“Er is absoluut geen sprake van een FC Limburg jeugdopleiding!!!!”, kopt een artikel op de officiële website van Fortuna Sittard. Dat is de boodschap waarmee de SV Nao Veure op pad is gestuurd na overleg met de directie en RvC van de BVO Fortuna Sittard.


Wie vervolgens het bijbehorende artikel leest, vraagt zich af wat er dan wel komt? We citeren de website:

Wel is Fortuna Sittard voorstander van een verdere samenwerking binnen de DSM Voetbal Academie Limburg. Onder de noemer DSM Top Academie jeugdopleiding zijn er plannen om met een aantal jeugdteams, met de beste spelers per clubs, binnen een professionele omgeving, deel te gaan nemen aan de competitie op het hoogste niveau“.

Als mijn interpretatievermogen van de Nederlandse taal me niet in de steek laat, betekent dit dat Fortuna Sittard er voorstander van is om verscheidene jeugdteams samen te stellen die bestaan uit jeugdspelers van Fortuna Sittard, MVV, VVV Venlo en Roda JC die uit gaan komen in de landelijke jeugd divisies. Die teams zullen een naam moeten krijgen en het ligt voor de hand voor Jong FC Limburg te kiezen.

Deze interpretatie wordt gedeeld door Wim Dusseldorp. Dusseldorp is zopas aangesteld als hoofd jeugdvoetbalzaken van de Limburgse voetbalacademie. In een artikel in Dagblad De Limburger van vandaag zegt hij:

In het seizoen 2009-2010 moeten gezamenlijke teams aan de competitie deelnemen. Dat zal een hoop werk en een hoop gesprekken vergen, maar dat is wel onze bedoeling.

Als die teams iets willen presteren, lijkt het me verstandig dat de spelers het hele seizoen samen trainen en spelen. Ze zullen dus verdwijnen bij de afzonderlijke clubs. Als ik het verder goed begrijp, zouden de afzonderlijke jeugdopleidingen ook nog blijven bestaan naast Jong FC Limburg. Wat zou daar nog het nut van zijn?

Als 10% van de Fortuna jeugdspelers doorstroomt naar het eerste elftal heb je een fantastisch resultaat. Maar die 10% speelt dadelijk voor Jong FC Limburg, dus leidt de afgeslankte jeugdopleiding van Fortuna Sittard dadelijk alleen nog maar spelers op voor de Hoofdklasse amateurs in de regio. Leuk, maar dat kan niet het doel zijn van Fortuna Sittard.

In feite blijft er nog maar een taak over voor de jeugdopleiding van Fortuna Sittard: scouting van jeugdspelers. Zodra dat gebeurd is, neemt Jong FC Limburg de zaken over (afhankelijk van het aantal jeugdteams dat Jong FC Limburg gaat vormen). Het kan haast niet anders dan dat dat op termijn betekent dat de afzonderlijke jeugdopleiding van Fortuna Sittard zal worden afgeschaft, vanwege een gebrek aan doelstellingen.

De titel van het artikel op de website van Fortuna Sittard had dan ook moeten luiden “Er is absoluut sprake van een FC Limburg jeugdopleiding!!!!“. Het lijkt er verdacht veel op dat de vorming van Jong FC Limburg al een uitgemaakte zaak is. Ik heb zelden zo’n non-transparante organisatie als de ‘DSM Voetbal Academie Limburg’ gezien. Ik heb nu al medelijden met de scholier op de lagere school die een spreekbeurt wil houden over deze organisatie.

Als die scholier op zoek naar informatie surft naar www.voetbalacademielimburg.nl zal hij snel van gedachten veranderen. Tip: houd je spreekbeurt maar over de “Komitet Gosoedarstvennoj Bezopasnosti”, daar vind je meer informatie over! Zoiets eenvoudigs als de organisatiestructuur zul je er niet vinden, je vindt er niets!

We moeten terug naar 21 oktober 2007 om iets te vernemen over de personele bezetting van de Voetbal Academie Limburg als deze organisatie zichzelf lanceert.

Voorzitter: de betreurde Jeu Sprengers
Dagelijkse leiding: Servé Kuijer (voorzitter Roda JC) en Hans Erkens (directeur Fortuna Sittard)
Bestuur: Hai Berden (voorzitter VVV Venlo), Jo Ploum (RvC Roda JC), Hub Knops (RvC MVV), Sjra Philippen (RvC Fortuna Sittard) en Frans Pistorius (DSM)

Zelden zoveel dubbele petten gezien in een organisatie! Alleen Frans Pistorius moet het met één pet doen. Fortuna Online is uit piëteit met Frans bereid de kosten te vergoeden ook hem van een tweede pet te voorzien.

De aanstelling van Dusseldorp voedt verdere speculatie dat Jong FC Limburg er inderdaad komt. De man zal zijn functie als hoofd jeugdopleidingen bij SC Heerenveen toch niet inruilen voor een lege huls in Limburg? Nee, Jong FC Limburg komt er. Resteert de vraag of dat erg is of niet? Geen idee, maar gelukkig is naar goed hedendaags gebruik in management kringen een antwoord op die vraag ook helemaal niet relevant .

Een evaluatie van het eerste jaar van de jeugdopleiding heeft vast niet plaats gevonden. Kan ook nauwelijks, want wat valt er na een jaar te concluderen over een opleiding die op de langere termijn resultaten moet opleveren? Niets, maar dat doet er niet toe. De voor en tegens zorgvuldig afwegen is tijdverdrijf . Daar doen we tegenwoordig niet meer aan. In dat kader wil ik ook de ideale opvolger voor de overleden Jeu Sprengers voordragen: de Limburgse koning van de non-analyse: Léon Frissen. Ook deze man beschikt over meedere petten, blijft alleen zijn titelatuur als twistpunt over. Gouverneur of toch voorzitter van de Voetbal Academie Limburg? Ach, daar komen we wel uit, toch? Veel succes ermee.

Riccardo Welters

| terug naar boven | terug naar homepage |