De fusie ligt in de prullenbak, maar daarmee is dan ook alles gezegd. Het is nog allerminst zeker of er ook komend seizoen nog een Fortuna Sittard is. Henk Kessler heeft echter over zijn hart gestreken en uitstel verleend tot 22 april. Dan moet Fortuna’s licentiedossier in orde zijn. Maar, het heden is vandaag en er moet om 20.00 uur worden afgetrapt in Haarlem. Een heuse buscombi bracht ons ter plaatse.


10 April 2009

Extrasportieve strijd belangrijker dan 2-0 verlies in Haarlem

HFC Haarlem 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 6. Ten Heuvel 1-0; 91. Van den Broek 2-0
Opstelling: Meul (79. Grootaers), Geenen (85. Herren), Facenna (82. Mayele), Grabovac, Wulterkens, Simone, Voorn, Linssen, Van den Ouweland, Boymans, Schreurs
Toeschouwers: 2.005
Scheidsrechter: Diks
Geel (Fortuna): Linssen
Rood (Fortuna): –

De lente heeft alweer enige tijd zijn intreden gedaan en zorgt voor een aangename temperatuur. Perfecte omstandigheden dus om een wedstrijd van Fortuna te bezoeken. Vanwege het feit dat de veiligheidsdiensten deze wedstrijd als eentje met een verhoogd risico beschouwen, dient iedereen gebruik te maken van een combireis. Het zal ook wel niet voor niets zijn dat op het toegangskaartje ‘legitimatieplicht-vuurwerk verboden’ staat vermeld.

Als de bus eenmaal is vertrokken is het de hoogste tijd om de afgelopen week de revue te laten passeren. Daar waar iedereen in de veronderstelling was dat dit één van de laatste verplaatsingen van Fortuna zou worden, draaide dinsdagavond de situatie 180 graden. Tijdens het wekelijkse TOF-overleg werd duidelijk dat de aangekondigde fusie op losse schroeven was komen te staan omdat het CDA in Provinciale Staten niet meer vóór miljoenensteun aan Sporting Limburg zou gaan stemmen. Tijdens de ochtend die volgde verklaarde woordvoerder Arie de Zeeuw van de Stichting Topvoetbal Limburg dat de fusie geen doorgang zou vinden.

Eind goed, al goed, zullen we maar zeggen. Hiermee werd wel prompt duidelijk dat de beoogde fusiepartners het op eigen kracht zouden moeten gaan proberen en dat zal een hele kluif worden. Voor wat betreft Fortuna is dat in de ogen van Hans Erkens onmogelijk, aangezien hij nog niet zo lang geleden verklaarde dat de levensvatbaarheid van de club 0,0 is. Hoe hij dan nu nog denkt de club van dienst te kunnen zijn, is onduidelijk. Wel is duidelijk dat interne machtsspelletjes op dit moment niet relevant zijn. Het binnenslepen van de licentie heeft de allerhoogste prioriteit. Indien dat is gelukt, mag Erkens schoon door de poort zijn eigen oprit oprijden en daar voorlopig blijven zitten. Nu ja, zolang hij maar niet meer door de Sittardse stadspoort rijdt, zijn wij tevreden.

Nadat de gebeurtenissen van afgelopen week uitgebreid zijn becommentarieerd binnen de geledingen van Vak C is het tijd om een eerste keer te stoppen. Nadat het merendeel van de bus zich in een tankstation heeft gezondigd aan Goede Vrijdag en ook parkinggenoten van gepast commentaar zijn voorzien, gaat de reis verder naar de hoofdstad van Noord-Holland.

Als we door de straten van Haarlem rijden, oppert Annette ergens nog iets te gaan drinken, aangezien het nog te vroeg is om naar het stadion te gaan. Prachtig idee, maar hoe valt dit te rijmen met de gedachte achter het begrip ‘buscombi’? Misschien beter om even te stoppen bij drukkerij Joh. Enschede. Daarmee zouden in één klap een paar rekeningen kunnen worden betaald…

Na uitgebreide fouillering door een vrouwelijke, gebeugelde suppoost, is het tijd om de meegezeulde bagage te legen. Daar komen een paar spandoeken, vlaggen en een spreekband uit te voorschijn. De spreekband refereert aan de spreekband welke aan de Noordzijde van het PLS werd ontrold voorafgaand aan de stoelenregen tijdens Roda JC – Ajax. We hebben die spreekband enorm kunnen smaken. Ook Barry Stevens heeft zijn licht hierop laten schijnen. Choreografie: 10; uitvoering:3. Voor ons een teken om dit eens dunnetjes over te doen. Met de tekst zijn we 100% akkoord. Maar onze spreekband is wel uitgevoerd in de clubkleuren van onze Oosterburen en we hebben binnen de lijntjes gekleurd.


