Fortuna werkt wegens de coronaperikelen haar eerste oefenwedstrijd achter gesloten deuren af. Tegenstander Bekkerveld houdt tot de thee aardig stand, maar wordt na rust op conditioneel en kwalitatief vlak overlopen. De uiteindelijke 9-1 overwinning is leuk voor de statistieken maar zegt natuurlijk weinig tot niks. Toch was het prettig om ‘onze mannen’ weer eens in actie te zien.

18 juli 2020

We zijn weer begonnen!

Fortuna Sittard 9 RKSV Bekkerveld 1

Doelpuntenmakers: 10. Dianessy 1-0, 33. Essers 2-0, 35. Pietersma 2-1, 54. Donkor 3-1, 63. Sambou 4-1, 66. Sambou 5-1, 77. Tekie 6-1, 81. Karjalainen 7-1, 82. Hansson 8-1, 84. Vidigal 9-1.
Opstelling: Wehking (46. Hendriks), Essers (46. Rota), Niňaj (46. Angha), Amiot (46. Janssen), Ioannidis (46. Cox); Ugur (46. Hansson), Smeets (46. Swinnen), El Ablak (46. Tekie); Donkor (69. Karjalainen), Karjalainen (46. Sambou), Dianessy (46. Vidigal).
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Dhr. Kok.
Geel (Fortuna): -.

Dit jaar trappen we de voorbereiding niet af met een oefenduel tegen een traditionele sparringspartner zoals SVM of VV Sittard, maar komt het Bekkerveld van Coocky Voorn op bezoek. Door de coronamaatregelen mogen daar helaas geen toeschouwers bij aanwezig zijn. De wedstrijd, die in ons eigen stadion wordt gespeeld, wordt echter door L1 op Facebook uitgezonden. Dat dit verslag mogelijk is, hebben we dus te danken aan onze regionale omroep.

In de vier maanden sinds de competitie halverwege maart werd stilgelegd, is er weer een hoop gebeurd bij onze club. Mark Diemers maakte zijn verwachte en ook verdiende transfer, al had vrijwel niemand zien aankomen dat hij uiteindelijk in de Kuip zou belanden. De transfersom die Fortuna voor Diemers ontving werd zowaar overtroffen door het bedrag dat het Franse Amiens voor Amadou Ciss over had. Helaas zocht ook Wessel Dammers zijn geluk elders, hij verkaste naar FC Groningen. Naast het vertrek van Diemers, Dammers en Ciss namen we ook afscheid van het bataljon huurlingen waaronder Vitalie Damashkan, Leandro Fernandes en Felix Passlack.

Aan de technische staf de taak om het verlies in elke linie op te gaan vangen en dat is zeker geen makkelijke klus. Als mogelijke stand-in voor Dammers werd oude bekende Roel Janssen teruggehaald uit Venlo. Voor de creativiteit op het middenveld en de aanvoer naar onze aanval werd Emil Hansson overgenomen van Hannover 96. Het zou echter niet reëel zijn om van de jongeling nu al dezelfde invloed qua assists en doelpunten te verwachten zoals Diemers dat de afgelopen twee seizoenen liet zien. Verder werden er twee jonge doelmannen vastgelegd, Yanick van Osch en Joshua Wehking. Zij mogen onderling gaan uitvechten wie tweede doelman wordt achter Alexei Koselev. Op transfergebied mogen er nog wel wat versterkingen verwacht worden, al zal dat deels afhankelijk zijn van de mogelijke investering van Acun Ilicali.

Ook in de dug-out heeft er een ‘transfer’ plaatsgevonden. Kevin Hofland heeft nu formeel de rol van hoofdtrainer, waardoor Sjors Ultee  technisch manager is geworden. Zij schudden vandaag even voor 12.00 uur de hand van Dick Voorn. Voorn begint aan zijn zevende seizoen als trainer van Bekkerveld. Naast Coocky begroeten we vanmiddag een andere oude bekende aan Bekkerveld-zijde. Joep op den Kamp organiseert sinds enkele jaren de verdediging van de Heerlense club. Hij verschijnt als aanvoerder aan de aftrap.

