Na de tamelijk kansloze nederlaag uit tegen ADO Den Haag gooit de technische staf het roer om. Tegen FC Utrecht spelen we aanmerkelijk defensiever dan in de voorgaande wedstrijden. De uitvoering van het nieuwe systeem is niet helemaal vlekkeloos, maar uiteindelijk houden we wel een punt over aan het duel. De wedstrijd maakt echter ook duidelijk dat het elftal nog moet groeien, als we de doorsnee van de eredivisie serieus partij willen gaan geven.

1 september 2018

Punt in de wacht gesleept

Fortuna Sittard 1 FC Utrecht 1

Doelpuntenmakers: 68. Emanuelson 0-1, 74. Novakovich 1-1.
Opstelling: Koşelev; Ciranni, Ňinaj, Dammers, Heerings (73. Rodríguez), Ospitalieri; El Messaoudi (73. Ciss), Diemers (90. Hutten), Smeets; Semedo, Novakovich.
Toeschouwers: 7.643.
Scheidsrechter: Dieperink.
Geel (Fortuna): Dammers, Ninaj.
Rood (Fortuna): –

Nadat tijdens de eerste drie competitiewedstrijden gebleken is dat bepaalde posities in de selectie wel erg mager bezet waren, heeft Fortuna de laatste week voor de transfer deadline gebruikt om orde op zaken te stellen. Middenvelder Lazar Kojic, in januari voor vierenhalf jaar vastgelegd, maar in de voorbereiding kennelijk te licht bevonden door de technische staf, is voor de rest van het seizoen verhuurd aan FK Bačka. José Rodriguez, huurling van FC Mainz, komt het middenveld versterken. En Lazaros Lamprou wordt gehuurd van PAOK Saloniki om de aanval op peil te brengen. Beide spelers brengen in ieder geval welkome ervaring op het hoogste niveau mee. Rodriguez zit vandaag al bij de selectie, Lamprou nog niet.

Dat laatste betekent echter niet dat Gavin Vlijter of André Vidigal nog een kans krijgen zich te bewijzen. Na de afstraffing in Den Haag heeft de technische staf eieren voor zijn geld gekozen. We spelen vanavond met vijf verdedigers en twee aanvallers. Dat betekent dat er noch voor Vlijter noch voor Vidigal plaats is. Rechts in het centrum van de verdediging maakt Branislav Ninaj zijn debuut. Hij wordt vergezeld door Wessel Dammers en Kai Heerings. Op de rechtervleugel verliest Clint Essers zijn plaats aan Alessandro Ciranni, op de linkervleugel vervangt Marco Ospitalieri de geblesseerde Michael Pinto. Aleksei Koselev staat op doel. Het middenveld is ongewijzigd met Jorrit Smeets, Ahmed el Messaoudi en Mark Diemers. Voorin vormen Andrija Novakovich en Lisandro Semedo de tweemansvoorhoede.

Dat zou met de politie erbij nooit gebeurd zijn!

Het nieuwe systeem lijkt aan het begin van de wedstrijd goed te werken. Het zorgt voor wat meer defensieve zekerheid en biedt bovendien meer vrijheid en ruimte aan Diemers en Semedo. Dat komt de stootkracht ten goede, zoals al na twee minuten blijkt. Fortuna verdedigt uit in eigen strafschopgebied. De bal komt bij Diemers terecht, die met een dieptepass Semedo weet te vinden. Die drijft de bal vanaf met middenveld op en wacht rustig op het moment dat hij Novakovich met een steekpass vrij voor de doelman kan zetten. Novakovich probeert de doelman in de korte hoek te verschalken, maar daar is te weinig ruimte. Hij schiet in het zijnet. Een paar minuten later wordt Novakovich opnieuw in stelling gebracht, deze keer door Diemers. Onze spits kapt naar binnen en schiet, maar zijn schot wordt gekeerd door de keeper.

