Rondom de derby tegen MVV van vorige week vrijdag gaat de ME haar boekje volledig te buiten. Dagenlang staan de media vol met klachten en verhalen over het waanzinnige politieoptreden. Het door burgemeester Cox en de politie opgedragen intern onderzoek (dat door collega politiemensen wordt uitgevoerd!) loopt nog. De politie wordt echter blijkbaar nerveus van alle negatieve aandacht in de media en komt met een eerste verklaring. Waar je kon verwachten dat ‘wat krom is, recht wordt gepraat’, verrast politiechef Limburg Gery Veldhuis met een lachwekkende verklaring.


 

Graag wil ik bij een aantal uitspraken van meneer Veldhuis even stil staan.

‘De politie heeft streng maar rechtvaardig opgetreden en er was alle aanleiding toe’.
Dit zal de slachtoffers van het geweld (waaronder kinderen en vrouwen) echt deugd doen. Oké, ze zitten nu thuis met blauwe plekken, kneuzingen, verstuikte enkels, een hersenschudding, enzovoorts, maar het was wel rechtvaardig…

‘We hebben ons goed voorbereid in samenwerking met club, stewardorganisatie, brandweer en gemeente. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van informatie uit het verleden en over deze wedstrijd.’
De afgelopen jaren is het MVV-publiek telkens met een verplichte busreis naar Sittard gekomen. In of rondom het stadion hebben zich in die jaren geen incidenten voorgedaan tussen de twee supportersgroepen. Daarnaast was vóór de wedstrijd al duidelijk dat er maximaal 4.500 bezoekers op deze wedstrijd af zouden komen. De afgelopen jaren was dat nog steeds bijna het dubbele. Hou dit even in uw achterhoofd.

‘De afgelopen drie jaar is er een fakkeloptocht geweest en op 12 december vorig jaar is daar nog een ernstig incident geweest met een veel te sterke vuurwerkbom’.
Er vindt inderdaad al jaren een (fakkel)tocht naar het stadion plaats. Hier wordt inderdaad elk jaar vuurwerk bij afgestoken, maar dat heeft nooit geleid tot noemenswaardige incidenten. De vuurwerkbom van vorig jaar werd afgestoken in het stadion, was een eenmansactie en had niks te maken met de fakkeltocht. Gezien de toevoeging ‘veel te sterke’ zitten er volgens Veldhuis dus ook nog gradaties in de sterkte van vuurwerkbommen. De relevantie van die opmerking ontgaat me eerlijk gezegd.

‘Bij aankomst bij het café werden politieagenten in hun gewone tenue gespot.’
Agenten in gewoon tenue heb ik niet gezien, wel ME-ers. Het spotten van de agenten was echter niet zo moeilijk. Zelfs de slechtste mensenkenner herkent blauw met witte busjes, personen met een schild en wapenstok en geüniformeerde mensen te paard. Dat is geen bloemencorso of carnavalsoptocht, nee, dat is politie.

‘Flessen werden kapotgeslagen om scherpe punten eraan te maken.’
Bij aankomst van de politie bij het café waren er zo’n 100-150 supporters aanwezig. Door het goede weer stond het overgrote deel buiten met elkaar te praten en een deel dronk daarbij een biertje. Niet vreemd om bier te drinken, want ze stonden immers bij een café. Een aantal fans stapte op de agenten af om te vragen waar dit machtsvertoon eigenlijk goed voor was. Het meest gehoorde antwoord: ‘we voeren ook maar gewoon een opdracht uit’. Vanuit de supporters is wellicht een enkel glas of bierflesje gegooid, maar ik heb helemaal niemand gezien die een fles kapot sloeg om die als wapen te kunnen gebruiken. Een leugentje om bestwil van meneer Veldhuis om de overdreven politiemacht en diens gedrag te rechtvaardigen? Totdat we bewijs zien dat dat niet zo is, zou je het haast wel gaan denken. 

‘Bij de tocht naar het stadion ging een supporter aan de teugels van een paard hangen en werd er vuurwerk afgestoken.’
Ik ken heel veel Fortuna-supporters, maar niemand die van rodeo of paardrijden houdt. Het lijkt me dan ook zeer sterk dat iemand bij het aanzien van een dergelijk imposant beest op het idee komt om aan de teugels te gaan hangen. Er werd inderdaad vuurwerk afgestoken, met name een aantal Bengaalse fakkels. Echter maximaal 20% van de hoeveelheid van vorige jaren. Geen reden tot paniek dus.

‘De tocht leidde tot oponthoud in het openbaar verkeer.’
Dat het verkeer hinder heeft ondervonden van deze wandeling kan ik me heel goed voorstellen. Dat lag echter niet aan de fans, maar des te meer aan de verplichte route die er werd gelopen. Die liep namelijk tergend langzaam vanaf het kruispunt bij het DSM-kantoor over de volledige lengte van de Bergerweg (zo ongeveer de drukste weg in de gemeente) tot aan het stoplicht bij McDonalds. Ik had al zo’n vaag vermoeden dat de automobilisten die tot aan Kerensheide, Geleen of Limbricht in hun auto hebben zitten wachten, achteraf wijs zou worden gemaakt dat ‘die asociale supporters’ schuldig waren geweest aan hun oponthoud. Geen verrassende opmerking dus van Veldhuis, wel een volledig onterechte.