Bitte, degradeer ook voor ons!

Na afronding van een ieders’ fotoshoot is het tijd om de opstellingen door te nemen. Aan Haarlemse zijde speelt Marcel Akerboom. (Sj)Aki(e) blaast nog immer zijn partijtje mee in de achterhoede van de Haarlemmers. Verder nemen we kennis van het feit dat Marvin Wijks vanavond zijn honderdste wedstrijd in het betaalde voetbal speelt. Hij speelde er eentje voor Sparta, de rest voor Haarlem. Tenslotte moeten we vermelden dat bij Haarlem Benjamin van den Broek speelt. Hij is geboren in Geleen!Aan Fortuna-zijde heeft Roger Reijners met wat problemen te kampen. Zo is de Kolos van Kleve nog altijd niet beschikbaar, al wordt hij prima vervangen door Bryan Linssen. Nico Vanek speelt ook niet; hij wordt vervangen door Luc Wulterkens. Hierdoor zit Samir Kozarac gewoon op de bank. Cédric Olondo is ook niet aanwezig en wordt vervangen door de Beer van Born. Voor de rest heeft Reijners niet veel veranderd.


De Beer van Born strikt zijn veters

Als scheidsrechter Diks een eerste keer op zijn fluit blaast, gaan we er eens goed voor zitten. Veel verheffends wordt ons echter niet voorgeschoteld. De rush van Rashid el Yaakoubi komt dan ook volledig uit de lucht vallen. Nadat hij eerst Rick Geenen voorbijloopt, passeert hij ook Gino Facenna. Vervolgens houdt hij het overzicht en stelt Laurens ten Heuvel in staat om de 1-0 aan te tekenen.Een ferme domper, maar de Sittardenaren herstellen zich goed. Onder aanvoering van Linssen wordt het middenveld teruggewonnen en dat leidt tot enkele kansjes. Nadat eerst Ruud Boymans de bal naast het doel kopt, is het Danny Schreurs die van zich doet spreken.

Angelo ‘Sittard blijft Sittard’ Simone hanteert de lange bal welke door Boymans wordt teruggelegd op Schreurs. Deze bedenkt zich hoogstens twee tellen en schiet de bal vervolgens tegen de buitenkant van de paal. Dat is zonde, want zo een aanval verdient beter.Even later is het wederom gevaarlijk, wanneer Rick Geenen na een corner de bal door een mêlee van benen in doel probeert te schieten. Ook dit levert niks op, maar geeft wel aan dat Fortuna het betere van het spel heeft. Dat dit geen doelpunten oplevert geeft de zwakte van de ploeg aan.

Haarlem doet zo nu en dan iets terug, en dan meestal via de snelle Wijks. Wulterkens heeft er een kwade tegenstander aan en moet regelmatig zijn meerdere erkennen in de rechtsbuiten. Zo spaarzaam als de uitvallen van Haarlem zijn, zo gevaarlijk zijn de aanvallen van Fortuna.Zo komt de bal na een dikke twintig minuten voor de voeten van Linssen en schiet deze van grote afstand tegen de onderzijde van de lat. Het zit niet mee. In de vierde periode zou deze bal zeker in doel zijn beland, maar vanavond dus niet.

Vlak voor rust krijgt Fortuna een vrije trap die door Charlie van den Ouweland wordt genomen. Nadat Schreurs eerst de bal op keeper Bas van Wegen heeft geschoten, komt de bal voor de voeten van Geenen. De bal buiten het kader schieten is lastiger dan er binnen, maar desondanks gaat de bal over… Jammer, want dit had niet eens de gelijkmaker hoeven te zijn. Nee, een voorsprong was op zijn plaats geweest.


