Afgelopen seizoen ging het Fortuna Sittard voor de wind. In het eerste jaar na een afwezigheid van zestien seizoenen handhaaft Fortuna zich zonder al te veel problemen in de Eredivisie. Maar die sportieve hausse heeft ook een keerzijde. Om als Eredivisionist ook organisatorisch op Eredivisie-niveau te geraken zijn heel wat investeringen nodig. Zo is bijvoorbeeld de persruimte gemoderniseerd, zijn de kleedkamers anders ingedeeld, worden in de Eredivisie hogere veiligheidseisen gesteld en heeft de club een nieuw speelveld laten aanleggen.

Het heeft ervoor gezorgd dat Fortuna het seizoen 18/19 heeft afgesloten met een verlies van € 1,5 miljoen. Voor een groot deel valt dat dus te verklaren uit eenmalige investeringen die de club dit seizoen niet hoeft te doen. Resultaat is dat Fortuna tijdens het huidige seizoen veel meer controle heeft over haar exploitatieresultaat.

Net als bijna alle andere clubs leeft de club van transferinkomsten. Die moeten ervoor zorgen het negatieve exploitatietekort weg te poetsen. Dat is zorgelijk, aangezien je 1) spelers moet hebben die kapitaal vertegenwoordigen en 2) spelers tegen de juiste prijs kunt verkopen. Want je kunt wel je halve elftal de deur uit doen, als je daarmee geen representatief Eredivisie-elftal op de been kunt brengen heb je als club een probleem.

Het nieuws zorgt er hopelijk voor dat de verwachtingen van de huidige transferperiode naar beneden worden bijgesteld. De club zal eerst moeten verkopen om te kunnen investeren in jonge talenten. Sterker nog: allereerst zal het tekort van afgelopen seizoen worden weggewerkt.

De consequentie van dit alles is dat de KNVB Fortuna heeft ingedeeld in de categorie ‘ongezond’. De komende vier seizoenen moet Fortuna minimaal twee seizoenen als ‘gezond’ worden gecategoriseerd. Zo niet, dan treedt een sanctiesysteem in werking dat begint met het in mindering van wedstrijdpunten.

Bron: VI