‘Een kleinere groep (40 supporters) was op eigen houtje naar het stadion gegaan en heeft daar stewards overlopen. Vier agenten hebben echt voor lijfsbehoud moeten vechten.’
Op eigen houtje naar een thuiswedstrijd gaan, is dat nu zo vreemd meneer Veldhuis? Of was er een verplichte combi opgelegd voor het thuispubliek? En wat raar dat er geen enkele steward of agent gewond is geraakt, terwijl er veertig supporters door ze heen zou zijn gestormd? Het doet me spontaan denken aan een typische Bud Spencer film waarin Spencer met zijn kameraad Terence Hill een heel cowboycafé leeg veegt zonder zelf ook maar één schrammetje op te lopen. Kortom: wederom een ongeloofwaardig onderdeel van het verhaal van Veldhuis.

‘Door de bestorming kon niet iedereen worden gefouilleerd.’
Door het enorm trage tempo waarmee de groep supporters naar het stadion werd begeleid, kwam men pas om een paar minuten voor acht bij de poorten aan. Dat dat tot geduw zou leiden, was voor niemand een verrassing. Dit was gewoon vragen om problemen. De laatste supporter uit deze groep zal ongeveer om half negen zijn plek op de tribune hebben kunnen innemen. Tijdens de wedstrijd deden zich geen incidenten voor op de tribunes en werd er geen vuurwerk afgestoken. Het fouilleren van het MVV-publiek was blijkbaar niet zo goed gegaan, aangezien er veelvuldig vuurwerk in het bezoekersvak was te zien.

‘De politie had voor de wedstrijd aanwijzingen dat er vijf supporters een bom, of delen daarvan, bij zich zouden hebben.’
Ten eerste hebben we het over voetbalsupporters en niet over de IRA. Daarnaast is het erg vreemd dat de jongeman die voor de grap met zijn vader appte over ‘een bumke maken’ thuis bezoek kreeg van vier gewapende agenten, maar dat deze vijf verdachten met rust werden gelaten. Had de tipgever dan geen namen genoemd? Of was er wellicht helemaal geen tipgever en werd ook dit verhaal verzonnen om het politiegedrag te rechtvaardigen naar de buitenwereld?

‘Bij het einde van de wedstrijd vormde de ME bij de uitgang een linie omdat er iemand opgepakt moest worden.’
Dus het belang van het oppakken van welgeteld één persoon woog zwaarder dan de veiligheid van de circa 1500 mensen die door de nauwe uitgang van Noord en Oost naar buiten moesten? De andere uitgang van Noord was namelijk afgesloten i.v.m. een defecte lamp (hoezo goed voorbereid?) en om te voorkomen dat supporters naar de vertrekkende MVV-supporters zouden trekken. Dat willekeurige fans tikken of porren met de wapenstok kregen omdat ze een vraag stelden of in de ogen van de agenten niet snel genoeg liepen, vergeet meneer Veldhuis voor het gemak maar even te vermelden.

‘Een groep supporters bleef buiten het stadion hangen.’
Dit klopt volledig. Maar heeft meneer Veldhuis er ook al eens aan gedacht dat die mensen daar misschien wel stonden omdat ze niet naar hun auto of fiets konden doordat er linies onvriendelijke politiemensen stonden opgesteld, omdat ze wachtten om opgehaald te worden, omdat ze het supportershome niet konden bereiken (door diezelfde politelinies) of omdat ze simpelweg op een vriend, vriendin, buurman, vader of moeder stonden te wachten die het stadion nog niet had kunnen verlaten? Nee, het is natuurlijk makkelijker om te verkondigen dat deze mensen op onrust en confrontaties uit waren.

‘Agenten van de aanhoudingseenheid moesten vechten voor lijfsbehoud.’
Er werden vorige week vrijdag maar liefst 120 agenten ingezet, waarvan het overgrote deel tot de tanden toe bewapend was. Dit gevecht ‘van leven op dood’ leverde aan de politiezijde welgeteld nul gewonden op. De supporters kwamen er met kneuzingen, hersenschuddingen, blauwe plekken en zelfs breuken een stuk minder goed vanaf. Vergist meneer Veldhuis zich hier dan wellicht ook weer en waren het niet de agenten maar juist de fans die voor hun lijfsbehoud moesten vrezen?

‘Tegels werden uit de grond getrokken, straatmeubilair werd gegooid, prikkeldraad werd over de weg gespannen om paarden te hinderen.’
Onder het mom van ‘save the best for last’ tovert Veldhuis nog een paar rake uitspraken uit zijn hoed. De nietsvermoedende burger die dit aan zijn keukentafel leest of liggend op zijn bank op L1  ziet, moet haast wel denken dat zich praktijken hebben voorgedaan waar men in Syrië of Egypte nog zelfs van zou schrikken. Hoe vreemd is het dan ook nu weer dat niemand van de aanwezige supporters dit beeld herkent en er nog geen enkele foto of filmpje is opgedoken waaruit dit bevestigd wordt. Volgens Veldhuis noemt hij echter alleen feiten. Misschien moet hij de definitie van het woord ‘feit’ nog eens goed nakijken. Het zou namelijk zomaar kunnen dat hij in de war is met ‘fabel’.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De verklaring van de politie is een opeenstapeling van  halve waarheden,  onjuiste informatie en het trekken van voorbarige of verkeerde conclusies. Van het ‘onafhankelijk’ onderzoek hoeven we dan ook niet veel meer te verwachten.

Voor volgend seizoen hoeft de politie zich in ieder geval niet druk te maken. Mede door hun gedrag van afgelopen vrijdag zal het dan nóg leger in het stadion zijn. Misschien is het voor de Fortuna-supporters dan wel een idee om eerst naar Maastricht te rijden, daar in de bus naar Sittard te stappen en samen met de Maastrichtse fans in het uitvak plaats te nemen. Dat lijkt tegenwoordig veiliger dan ‘op eigen houtje’ naar het stadion te gaan en op je eigen tribune te gaan zitten…