Fortuna begint de wedstrijd met een elftal waarvan alleen Jorrit Smeets, Branislav Niňaj, Rasmus Karjalainen en Clint Essers afgelopen seizoen regelmatig in het eerste elftal actief waren. Gelukkig zien we ook Djibril Dianessy aan de aftrap verschijnen. De Fransman raakte in de zomer van 2019 opnieuw zwaar geblesseerd aan zijn knie en revalideerde het volledige afgelopen seizoen.

Goed om Djibril weer op het veld te zien!

Diezelfde Dianessy zorgt na tien minuten voor de openingstreffer. Een voorzet van Essers wordt in eerste instantie door Djibril ingekopt waarna hij zelf de rebound met rechts tegen de touwen schiet. Verder gebeurt er voor de eerste drinkpauze (halverwege de eerste helft) weinig noemenswaardigs. Fortuna probeert te combineren en aan te vallen, maar de spelers ogen nog wat onwennig. Bekkerveld verdedigt fanatiek en geduldig.

Kinderziektes bij het ‘nieuwe normaal’

Net na de drinkpauze mogen we zelfs blij zijn dat er geen VAR aanwezig is. Grégoire Amiot verkijkt zich op een diepe bal én zijn tegenstander Senne Thijssen. Amiot houdt Thijssen vast op de rand van het strafschopgebied. Thijssen gaat naar de grond maar kan de bal wel nog op doel schieten. Zijn zet gaat over en scheidsrechter Kok ziet geen overtreding in de actie van Amiot. Met een VAR en een type-Bas Nijhuis had dat er wellicht anders uitgezien.

Er is bijna een half uur gespeeld als Nassim el Ablak de 2-0 voor Fortuna denkt te maken. Hij omspeelt de Bekkerveld-doelman en schiet de bal keurig binnen. Helaas heeft Kok op dat moment al gefloten voor een overtreding van Karjalainen, dus het feestje voor El Ablak gaat niet door. Enkele minuten later verdubbelt Essers alsnog de voorsprong. Vanaf een voor hem ongebruikelijke positie, net buiten het strafschopgebied midden voor het vijandelijke doel, haalt Clint mooi en hard uit. De bal verdwijnt in de linkerbovenhoek.

‘Dát kan ik beter’ zal Youri Pietersma gedacht hebben toen hij twee minuten na de fraaie treffer van Essers aanlegde voor een vrije trap. Van circa twintig meter knalt Pietersma de bal recht door de muur en langs Wehking tegen het net. Een mooie goal, hoewel Wehking niet geheel vrijuit lijkt te gaan. Zo staat het tien minuten voor rust 2-1.

De karaktervoetballers Joep en Jorrit in duel

Fortuna is door een schot van afstand van Smeets dichtbij de 3-1, maar zijn poging gaat anderhalve meter naast het doel. Aan de andere kant maakt Op den Kamp bijna gelijk. Na een hoekschop vanaf rechts kopt Joep bij de tweede paal goed in, maar ziet keeper Wehking de bal nog net uit de korte hoek tikken. Zo gaan we rusten met een 2-1 stand.

Normaal zou ik nu even een rondje over de tribune maken of het caterpunt bezoeken maar vandaag kan dat dus niet. En dus schrijf ik maar alvast een deel van dit verslag. Het nieuwe normaal is ook voor de redactie van deze site nog behoorlijk wennen.

Zo wachten we op de tweede helft

Hofland stuurt aan het begin van de tweede helft tien verse krachten het veld in. Van de basisopstelling keert alleen Jacky Donkor terug. Tussen de tien invallers zien we onder andere de aanwinsten Janssen en Hansson en de proefspeler Tibeau Swinnen. In het doel zien we de 18-jarige jeugdspeler Tom Hendriks zijn debuut maken. Een andere opvallende verschijning is André Vidigal. De nog steeds pas 21-jarige Portugees werd de afgelopen anderhalf jaar verhuurd aan Apoel Nicosia en sluit in de voorbereiding op het nieuwe seizoen weer aan in Sittard.

