Fortuna Sittard overweegt om met Roda JC in het huwelijksbootje genaamd RJO Zuid-Limburg te stappen. In de laatste ‘open brief’ aan de supporters (3 januari 2013) maakt de Fortuna directie ‘ter geruststelling’ duidelijk dat er nog niet getekend is, maar ook dat het vreemd moet lopen wil de club niet alsnog tekenen. Aan wie hebben we deze samenwerking met Roda JC op jeugdgebied te danken? Aan angsthaas KNVB.
Regionale jeugdopleidingen (RJO’s) zijn een uitvloeisel van het “KNVB Masterplan Jeugdvoetbal 2001-
1) je omarmt het plan vrijwillig, omdat je het met de KNVB eens bent dat het een superieur plan is, of;
2) je bent tegendraads en ontwerpt je eigen methodiek. Als RJO’s superieur zijn dan zal de tegendraadse club dat snel merken op het veld. Echter, wordt de tegendraadse club kampioen bij de jeugd dan blijkt de RJO methodiek helemaal niet zo superieur als aangenomen en is er ruimte voor verbetering van de opleidingsmethodiek, waar het Nederlandse voetbal alleen maar sterker van kan worden.
Maar dat laatste zal nooit gebeuren, wat de KNVB is een angsthaas. De KNVB duwt zijn eigen RJO methodiek door de strot van de profclubs, door een gesloten RJO competitie op te zetten. Dat wil zeggen, niet RJO clubs mogen niet meedoen met de RJO jongens, hoe goed zo ook zijn.
Plek voor een concurrerende (en wellicht betere) methodiek is er dus niet. Met dank aan angsthaas KNVB, die blijkbaar erg van zijn eigen plannen houdt en niet van concurrentie en daarmee niet in het belang van het voetbal denkt. Dat hebben we al eens eerder aangekaart wat betreft het KNVB diploma coach betaald voetbal, dat diezelfde KNVB verplicht stelt (zie: “De week zit er weer op“).
Dat zou in de praktijk nog allemaal tot daarentoe zijn als het succes van RJO’s onomstotelijk vast zou staan. Weekblad Elsevier deed onderzoek in 2011. De titel van het stuk “Rendement van opleiding tot profvoetballer treurig” spreekt boekdelen. Kleinere RJO’s (dus niet Ajax, Feyenoord, PSV of AZ) behalen weinig rendement, waarschijnlijk niet meer dan niet RJO’s.
Desondanks wil de KNVB komend seizoen 14 RJO’s hebben en een ervan moet in Zuid-Limburg komen. De KNVB heeft Roda JC deze RJO toegewezen. Gevolg: als Fortuna Sittard en MVV op het hoogste jeugdniveau willen acteren, dan moeten de clubs de jeugdafdeling (of delen daarvan) samenvoegen met die van Roda JC.
Overal in Nederland worden nu van dit soort eenheidsworsten gecreëerd: RJO Zuid-Limburg is de laatste. Is er bewijs dat zo’n RJO beter presteert dan niet RJO’s? Nee, dat is er niet. Desondanks drukt de KNVB zijn plannen door. Een club met revolutionaire ideeën over hoe een jeugdopleiding te structureren, wordt de kop ingedrukt. Hoe innovatief en zelfs hoe succesvol die ideeën ook mogen zijn: iets wat niet past binnen het KNVB dogma, bestaat niet.
Een vreemde redenatie voor een sportbond, die toch moet weten dat concurrentie (zowel tussen sporters als tussen sportstructuren) leidt tot respectievelijk betere prestaties en betere structuren (die dan weer betere prestaties opleveren). Nee, niet bij de KNVB. Daar leidt slechts een weg naar Rome.
Riccardo Welters