“Schot Collin Cramb op proef bij Fortuna” Datum: 9-10-2000 Medium: Dagblad De Limburger Journalist: De grote onbekende Tsja wat moeten we hier nou van vinden? Wellicht moeten we in de huid van de Dagblad De Limburger redactie kruipen om enigszins te kunnen begrijpen hoe zoveel onzin in zo weinig zinnen verteld kan worden. Laten we eens een poging doen. Ergens rond 21.45uur zondagavond meldt het L1 programma SV Limburg dat de Schot Colin Cramb op proef gaat spelen bij Fortuna Sittard. Gezien het feit dat de deadline van Dagblad De Limburger toch niet voor 24.00uur zal zijn (ik schat dat voorzichtig in), moet dit toch niet tot paniek hoeven te leiden die blijkens de kwaliteit van dit verhaaltje daadwerkelijk op de redactie is uitgebroken. Nu een korte schets van wat er zich mogelijkerwijs heeft afgespeeld op de redactie.21.45uur: Jelle Kleijnen deelt mede dat de Schot Colin Cramb bij Fortuna op proef is. Op de sportredactie van Dagblad De Limburger heerst dan een serene rust, de dienstdoende journalist is druk in de weer achter zijn playstation en heeft geen TV aanstaan. Dan gaat plotseling de telefoon: de journalist neemt de horen op: ja, wie is daar? Ja met mij (een ander lid van de sportredactie), ik zit hier in een kroeg waar een TV aanstaat en ik hoor net dat Fortuna een Schot op proef heeft, ene Colin Cramb. Daar moet jij iets mee doen. Vanuit de redactie: oké, hoe schrijf je dat “Colin Cramb“? Vanuit de kroeg: nou wat ik hier zie is het met dubbel “l”, maar wellicht ligt dat aan mijn uit de hand gelopen pilsconsumptie, ha, ha, ha!!! Vanuit de redactie: ha, ha, ha, ik zal wachten tot de uitzending van L1 herhaald wordt en dan schrijf ik er een verhaaltje over. Einde gesprek.22.30uur: L1 herhaalt de uitzending en de journalist spitst zijn oren. De Schot Colin Cramb is op proef bij Fortuna voor een periode van vier dagen, hij is afkomstig van Crewe Alexandra. Kijk, zegt de journalist, nu zal ik de wereld eens laten zie hoe ik van twee regeltjes tekst een artikel van 30 regels maak, gniffel, gniffel! 22.45uur: De journalist sluit zijn playstation af en start “word”. Hoe heette de man ook alweer, oh ja “Colin Cramb“. Shit, nu ben ik vergeten te kijken of dat met één “l” of met dubbel “l” is. Mijn collega zei met dubbel “l” en dat klinkt plausibel want als het met één “l” zou zijn dat zou de uitspraak “koolin” zijn, en dat klopt niet. Het is dus met dubbel l. Ik zou het natuurlijk ook kunnen opzoeken maar dat doe ik niet, ik ben toch geen journalist van de schoolkrant!! (en zo kwam er dus “Collin Cramb” in de krant….). Onze journalist gaat verder, eens kijken hij is een Schot en speelt voor Crewe Alaxandra dat in de eerste divisie uitkomt. Maar in welk land? Shit, dat heeft Kleijnen er niet bij gezegd. Nou ja, het is een Schot dus het ligt voor de hand dat ie in Schotland actief is, simpel toch? Ik zou dat kunnen opzoeken, maar dat doe ik niet! (en zo kwam er dus “…bij Crew Alexander, uitkomend in de eerste divisie van Schotland” in de krant….). Trouwens hoe zou je dat eigenlijk schrijven: Crew Alexander? Tsja, het zal wel een eerbetoon zijn aan onze kroonprins dus het laatste gedeelte zal wel gewoon Alexander zijn, logisch toch? En het Engelse woord voor ploeg is crew, want dat heb ik tijdens die spoedcursus Engels geleerd, was die toch nog ergens