Het is twee jaar geleden dat Isitan Gün zijn intrede deed bij Fortuna. Fortuna Online zat onlangs – net als vorig seizoen – drie uur aan tafel met Isitan om terug te kijken op het tweede seizoen en vooruit te blikken op het komende seizoen. Gisteren presenteerden we een samenvatting van de eerste helft van het interview; vandaag de tweede helft. For an English version, see: “Isitan Gün: two years onwards (part 2 of 2)“.


<Lees hier deel 1 van het interview>

Deel 2:

Fortuna Online: Je hebt de afgelopen twee jaar het Nederlandse voetballandschap bestudeerd en geconcludeerd dat Fortuna – als het zijn volledige potentieel bereikt – een stabiel Eredivisie-team zal zijn. Hoeveel teams zullen er voor ons staan als de club op de lange termijn het maximale uit zichzelf haalt?

Isitan Gün: Dat is moeilijk te zeggen. Er is geen dominante club in Europa die niet uit een grote stad komt. Vandaar dat er een beperking is van wat je kunt bereiken als je uit een kleine stad komt, maar kijk naar Mönchengladbach, dat niet groter is dan Sittard!

Maar uiteindelijk zijn de euro’s belangrijk. Als je een budget hebt van 10 miljoen euro, kun je niet concurreren met Ajax, dat 80 miljoen euro heeft, maar we kunnen waarschijnlijk beter werk leveren met 10 miljoen euro dan een andere club die 15 miljoen euro heeft.

Maar goed, dat is de toekomst. We hebben het over de lange termijn als we ons volledige potentieel bereiken. Dat is niet waar we nu zijn. Dus we kunnen volgend seizoen degraderen (hoewel ik niet denk dat we dat zullen doen), maar op de lange termijn denk ik dat we een stabiel eredivisie-team zullen zijn.

Fortuna Online: Dat is de toekomst, volgend seizoen is onze ambitie om degradatie te voorkomen. Met teams als Excelsior, FC Emmen, De Graafschap en VVV Venlo in de eredivisie (die vergelijkbare begrotingen zullen hebben als wij) wordt de kwaliteit van het voetbalmanagement doorslaggevend. Gezien de prestaties van vorig jaar, neem ik aan dat je die strijd met vertrouwen tegemoet gaat?

Isitan Gün: Jazeker zie ik die strijd met vertrouwen tegemoet. Let op, dat zal niet gemakkelijk zijn. Ik denk bijvoorbeeld dat VVV het goed doet. Het beleid van Hai Berden bij VVV is goed, dus we moeten hard werken en het beter doen.

Fortuna Online: Het financiële verschil tussen de eredivisie en de eerste divisie is aanzienlijk. Het opwaarderen van contracten (van de eerste divisie naar de eredivisie) is eenvoudig. Het omgekeerde (van de eredivisie naar de eerste divisie) is doorgaans minder makkelijk. Clausules in contracten, die vastleggen wat spelers zullen verdienen in de eredivisie en wat ze zullen verdienen in de eerste divisie, of kortlopende contracten kunnen oplossingen zijn. Twintig jaar geleden deden we geen van beiden en eindigden we met langdurige eredivisie-salarissen in de eerste divisie. Dat heeft ons bijna de kop gekost. Hoe ga je dit potentiële probleem oplossen?

Isitan Gün: Sommige spelers hadden al ingebouwde clausules in hun contracten. Anderen hadden die clausules niet in hun contracten en met hen gaan we rond de tafel zitten en die clausules in hun contracten vastleggen, zodat ze weten wat ze verdienen in de eerste divisie en wat ze verdienen in de eredivisie.

Fortuna Online: Met als gevolg dat de situatie van twintig jaar geleden zich niet kan herhalen, als we degraderen. Hoe zit het met gevestigde eredivisiespelers die geen eerste divisie-clausule willen tekenen? Kunnen we ze nog steeds contracteren?

Isitan Gün: Ja, dat is mogelijk. Een van de opties die wordt toegepast in het voetbal is een zogenaamde  contractontbindingsclausule, wat betekent dat in geval van degradatie de speler vrij is om te gaan. Tot dusverre hebben we zo’n clausule nog niet gebruikt.

Fortuna Online: Nu we toch over spelers spreken, welke posities moeten worden versterkt?

