslag doet vermoeden. Donderdagavond, lekker warm weer en Fortuna speelt in Susteren een oefenduel tegen het Schotse Aberdeen FC. Susteren ligt dan wel niet in de Westelijke Mijnstreek, vanuit Sittard ben je er in een handomdraai!!


22 Juli 2004

Fortuna lijdt geflatteerde nederlaag tegen Aberdeen

Fortuna Sittard 0 Aberdeen FC 3
Doelpuntenmakers: 9. Craig 0-1; 13. Heikenen 0-2; 85. Craig 0-3
Opstelling: Baart, Joosten, Akerboom, Dassen, Hermans, Zafarin (46. Aitjdag), Meszaros (46. T. Janssen), Cagnazzo (78. Op de Kamp), Lehnhart (70. Taihuttu), Daemen, Derksen
Toeschouwers: 700
Scheidsrechter: Van Hulten;
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Op Sportpark Suëstra is het om 18.30uur al redelijk druk. Zo zien we dat een man of 35 uit Schotland zijn overgekomen om Aberdeen op zijn tour door Duitsland en Nederland te begeleiden. Welkom! De warming-up is bezig en we zien dat er bij Fortuna twee spelers op proef zullen meespelen. Het zijn Dave Zafarin, die na een mislukt Oostenrijks avontuur zijn heil in Sittard zoekt en eerder ook al in Tüddern meedeed en de Duitser Sascha Lehnhart die het afgelopen seizoen speelde bij Germania Teveren. Beide spelers zullen de Sittardse flanken bestrijken. Samen met Laszlo Meszaros en Dario Cagnazzo vormen zij het middenveld. Tom Daemen speelt ergens tussen het middenveld en spits Dirk-Jan Derksen in. Achterin geen verrassingen.

De tegenstander is dus Aberdeen. De ploeg die onder leiding van Alex Ferguson in de jaren tachtig grote successen vierde door een landstitel weg te kapen voor de neus van de grote twee uit Glasgow en zelfs Real Madrid klopte in de Europacup II finale. Maar van dat Aberdeen is niets meer over. De afgelopen seizoenen flirtte Aberdeen met het degradatiespook. Oude bekende Jimmy Calderwood (in Nijmegen ook bekend als Jimmy Kelderhout vanwege het degradatievoetbal dat hij daar speelde) moet nu het tij doen keren. Is er nog een Sittards tintje aan Aberdeen? Jazeker, Andy MacLeod komt er vandaan!!


Ook deze foto kan het rijkgevulde plakboek in!!

Tijd voor de wedstrijd dan maar. Fortuna begint zeker niet slecht. Die Lehnhart kan onmiddellijk aan de bak, want hij wordt veelvuldig aangespeeld. Nou ja, dat is prima, want daar staat ie daar ook voor. En verrek hij kan ook nog wat met een bal!! Zo lijkt Fortuna redelijk uit de startblokken te zijn gekomen en de zaak onder controle te hebben, maar dat is slechts schijn… Bij de eerste de beste voorzet van onze rechterkant gaat het achterin faliekant mis. Op zo’n amateurveld is het een beetje moeilijk in te schatten wat er precies misgaat, maar de manier waarop Stevie Craig de bal aan de tweede paal kan inkoppen, doet mij vermoeden dat er iets behoorlijk misging: 0-1……


Craig kopt binnen, Hermans komt te laat….

Een paar minuten later staat het ook al 0-2. Een vrije trap wordt voor de goal geslingerd van onze rechterkant en had een prooi moeten zijn voor Rein Baart, maar is dat allerminst. Dank je wel zegt Marcus Heikenen en hij kopt de 0-2 tegen de touwen…. Nou nou, qua spelbeeld slaat die tussenstand nergens op. Maar Fortuna staat achterin niet op te letten en dus staat het hier zomaar ineens 0-2.