De trappen zijn vrijgemaakt, zodat de Goodyear-Commissie kan doorstomen richting catering

In de rust is het tijd voor de Goodyear-Commissie. Verleden jaar struikelde Haarlem over vanalles en nog wat. Het uitdelen van een ster is sowieso uit den boze. Ondanks de onzekerheid over het voortbestaan van de club, blijft de commissie streng, maar rechtvaardig. Het bordje ‘catering’ hangt achter een bos van stalen spijlen; niet bevorderlijk om de commissie mild te stemmen. Tevens treft de catering het niet dat de scribent van dit verslag (en hierdoor in het bezit van een beslissende stem in de commissie) van huis uit een strenge Rooms Katholieke opvoeding heeft genoten en vandaag geen vlees tot zich neemt. Omdat het aanbod bestaat uit hamburger en Fanta/Coca Cola, kan er simpelweg geen keuring plaatsvinden. Haarlem-catering exit.


De commissie krijgt tranen in haar ogen

De teleurstelling is maar van korte duur, want de platendraaier van dienst heeft zijn mooiste platenkoffer meegebracht. Zo genieten we van Tony Christie’s ‘Amarillo’, maar vooral van het Ampzing Genootschap met haar versie van ‘Haarlemse jongens’. Dit genootschap, dat strijdt tegen ‘het buitensporig gebruik van Engelse leenwoorden’, heeft deze klassieker in een nieuw jasje gestoken. Een prachtige tekst en een ode aan alles dat Haarlem is.


Buiten het stadion draait de wereld gewoon door

In de tweede helft borduurt Fortuna voort op het spel uit de eerste helft. Het is dan ook niet verrassend als Schreurs een bal naar Linssen passt en deze nog eens een keer op doel schiet. Het is mooi om te zien dat aan het begin van dit seizoen nog niemand het over deze middenvelder had, maar nu de clubs voor hem in de rij lijken te staan.

Wil Fortuna een doelpunt maken, dan zal het toch wat geraffineerder te werk moeten gaan. Onder aanvoering van Simone en Voorn wordt de partij enigszins bitsiger. Duels worden net wat feller aangegaan en er wordt niet gekeken op een overtreding meer of minder. Zo krijgt Linssen geel en wordt Schreurs onderuit geschoffeld. Doordat men nadrukkelijk op zoek gaat naar de gelijkmaker, worden de ruimtes welke aan Haarlem worden geboden groter. Gelukkig is het dan David Meul die zijn ploeg recht houdt en een schot van Wilmer Kousemaker tot corner verwerkt.

Niet veel later moet Reijners gedwongen wisselen, aangezien Meul na een botsing niet meer verder kan spelen. Tom Grootaers vervangt onze Diable Rouge. Als even later ook Geenen noodgedwongen naar de kant moet, blijkt maar weer eens hoe smal onze selectie is. Aan Niels Herren de taak om het elftal te completeren.


‘Van papieren mijntijger naar verzopen leeuw. Fuck de fusie!!! Zitterd Allein!!!!!’

Het duel lijkt dood te bloeden, totdat Haarlem een corner krijgt. De bal wordt niet goed weggewerkt en belandt voor de voeten van Benjamin van den Broek. Hij kapt Wulterkens uit en schiet de bal in de korte hoek. Grootaers koud gepakt, 2-0 en wedstrijd gedaan.Toch krijgt Boymans nog een kans om te milderen, maar zijn solo eindigt op een pol, vlakbij de Haarlemse achterlijn. De wedstrijd gaat verloren, maar daar lijkt niemand zwaar aan te tillen. Belangrijker is de strijd naast het veld en die moet absoluut gewonnen worden!

Na het inpakken van onze koffers, rijden we met gezwinde spoed terug naar de Westelijke Mijnstreek. Na het links en rechts bekijken van de Hyves van enkele vrouwelijke kopstukken en het uitleggen van de werking van Bluetooth, is het tijd om nog één keer te stoppen. Als hier ook nog even wordt getoond hoe TOF we zijn, breekt de laatste fase aan van onze trip.


We blijven greutsj op Fortuna

Anderhalf uur later rijden we de Milaanstraat weer op en kunnen we ons gaan klaarmaken voor het Paasfeest en enkele spannende weken!

Michel Hennen