Fortuna laat Utrecht komen, maar is zelf in de tegenstoot gevaarlijk. Zo ook in de elfde minuut, wanneer Semedo voor de tweede keer met een pass op het juiste moment een medespeler gevaarlijk voor het doel van de tegenstander zet. Deze keer mag Diemers het proberen. Die heeft echter te lang nodig om de bal te controleren en te schieten. De bal wordt hem met een tackle afhandig gemaakt. Een deel van de spelers en het publiek schreeuwt om een penalty, maar de scheidsrechter heeft geen zin in een VAR-momentje.

Semedo heeft het ook vanavond niet gemakkelijk

Na dat goede begin doen we aanvallend helaas lange tijd niet meer van ons spreken. Onder druk van de tegenstander wordt voortdurend de lange bal gekozen. Semedo en Diemers komen daardoor niet meer in het stuk voor, terwijl Novakovich weinig kans heeft in duels tegen de fysiek sterke centrale verdediging. Utrecht heeft dus meer balbezit en creëert ook een paar kansen. De eerste na negen minuten, wanneer Heerings zich bij een hoge bal bij de eerste paal laat verrassen. De kopbal gaat echter over. De tweede kans ontstaat na een kwartier. Een aanval door het hart van de verdediging eindigt met een schot dat naast gaat via een verdediger. En in de 26ste minuut moet Koselev redding brengen op een verrassend schot uit de tweede lijn van Emanuelson. De rebound verdwijnt in tweede instantie in de goal, maar gelukkig is daaraan een handsbal voorafgegaan. Na een dik half uur noteren we een laatste kans voor Utrecht. Deze keer keer wordt een schot op doel op het laatste moment geblokt.

Tegen het einde van de eerste helft meldt Fortuna zich eindelijk weer eens voorin. Een schot over het doel van Ospitalieri is het startsein van een kort offensief, dat enkele minuten duurt. Ciranni en Ospitalieri proberen vanaf de flanken Novakovich te bereiken, maar die staat tegen een overmacht aan verdedigers. Semedo is met een lage voorzet vanaf de achterlijn dichterbij, maar ook nu kan een verdediger tamelijk eenvoudig opruimen. Op de counter willen we nog wel eens gevaarlijk zijn, maar verder hebben we veel moeite om kansen te creëren. Ook FC Utrecht wordt niet meer gevaarlijk. We gaan dus rusten met 0-0.

Diemers schermt de bal af

In de tweede helft verhoogt Utrecht de druk en komen we er aanvallend helemaal niet meer aan te pas. Vooral op het middenveld laten onze krachten na. Dat leidt na tien minuten tot een enorme kans, wanneer onze rechterflank helemaal openligt. Met een pass vanaf het middenveld wordt linksback Guwara de diepte in gestuurd. Ciranni staat te ver naar binnen en komt niet op tijd om een doelpoging te verijdelen. Het snoeiharde schot eindigt gelukkig op de paal. Hoewel Utrecht zeker niet geweldig speelt, beginnen we onder druk steeds meer fouten te maken. Na een misverstand tussen Dammers en Koselev kan Ninaj de doorrollende bal ternauwernood wegwerken. En na balverlies van Smeets weet Koselev een van richting veranderde bal met een katachtige sprong nog net uit het doel te werken.

Ninaj staat zijn mannetje

Halverwege de tweede helft tonen we eindelijk weer wat initiatief. Maar dan blijkt ook dat balverlies op dit niveau een stuk gevaarlijker is dan een niveau lager. Jorrit Smeets wil met een breedtepass Marco Ospitalieri bereiken op de linkerflank. De pass is echter niet hard genoeg en kan onderschept worden door een Utrecht-verdediger. Utrecht bereikt razendsnel ons strafschopgebied, maar daar stokt de counter even. Net lang genoeg om onze verdedigende posities weer in te nemen. Althans, zo lijkt het toch. Totdat Guwara opkomt en de bal via een simpele breedtepass toegespeeld krijgt. Ciranni ziet het gevaar niet op tijd en wordt simpel uitgespeeld door de linksback. Terwijl onze verdediging collectief stil verstijfd lijkt, haalt Guwara de achterlijn om vervolgens bij de tweede paal de vrijstaande Emanuelson aan te spelen. Die schiet onhoudbaar voor Koselev binnen: 68ste minuut, 0-1.

