Het gevecht om de licentie is in volle gang. Ondertussen moest Fortuna ook nog met een veredeld jeugdelftal op bezoek bij FC Zwolle. De 2-1 overwinning van FC Zwolle viel uiteindelijk nog mee na het stormachtige begin. De wedstrijd met de KNVB kent op 22 april zijn hoogtepunt, als Fortuna voor de beroepscommissie moet verschijnen. Wij hopen dan wel op een overwinning.


17 April 2009

Jeugdig Fortuna verliest in Zwolle

FC Zwolle 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 2. Botteghin 1-0; 31. Kozarac 1-1; 74. Huijmans 2-1
Opstelling: Grootaers, Herren (80. Heinrichs), Facenna, Grabovac, Vanek, Simone, Voorn, Kozarac, Van den Ouweland, Linssen, Schreurs
Toeschouwers: 4.905
Scheidsrechter: Van Hulten
Geel (Fortuna): Simone, Facenna
Rood (Fortuna): –

Het is weer eens vrijdag. Na de verplaatsing van vorige week naar HFC Haarlem staat vandaag een reis naar FC Zwolle op het programma. Nadat ik mijn reisgezel heb opgehaald komen we ruim op tijd aan bij de bus. De bus zit vandaag maar half vol. Dat betekent dat iedereen eigenlijk een tweezitter tot zijn beschikking kan nemen in deze hypermoderne bus. In het achterste gedeelte van de bus wordt daar anders over gedacht. Daar is het traditiegetrouw volle bak. Ik kies met mijn reisgezel een rustigere plaats uit en ga lekker breed zitten. Met een boekje en muziekje bij de hand gaat de reis snel voorbij. Toch kan ik het niet laten om de taferelen achter in de bus te observeren. Zoals altijd zitten er een paar kleurrijke figuren in de bus. JC heeft dat iets te letterlijk genomen en heeft zijn oude wiet-shirt bij zich. Voor slechts 75 euro was hij eigenaar van dit shirt. Bij pokeravonden in het verleden leverde dit al mooie taferelen op, bij de Fortuna-beleving van vandaag paste het ook perfect. Bij een eerste tussenstop zien we een paar oude bekenden. Frans Korver komt even bij ons neuzen en even later komt ook Willy Dullens poolshoogte nemen.


Frans heeft er zin in

We zien ook nog dat de twee heren een aardig uitziende chauffeuse in dienst hebben genomen, wat nog tot enige hilariteit onder de supporters leidt. Nadat de plaatselijke Texaco haar dagomzet heeft zien verdubbelen, gaan we weer op weg naar Zwolle. We zien nog een paar files, maar komen desondanks toch al een uur voor de wedstrijd aan. De sightseeing tour door Zwolle moeten we ook maar voor lief nemen. Volgende keer kan de politie ook wel de volgende afslag nemen, van Vandasnoord hebben we immers toch nog nooit gehoord. In het stadion gaan we eerst op zoek naar mogelijkheden om onze spandoeken te bevestigen. Zoals verwacht is dit nauwelijks mogelijk. FC Zwolle is wel zo vriendelijk geweest om de netten weg te halen, ter verbetering van ons uitzicht. Het vermindert natuurlijk wel de klimmogelijkheden voor sommige supporters. De catering is snel gevonden. De Goodyear-commissie ziet gelijk vier loketten waaraan we geholpen kunnen worden. Helaas is er slechts één iemand aanwezig om ons te helpen.


Coca cola, Unox?

De chef kok schaamt zich en wil niet in beeld…

Het aanbod aan eten is zeer beperkt. Er kan een broodje Unox worden besteld voor slechts 3,50 euro. Er kan dus direct een streep door de kansen op een goodyear-ster. Een A-merk is een dooddoener en aan de hoge prijzen valt ook wel het een en ander aan te merken. Ondertussen scoor ik een boekje en heeft een collega redactielid een opstelling voor mij geregeld. Toch bemerk ik dat ik niet helemaal klaar ben voor de wedstrijd. Ik ben een pen en papier vergeten. Als Harald hier bij was geweest had ik direct drie stokslagen met aanloop gekregen. Dit was natuurlijk niet te accepteren. De steward die net een spandoek in de bus had gevonden (na twee pogingen met duidelijke aanwijzingen) wilde ik liever niet lastig vallen met mijn verzoek. Mijn gsm bleek een handig hulpmiddel bij het bijhouden van de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd. Bij de warming-up lopen er elf spelers warm (de keeper doet de warming-up apart). Is dit een nieuwe tactiek van Roger Reijners, of besluit Jurgen Heinrichs een poging te wagen aan zijn comeback?


Dit zal het vloeiende combinatievoetbal dat gespeeld wordt in de Jupiler League ten goede komen!