Isitan Gün: De posities zijn duidelijk. We hebben een concurrerende keeper nodig. We hebben een centrale verdediger nodig. We hebben een aanvallende middenvelder nodig, we hebben een concurrerende spits nodig en we hebben iemand nodig voor de linker vleugel. We hebben geen haast. De beste deals komen altijd tot stand in de laatste dagen.

Fortuna Online: De overgang naar de eredivisie is waarschijnlijk niet eenvoudig. Er zullen vast veel vereisten zijn waaraan de club moet voldoen, vooral voor een club die al zo lang niet meer in de eredivisie heeft gespeeld. Is de KNVB behulpzaam?

Isitan Gün: De KNVB heeft een projectgroep opgezet om de club te helpen met de transitie. De werkgroep bevat een taskforce voor ticketing, een taakgroep voor beveiliging en een voor technische aspecten. Deze task forces hebben gezegd dat we al veel vooruitgang hebben geboekt. We zullen op tijd klaar zijn.

Fortuna Online: Er zijn discussies gaande over de herverdeling van eredivisie TV-geld, het verminderen van het aantal teams in de eredivisie, misschien het opzetten van een Beneliga, dit alles om de inkomsten van de topteams te verhogen in hun zoektocht naar Europese relevantie. Wat denk je daarvan?

Isitan Gün: Het zal geen verschil maken. De topteams in Europa hebben een budget van 600 tot 700 miljoen euro. Barcelona heeft al aangekondigd dat ze over vijf jaar naar een miljard euro gaan, wat ze ook gaat lukken. Elk van deze plannen kan Ajax zien groeien van 80 naar 85 miljoen euro. Die extra vijf miljoen euro zal niet veel verschil maken.

Ik denk dat de reorganisatie van de eredivisie naar zestien clubs niet door zal gaan. Althans niet op korte termijn, want daar is geen overeenstemming over.

Fortuna Online: Naast het extra TV-geld, moet Fortuna de extra exposure die de eredivisie biedt vertalen naar extra sponsorinkomsten, om een begroting te kunnen hebben die vergelijkbaar is met de eerder genoemde teams.

Isitan Gün: De mensen in de organisatie zijn erg jong. Dus over vier of vijf jaar als ze meer ervaring hebben en volwassener zijn, zullen we een ‘moord’-team hebben. De teamgeest die je op het veld zag, is de exacte teamgeest die je op kantoor ziet. Mensen zorgen voor elkaar, er is dat familiegevoel. Ze genieten van het werk.

Fortuna Online: Vroeg in het afgelopen seizoen stelde je – zoals aangekondigd – drie mensen aan op het kantoor, verantwoordelijk voor commerciële activiteiten (Jiri Funke), marketing (Nick Verheijen) en ticketing (Freek Janssen). De marketingpositie werd gefinancierd door de Coöperatie Eerste Divisie (CED). Betekent de promotie dat we de financiering voor Nick hebben verloren?

Isitan Gün: De CED stopte al per 31 december 2017 met hun bijdrage aan Nick’s loon. Sindsdien staat hij volledig op onze loonlijst, dus hij blijft. Vorige maand hebben we Chinouk van Zolingen toegevoegd aan de loonlijst. Ze werkte vroeger als office manager bij Topsport Limburg. Chinouk werkt in ticketing, wat betekent dat we nu twee mensen hebben in ticketing. Binnenkort zal Jesse Smedts voor ons gaan werken in een marketing / sales-rol. Hij werkte voor Voetbal International en komt uit Weert – commercieel gezien een belangrijke regio voor ons.

Fortuna Online: Wat is je strategie om sponsors aan te trekken?

Isitan Gün: Er zijn drie elementen. Ten eerste mogen we geen van onze huidige sponsors verliezen. Ten tweede, de lokale sponsors die we in het verleden niet hebben kunnen overtuigen, zijn misschien makkelijker te overtuigen nu we in de Eredivisie spelen. Ten derde, (inter)nationale bedrijven. Nu we in de eredivisie zitten, hebben we meer bekendheid, dus we kunnen op zijn minst een kans maken op (inter)nationale sponsors. Vergeet niet dat we veel goodwill hebben opgebouwd in het hele land. Na de beslissing om Jong Ajax – NEC Nijmegen opnieuw te spelen, kwamen veel mensen naar me toe en zeiden dat ze hoopten dat we het zouden winnen. Dus dit is waar we aan werken.

Fortuna Online: Als je naar de lokale markt verwijst, hoe zou je onze lokale markt dan definiëren?