Een drukke avond voor Heerings

Die treffer hebben we over onszelf afgeroepen. Niet alleen door de manier waarop we balverlies lijden en vervolgens verdedigen, maar vooral doordat we de hele tweede helft wel heel erg weinig initiatief hebben getoond. En dat tegen een tegenstander die bepaald geen grootse indruk maakt. Het pleit echter wel voor de mentaliteit van de ploeg dat ze zich door de tegengoal niet uit het veld laat slaan, maar meteen terug begint te knokken. FC Utrecht wordt teruggedrongen en Fortuna krijgt een paar corners en vrije trappen. Gevaar levert het echter niet op. Reden voor René Eijer om een kwartier voor tijd een dubbele wissel toe te passen. De na rust onzichtbare El Messaoudi moet samen met Heerings plaatsmaken voor Real-vedette José Rodriguez en het Senegalese talent Amadou Ciss.

De twee staan koud in het veld, wanneer Diemers halverwege de helft van Utrecht een vrije trap neemt. Hij legt de bal bij de tweede paal. Daar staat helaas geen Fortunees klaar om de bal terug te leggen in de doelmond, maar Willem Janssen is zo aardig om die taak op zich te nemen. De bal stuitert voor de voeten van Ciss, die hem met een subtiele beweging breed legt op Novakovich. De Amerikaan bedenkt zich geen moment en lost een schot, dat via een Utrechts been onhoudbaar voor doelman Jensen in het doel valt: 74ste minuut, 1-1.

Ja, die bal vliegt binnen

Na de gelijkmaker gaat het spel op en neer. Bij Fortuna maken zowel Ciss als Rodriguez meteen een onvergetelijke indruk. Ciss lijkt me het type ruwe diamant, waaraan zoveel imperfecties moeten worden weggeslepen dat er amper wat van overblijft. Rodriguez daarentegen is in alle opzichten een kwalitatief hoogwaardig eindproduct. De Spanjaard speelt met een bravoure die we in Sittard lange tijd niet meer gezien hebben. Sinds Vitor Saba zijn debuut maakte, om precies te zijn. Hopelijk dooft de ster van Rodriguez minder snel uit.

Utrecht neemt de laatste tien minuten het heft weer meer in handen. De Domstedelingen proberen Koselev een paar keer van afstand op de proef te stellen, maar onze Moldavische doelman komt daardoor nauwelijks in de problemen. De grootste kans is ondanks het aandringen van Utrecht zelfs voor Fortuna. Ciranni neemt vijf minuten voor tijd op rechts de bal in ontvangst van Ciss en geeft vervolgens een voorzet op Novakovich. Die wint zo’n beetje op de penaltystip het kopduel en weet de bal te verlengen naar de verre hoek. Maar de kopbal eindigt op de lat.

Pech voor Novakovich

In de slotminuten drukt Utrecht ons terug op eigen helft. Nadat scheidsrechter Dieperink eerst niet fluit voor aangeschoten hands van een Utrecht-speler en nog geen tien seconden later wel bij een vergelijkbare situatie met Rodriguez, zien eerst Dammers en daarna Ninaj geel wegens protesteren. De vrije trap wordt gelukkig verprutst. Maar in blessuretijd moet Koselev toch nog een keer aan de bak. Uit een corner belandt de bal achter de tweede paal. De kopbal van Janssen lijkt over Koselev heen het doel in te zeilen, maar de keeper brengt opnieuw knap redding. Het blijft dus bij een puntendeling en dat lijkt gezien de kansen en het vertoonde spel een terecht resultaat.

Tegelijkertijd moeten we ook constateren dat het geen gemakkelijk seizoen zal gaan worden. Tactisch zat het vanavond redelijk in elkaar en op de mentale weerbaarheid van het elftal valt niets aan te merken. Maar veel spelers hebben moeite met het hogere niveau en tempo en lijken op de toppen van hun tenen te lopen. Hopelijk is het een kwestie van tijd voordat in ieder geval een deel van de selectie zich aan het hogere niveau heeft aangepast.