De wedstrijd gaat verder. Fortuna heeft balbezit en probeert via de flanken een gaatje te prikken in de verdediging van Aberdeen. Er komt zeker wel dreiging van Lehnhart en zo nu en dan ook van Zafarin, maar doelgevaar levert het allemaal niet op. Derksen staat redelijk geïsoleerd in de spits en de ballen die hij krijgt springen hem van zijn voeten. Nee, daar kunnen we niet echt vrolijk van worden. Aan de andere kant is de rust teruggekeerd. De verdediging heeft zijn zaakjes nu wel voor mekaar. Maar ja, het is wel al tweemaal misgegaan…


Baart laat zich geen derde maal verrassen

Na een minuutje of 25 vindt de eerste drinkpauze plaats. Chris Dekker coacht driftig, maar ook na de drinkpauze kan Fortuna keeper David Preece niet echt in gevaar brengen. Derksen lukt niet veel en de afstandschoten zijn van een bedroevend niveau. En zo eindigt deze eerste helft op een 0-2 tussenstand. Na rust zijn er twee nieuwelingen aan Sittardse kant. Thomas Janssen vervangt Meszaros (Dave Joosten schuift door naar het middenveld) en Saladhin Aitjdag is Zafarin komen aflossen. Op de wedstrijd hebben die wissels nauwelijks invloed. Fortuna heeft een licht veldoverwicht, maar het kan ook best zo zijn dat Aberdeen dat veldoverwicht Fortuna in de schoot werpt.


Cagnazzo buffelt er rustig op los

Maar opnieuw kan Fortuna weinig afdwingen. Of toch? Ja toch, Derksen krijgt een mooie kopkans, maar een klein duwtje van een Schotse verdediger brengt hem net voldoende uit balans zodat de kans verloren gaat. Penalty? Zou kunnen, maar Van Hulten wil er niet aan. Tijd voor de volgende drinkpauze waarin Dekker weer druk bezig is met aanwijzigingen.


Thomas mag dus toch met een trainer spreken!!

In de laatste twintig minuten komen ook Gino Taihuttu en Joep op de Kamp nog aan hun trekken. De kapotte Lehnhart en Cagnazzo ruimen voor hun het veld. Maar aan het spelbeeld verandert niet veel. Fortuna probeert het wel, maar komt niet echt gevaarlijk in de buurt van het vijandige doel. Aberdeen is een maatje te groot.


Derksen snakt naar een collega in de spits…

En dus lijkt dit duel op 0-2 te eindigen, maar vijf minuten voor tijd wordt het zelfs nog 0-3. De maker van de eerste treffer regelt ook het slotakkoord. Hij schiet de bal van afstand in een mooi boogje om Baart heen. Te mooi om waar te zijn en inderdaad, die bal week af van de schoen van Thomas Janssen: Baart kansloos: 0-3…

Om onduidelijke reden fluit Van Hulten in de 87ste minuut af. Nou ja, hij moest vast nog ergens op tijd zijn… Fortuna verliest dus met 3-0, maar die uitslag is toch wel een tikkeltje overdreven. Fortuna speelde eigenlijk helemaal niet zo gek vergeleken met het duel in Eindhoven.

De proefspelers hadden daar duidelijk hun aandeel in. Lehnhart liet zien wel iets te kunnen toevoegen aan het Sittardse spel aan de linkerkant, maar hield dat slechts 35 minuten vol. Niet gek als je nog niet getraind hebt en dapper gestreden in de resterende 35 minuten speeltijd. Misschien maar eens twee weken meetrainen met Fortuna, conditie op peil brengen en dan laten zien wat ie over 90 minuten waard is. Of laat zijn werk dat niet toe? Zafarin is een ander verhaal. Voetballend zal ie vast iets kunnen bijdragen, maar hoe zit het mentaal? Is ie echt geïnteresseerd in Fortuna? Gezien zijn uitlatingen in de pers zou je veronderstellen dat zijn ambities elders liggen. Of is ‘schermen met interesse van andere clubs’ een strategie om een goed contract bij Fortuna af te dwingen. Maar ook daar kan ik niet vrolijk van worden, want sinds wanneer vinden contractbesprekingen via de pers plaats? Nou ja, we zullen het wel zien.

Volgende week gaat het verder tegen de Palestijnen van Hapoel Bnei-Sakhnin. Terreuralarm in Susteren volgende week?? We zullen het wel zien!!