Isitan Gün: In het zuiden is er niet veel ruimte, maar in het noorden is er onontgonnen terrein. We richten ons op het gebied Echt, Roermond tot aan Weert.

Fortuna Online: Je vindt managementkwaliteit belangrijk. Hoe zorg je ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste innovaties in management?

Isitan Gün: Nou, ik lees en onderzoek veel over voetbal in het algemeen. Terugkerend naar de organisatie, nu is het tijd om een ​​algemeen directeur aan te stellen die onze organisatie zal besturen. Op dit moment zijn onze commissarissen te veel betrokken bij operationele activiteiten, maar we zijn van plan om een ​​algemeen directeur aan te werven voor de start van het nieuwe seizoen.

Fortuna Online: Je hebt het Fortuna Sittard-stadion vorig jaar als onderdeel van een consortium aangeworven. Wat zijn je plannen met het stadion en welke veranderingen zullen de fans zien in de komende twaalf maanden?

Isitan Gün: Nou, we verrichten momenteel onderhoud en voeren verbeteringen uit aan de mixed-zone en de skyboxen. We zullen het gras vervangen. Als je het veld vernieuwt, verandert normaal gesproken het hele stadion, het veld heeft een groot effect.

Fortuna Online: Je andere ambitie is om een eigen trainingsaccommodatie te hebben voor alle (senior en jeugd) trainingsactiviteiten. Je hebt een gedeelte van de inkomsten uit de Schuurs-verkoop gereserveerd voor de ontwikkeling van een trainingsaccommodatie, maar hebt hulp van de gemeente Sittard-Geleen nodig om een geschikt stuk land te verwerven. Sittard-Geleen staat onder zogenaamd ‘preventief toezicht’ (vergelijkbaar met een categorie 1-indeling in het voetbal), vanwege het hebben van een niet-sluitende begroting. Dit betekent dat de gemeente niet makkelijk grote financiële beslissingen kan nemen zonder externe goedkeuring. Wat als ze niet helpen?

Isitan Gün: We kunnen niet groeien zonder onze eigen accommodatie te hebben. Dit is onze grootste beperking. Het ontwikkelen van de accommodatie is een zeer dure investering, als we het land ook nog moeten kopen, wordt het financieel onhaalbaar. Dus we moeten een oplossing vinden. Ik denk dat de gemeente nu meer geneigd is om te helpen dan voorheen, dus ik hoop dat we iets kunnen bereiken. Laten we eerlijk zijn, het geld dat de stad zal verdienen omdat we naar de eredivisie gaan, is veel meer dan het verzoek dat we doen voor land. Idealiter in de buurt van het stadion, maar ergens anders in de stad is ook goed.

Fortuna Online: Ben je enthousiast over het WK? Of interesseert het je niet / heb je er geen tijd voor?

Isitan Gün: Ja, ik zal het WK met belangstelling bekijken.

Fortuna Online: Oké, hoeveel landen zou je moeten noemen om zeker de winnaar van het WK genoemd te hebben?

Isitan Gün: Vier: Duitsland, Frankrijk, Brazilië en Spanje. Ik denk dat Frankrijk zal winnen.

Fortuna Online: Je bent een druk man. Heb je tijdens het afgelopen seizoen tijd gehad om ervan te genieten?

Isitan Gün: Ja, ik heb er van genoten. Tot nu toe is het geweldig. Er zijn momenten geweest waarop ik dacht ‘waar ben ik aan begonnen?’, maar over het algemeen mag ik natuurlijk niet klagen. Dingen zijn veel sneller gegaan dan verwacht. Volgend seizoen is het moeilijker te promoveren uit de eerste divisie dan vorig seizoen gezien de samenstelling van de eerste divisie. Dus in die zin denk ik dat we wat geluk hebben gehad om dit jaar te promoveren.

Fortuna Online: Nog een mededeling voor de fans?

Isitan Gün: Het belangrijkste is, we hebben van een geweldige periode genoten, maar er zullen moeilijke tijden komen in de eredivisie, steun ons alsjeblieft ook in die omstandigheden!

Als het ons lukt om in de eredivisie te blijven, zal het een van de meest succesvolle wederopstandingen zijn van een voetbalclub. Een club waarvan de supporters een bijna-doodervaring hebben in hun DNA. Het is perfect, Fortuna sterft gewoon nooit!