Geen van beide blijkt later bij de aftrap. Heinrichs neemt nog plaats op de bank en we tellen gewoon elf spelers. Vandaag zien we een veredeld jeugdelftal. David Meul en Rick Geenen zijn bij de wedstrijd tegen HFC Haarlem geblesseerd geraakt en kunnen niet meedoen. In hun plaats staan Tom Grootaers in het doel en Niels Herren op de rechtsback positie. Verder zien we Samir Kozarac met rugnummer 9. Onze nieuwe spits blijkt echter gewoon op het middenveld rond te lopen. Op de elftalfoto in het programmaboekje ontbreken 8 van de 17 spelers uit deze selectie. Dat zegt genoeg over de jeugdige inbreng op de bank. De eerste helft begint erg voortvarend voor FC Zwolle. Fortuna weet geen enkele grip te krijgen en er wordt in het uitvak al voor een afstraffing gevreesd. Die vrees wordt al snel bewaarheid als Eric Botteghin de 1-0 scoort. Tom Grootaers tast mis bij een corner en Botteghin staat helemaal vrij om binnen te koppen.

Zwolle zet hierna door en de kansen voor Fortuna zijn schaars. Niels Herren schiet hoog over na een afgeslagen corner en even later volgt er nog een scrimmage en een slap schot van Ramon Voorn. Het beste schot van de eerste helft komt op naam van Gino Facenna. Na een afgeslagen corner neemt hij de bal op de pantoffel. Keeper Boer van Zwolle kan nog net zijn vuisten tegen de bal plaatsen. Hierna volgt weer een goede fase van Zwolle met grote kansen voor alweer Botteghin en Bargas. Het is echter Fortuna dat de gelijkmaker weet te scoren. Totaal tegen de verhouding in kopt Samir Kozarac een vrije trap van Bryan Linssen binnen.

De gemoederen op het veld raken ondertussen verhit, een opstootje bij de dugout van Fortuna als gevolg. Angelo Simone krijgt nog een zware tackle te verduren en de Zwolle speler in kwestie mag blij zijn dat het slechts bij geel blijft. In het uitvak is er ondertussen ook wat rumoer. JC moet zich melden bij de stewards van Zwolle. Hem wordt verteld dat hij zijn joint niet mag gebruiken. Hij protesteert hier uiteraard tegen en uiteindelijk komt eruit dat hij de joint wel mag oproken, maar dat hij hem niet mag delen met de andere supporters. Het nut van deze regel ontgaat mij even. We gaan uiteindelijk rusten met een 1-1 stand.


Onze fotograaf was in vorm!

In de tweede helft gaat Zwolle verder waarmee het bezig was. Het zoeken naar een tweede treffer. Deze lijkt er ook te komen als de bal in het doel verdwijnt. De goal wordt echter afgekeurd vanwege buitenspel. De sfeer in het uitvak is ondertussen top. Er wordt lekker gezongen en de liedjes worden lang aangehouden. We vermaken ons ook met een groepje supporters aan onze rechterzijde. De zonnebrillen voor een tientje en de roze hoedjes schijnen erg populair te zijn in Zwolle.


Ook in Zwolle zijn er bestuurders die in het Parallelle Universum wonen…

Fortuna lijkt er nu ook meer zin in te krijgen. We zien weer een kans voor Niels Herren en even later komt Bryan Linssen een teenlengte te kort om de Sittardse club op voorsprong te zetten. Al zittend op de grond maait hij twee keer mis naar de bal. Het is uiteindelijk Zwolle dat op voorsprong komt. Een vrije trap gaat over de muur in de goal. Erg goed ingeschoten, maar toch twijfelen sommige supporters aan de capaciteiten van Grootaers. De discussie brandt los in het uitvak en we komen tot slechts één conclusie. David Meul is een groot gemis, of de bal nu wel of niet houdbaar was.

Fortuna moet hierna weer op zoek naar de gelijkmaker en krijgt een vrije trap op ongeveer dertig meter. Angelo Simone doet net alsof hij boos is dat hij de vrije trap niet mag nemen, maar uiteraard is dit slechts een afleidingsmanoeuvre. Er wordt weer eens een variant uit de hoge hoed getoverd. Simone krijgt de bal meegespeeld op rechts en kan vrij voorzetten. Zijn rollertje komt echter niet voorbij de eerste verdediger. De volgende keer is het misschien handig om deze variant te proberen met iemand die wel een voorzet kan geven. Fortuna zet hierna nog meer aan en krijgt ook nog enkele kansen. Bryan Linssen is twee keer dicht bij de gelijkmaker en ook Zarko Grabovac en Gino Facenna weten het net niet te vinden. Er vindt zelfs nog een aanvallende wissel plaats als Heinrichs in het veld komt voor de in de basis debuterende Niels Herren. Het blijft echter bij een 2-1 stand voor FC Zwolle.

De spelers komen nog even naar het uitvak en wij zingen Bryan Linssen nog even toe. Hopelijk blijft hij nog een paar jaar bij Fortuna!Maar goed, eerst maar eens zien hoe Fortuna het er woensdag vanaf brengt bij de beroepscommissie. Laten we allemaal hopen op een goede afloop en dat we volgende jaar weer met zo’n mooie groep supporters naar Zwolle kunnen afreizen.

Evert