Binnen vijf minuten laat Vidigal voor het eerst van zich horen. Zijn inzet wordt gepareerd door keeper Meurders van Bekkerveld. Een minuut later mag George Cox laten zien of hij mogelijk de vrije trappen van de vertrokken Diemers kan gaan overnemen. Zijn schot draait mooi over de muur richting korte hoek, maar ook deze poging wordt door Meurders uit het doel getikt.

Vertrouwd gezicht: Roel in Fortuna-shirt

Waar de jonge goalie Meurders direct na rust twee keer goed redt, gaat hij in de 54e minuut de fout in. Bij een hoekschop van Hansson gaat hij onder de bal door waardoor Bassala Sambou en Donkor de bal vrij in kunnen schieten. Donkor is net iets sneller en tikt de bal van dichtbij binnen. Door de wissels, die Fortuna duidelijk sterker hebben gemaakt, komt Bekkerveld vrijwel niet meer van de eigen helft af. Voordat de tweede drinkpauze begint, is de score al opgelopen tot 5-1.

Jacky en Bassala vechten uit wie de 3-1 mag maken

Eerst bereikt een voorzet van Lazaros Rota Sambou. De Engelsman neemt de bal aan en schiet hem vervolgens uit de draai in de linkerhoek. Drie minuten daarna kan Cox op links vrij de zestien binnen lopen. Hij twijfelt tussen een schot en een voorzet en besluit voor dat laatste. De bal komt zo precies voor de geheel vrijstaande Sambou die het leer van enkele meters binnen loopt. De grensrechter vlagt niet voor buitenspel, maar dan lijkt het me dat Sambou op het randje heeft gestaan. Hoe dan ook, de treffer telt.

Een klein kwartiertje voor tijd slalomt Vidigal knap om enkele tegenstanders heen. Nét wanneer hij de bal klaar lijkt te willen leggen voor een schot op doel, bedankt Tesfaldet Tekie hem voor het cadeautje en schiet de bal strak in de lange hoek. Twee minuten later pikt ook de voor Donkor ingevallen Karjalainen zijn doelpuntje mee. Bij een geblokt schot in de eerste helft en een bal op de paal na de tweede drinkpauze was hij al dichtbij, nu is het wel raak. Na wederom een goede actie van Vidigal en een poging van Sambou blijft de bal vlak voor de doellijn liggen waarna de Fin de bal het laatste zetje geeft.

Vidigal in actie, Hansson kijkt geboeid toe

Ook bij de laatste twee doelpunten van vanmiddag is Vidigal betrokken. Eerst geeft hij de bal met een slim tikje mee aan Sambou. Die omspeelt de keeper en legt de bal klaar voor Hansson. De Noor maakt daarmee zijn eerste doelpunt in Sittardse dienst. Het slotakkoord is aan de Portugees zelf. Van de rand van het strafschopgebied haalt hij hard, hoog en onhoudbaar uit. Daarmee bepaalt hij de eindstand van vandaag op 9-1.

Tot de rust hield Bekkerveld goed stand, maar na de pauze werd het verschil in kwaliteit en conditie royaal uitgedrukt in doelpunten. De voorbereiding op het nieuwe seizoen duurt echter nog lang en onze selectie zal op diverse plekken vast nog veranderen, dus veel waarde hechten we niet aan deze ruime overwinning. Ondanks dat we niet fysiek aanwezig konden zijn, was het wel fijn om de ploeg na ruim vier maanden weer eens aan het werk te kunnen zien. Hopelijk mogen we snel onze plek achter de laptop weer inruilen voor een plek op de tribune of langs het veld. Dat zal volgende week zaterdag, wanneer onze partnerclub uit Dordrecht op bezoek komt, helaas nog niet het geval zijn.