goed voor! Toch wel gek die Schotten, ze noemen een ploeg naar onze kroonprins, ha ha ha!!! Voor de zekerheid zou ik het natuurlijk kunnen opzoeken, maar dat doe ik niet! (en zo kwam er dus “Crew Alexander” i.p.v. Crewe Alexandra in de krant terecht….). Verder meldde Kleijnen nog wat over de vorige clubs van deze Schot. Wat zei Kleijnen ook alweer? Ehhh, Southampton, Bristol City dat weet ik zeker, maar er was nog een club…. Ik weet het niet meer, maar wat maakt het ook uit! Ik verzin gewoon een naam, een knappe jongen die ziet dat ik die naam verzonnen heb!!! Ik kan het natuurlijk gaan opzoeken, maar kom twijfelen aan je zelf is een slechte eigenschap!! (en zo kwam er dus in de krant “Southampton, Bristol City en Bradford” voor de volledigheid hier de clubs waar hij echt gespeeld heeft: Hamilton Academicals, Southampton, Falkirk, Heart of Midlothian, Doncaster Rovers, Bristol City, Wallsall (gehuurd), Crewe Alexandra (Notts County gehuurd).23.00uur: Hmmm, ik heb pas een paar regeltjes, ik moet meer te vertellen hebben, ik moet een list verzinnen! Laat ik eens iets gaan vertellen over het verleden van Fortuna Sittard en Britse spelers. Eens even denken, je had vroeger twee Britten bij Fortuna die topscorer zijn geweest. De ene was John Linford en die andere was…ehh… John Cleese of Clay of zoiets. Ja John Clay dat is hem, of moet daar nog iets achter? Ik geloof het wel, het ligt op het puntje van mijn tong maar het schiet me niet te binnen. Ach wat, laat ook maat staan, John Clay klinkt toch ook typisch Engels!! Opnieuw zou ik dit kunnen opzoeken, maar daar heb ik geen zin in!! (en zo kwam er dus “John Clay” i.p.v. John Clayton in de krant terecht…). 23.30uur: Tadaa, ik heb het toch maar weer geflikt. Het artikeltje is af, mooi voor de deadline. Wat ben ik toch geweldig!! Hmm, zal ik er mijn naam onder zetten of niet? Tsja, misschien zitten er hier en daar toch wel enkele fouten in en ik heb geen behoefte om genoemd te worden in die rubriek van “Fortuna online”, dus weet je wat, ik zet er gewoon geen naam onder!!! Eureka, ben ik die jochies toch weer een stap voor. Kijk zo zit dat in het leven, je moet je vijanden altijd een stap voor zijn, wat ben ik toch geniaal!! En om 24.00uur pakt hij zijn boterhammentrommeltje en gaat verder op zijn playstation….. Natuurlijk is dit slechts mijn interpretatie van wat er zich afgespeeld heeft op die redactie. Ik zou natuurlijk ook nog kunnen melden dat ook Jeffrey ooit topscorer was van Fortuna Sittard en Michael dus ook in het rijtje “Linford en Clayton” had genoemd dienen te worden, maar gezien de overige grove fouten zullen we maar niet op dit soort details gaan letten. Maar wat bezielt deze krant om dit soort klinkklare nonsens te publiceren? Krijgen die journalisten dan zo slecht betaald dat ze geen enkele motivatie hebben om iets journalistiek verantwoord op te schrijven? En bestaat er ook nog zoiets als een hoofdredacteur die dit leest voordat het naar de pers gaat? Zo ja, wat doet die persoon dan precies en zo nee, waarom bestaat die persoon niet? Allemaal vragen waarop ik geen antwoord kan geven en ik denk de redactie van Dagblad De Limburger ook niet. Maar kom, niet zeuren het levert weer een kroonjuweeltje op voor deze rubriek!!!! – bekijk het krantenartikel – | terug naar boven | terug naar menu |