De competitie is inmiddels begonnen, maar veel clubs hebben hun selecties nog niet op orde. Fortuna is één van de clubs die proberen hun slag te slaan op de transfermarkt. Maar als je weinig te besteden hebt, zoek je soms je toevlucht tot spelers zonder contract.

Daarvan is Pape Cheikh Diop Gueyé een mooi voorbeeld. De 27-jarige middenvelder is sinds deze week op proef en mag trachten een contract af te dwingen. Makkelijk zal dat niet worden, want de Senegalees (die ook over een Spaans paspoort beschikt) heeft de afgelopen seizoenen weinig wedstrijden gespeeld.

Nochtans begint zijn carrière veelbelovend als hij in de zomer van 2017 door Olympique Lyonnais voor liefst € 10 miljoen wordt weggeplukt bij Celta de Vigo. Zijn eerste seizoen in het departement Auvergne-Rhône-Alpes is een seizoen waarin hij zich moet aanpassen aan het Franse voetbal.

Tijdens zijn tweede seizoen komt zijn klasse bovendrijven, zij het sporadisch. Ondertussen volgen de trainers elkaar op in de Franse metropool en dat doet de speelkansen van Diop geen goed. En dus keert hij terug naar Celta de Vigo, dat hem voor één seizoen huurt van OL. Een succes wordt dat niet, waarna Diop weer terugkeert naar Frankrijk.


Het tweede thuis van Pape Cheikh Diop, de spelersbus van Celta de Vigo

Maar spelkansen zitten er voor Diop niet in bij OL, waardoor hij opnieuw wordt verhuurd. Zijn nieuwe club wordt Dijon FCO. Maar ook daar blijft hij niet. Hij keert terug naar OL, maar trainer Peter Bosz rekent niet op hem. Aan spelen komt hij niet of nauwelijks. Als zijn contract bij OL afloopt verkast hij naar het Griekse Aris FC.

Zijn verhaal krijgt een repeterend karakter, want na een half jaar Thessaloniki laat hij zijn contract ontbinden en keert terug naar Spanje, waar hij voor zes maanden bij Elche FC tekent. Afgelopen seizoen stond Diop bij FC DAC 1904 Dunajská Streda onder contract, de club die in de zomer van 2021 Thibaud Verlinden van Fortuna overnam.

Na amper 25 minuten in Slowakije vertrekt Diop en zit zonder club. Hij hoopt nu Fortuna te mogen bijschrijven op zijn CV, maar zo ver is het nog lang niet. Diop krijgt in ieder geval deze week de tijd om te tonen wat hij in zijn mars heeft.

Bron: Dagblad de Limburger / Footmercato / Olympique et Lyonnais