Maandag. In 1979 scoorden de Boomtown Rats, onder aanvoering van Bob Geldof er een nummer één notering mee in Groot-Brittannië en ook in Nederland was dit nummer een groot succes. Geldof, de man achter Live Aid, bracht in de zomer van 1985 meer dan 140 miljoen Euro bij elkaar ten gunste van de hongersnood in Ethiopië. Zo een opbrengst, we kunnen er als Fortuna zijnde van watertanden. En omdat Geldof zich niet met Fortuna bemoeit, doen we dat dan maar zelf. We stappen in de auto en vertrekken naar de hoofdstad van Noord-Brabant.


15 September 2008

Straatvechters pakken punt in Den Bosch

FC Den Bosch 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 49. Van der Biezen (pen) 1-0; 75. Boymans 1-1
Opstelling: Meul, Ocal, Grabovac, Kozarac, Vanek, Simone, Taktak, Van den Ouweland (61. Schreurs), Olondo, Boymans, Heinrichs
Toeschouwers: 3.500
Scheidsrechter: De Groot
Geel (Fortuna): Meul, Ocal, Kozarac, Taktak, Olondo
Rood (Fortuna): –

Nadat we de werkdag met ‘een rondje langs de velden’ hebben gevuld, moet een kus en knuffel van een vrouwelijke collega voldoende moed geven om koers te zetten richting A2. Deze autostrade gaat ons naar Den Bosch voeren, het grijze gebied tussen periferie en Randstad. Buiten het feit dat we worden ingehaald door een vrekkenbak met een op de achterbank zittende Okidoki doet zich niks noemenswaardigs voor.

Het is eigenlijk maar niks, dat voetbal op maandag. Gezegend met een voorliefde voor het Franse voetbal herinneren we ons nog de spreekband die supporters van AS Saint-Etienne met zich meezeulden in het seizoen 2003-2004. Dat kampioensjaar (in tweede klasse; Ligue 2) speelde men veelvuldig op maandag. De tekst ‘Non aux match de lundi’ (nee tegen maandagmatchen) spreekt wat dat betreft boekdelen. Deze woorden doen ook opgeld voor Fortuna, want voor het eerst sinds tijden rijdt er geen supportersbus naar een uitwedstrijd; erg jammer. Desondanks een goed moment om de heersende kanariemania te meten aan de hand van het aantal aanwezigen in het uitvak. De laatste weken zijn door uiteenlopende oorzaken deprimerend voor eenieder onder ons. Desondanks reikt de meegebrachte thermometer tot 64 aanwezigen.

Als we naar de selecties van beide ploegen kijken, zien we dat alleen Charlie Van den Ouweland een band heeft met beide clubs. De frêle middenvelder maakte, na kampioen te zijn geworden met ‘De Blauwen’ de stap hogerop naar Roda JC, om vervolgens (via een omweg) neer te strijken bij Fortuna. Ook Henk Wisman heeft een verleden in Den Bosch, maar hij werd verleden jaar bedankt voor diensten welke hij blijkbaar niet had bewezen.

Als we door het programmaboekje bladeren stuiten we op een parel van een interview met Stef Wijlaars. De 20-jarige middenvelder heeft zijn HAVO-diploma op zak en is gestopt met school. Om toch wat geld te verdienen (hij is namelijk in het bezit van een amateurcontract) werkt hij één middag in de week in een fabriek. Dat baantje heeft hij zeker verkregen via het FC Den Bosch Uitzendbureau. Een regelrechte concurrent van Fortunaprofs. Als ons Stef ook nog weet te scoren vanavond, is hij met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook in het bezit van een Van der Padt-bokaal. Het kan snel gaan in het leven.


In Den Bosch hebben ze heel wat te vieren

Voor de rest brengt Theo Bos enkele cracks binnen de lijnen. Zo kunnen we ons de successen welke Peter Van den Berg met Feyenoord vierde nog levendig voor de geest halen. Ook Yoann de Boer heeft een succesvolle periode achter de rug, en wel bij Olympique de Marseille.Bij Fortuna blijft alles bij het oude. Nu ja, bijna dan. De duivel in doel, David Meul, gaat eindelijk in rood gekleed. Zoals het zich betaamt. Angelo Simone dient Stanley Aborah voor de voetjes te lopen en Jürgen Heinrichs zal het spel moeten gaan maken. De man die verleden seizoen in Den Bosch ontbolsterde, Danny Schreurs, begint op de bank. Hierdoor speelt Fortuna met twee Nederlanders in de basis: Charlie Van den Ouweland en Ruud Boymans.

De wedstrijd is nog niet goed en wel begonnen, of ref De Groot grabbelt al in zijn borstzak. Samir Kozarac krijgt een gele prent als beloning voor het op de hakken lopen van Koen Van der Biezen. De toon is gezet. En dat moet ook. Fortuna mist kwaliteit en dat moet worden gecompenseerd door hard te werken. Hierna volgt een minutenlange studieronde waarin hoegenaamd niks gebeurt.Na wat schoten over en weer is het Van den Ouweland die de bal naar Cédric Olondo speelt. Het ziet er gevaarlijker uit dan het is. Het hakje van de Waal mislukt en FC Den Bosch kan bouwen aan een nieuwe aanval. Ehh, bouwen? Eerder hoge ballen inspelen op hun lange spits, Van der Biezen. Dat komt goed uit, want ons Slavisch centrale duo is uitermate sterk in het regelen van het luchtverkeer.

Na ruim een kwartier krijgt Fortuna een eerste hoekschop. Een bedrijvige Heinrichs schiet de bal over de achterlijn via het been van Samuel Scheimann. Na deze hoekschop meent Den Bosch te profiteren van de geboden ruimte. Nico Vanek vloert Aborah en uit de vrijschop die volgt kopt Paco van Moorsel snoeihard binnen. Meul hangt al onder de lat en schudt een superbe redding uit zijn rode mouw. Weergaloos! Minuten later ontfutselt hij Aborah de bal middels een blocktackle. David Meul, goed bezig.

Inmiddels golft het spel over en weer en na ruim een half uur legt Olondo een bal terug op Boymans. Helaas faalt de spits en blijft de brilstand op het bord. Vlak voor rust gaat Van der Biezen er vandoor en werkt zich langs Zarko Grabovac. De duikelpartij die volgt wordt door de scheidsrechter ook als zodanig beoordeeld. Met 0-0 halen we de rust.

Tijd voor de Goodyear-commissie. Voor de eerste maal in het huidige seizoen zal dit selecte heerschap het aanbod van versnaperingen onder de loep gaan nemen. Het is echter uitermate wrang te moeten constateren dat er, nadat iedereen een hagelwitte jas heeft aangetrokken, één exemplaar onaangeroerd in de kledingkast blijft hangen…Het uitdelen van Goodyear-sterren is een jaarlijks terugkerend ritueel voor de Fortuna Online-redactie. Razend populair ook (onder de redactieleden welteverstaan). Zo populair dat grappenmaker Bart Chabot en keukenprins Pierre Wind met het idee aan de haal zijn gegaan en ze delen zogenaamde ‘snacksterren’ uit aan snackbars (dit fenomeen is in de Westelijke mijnstreek bekend onder de naam ‘frituur’ of ‘friture’). Gestelde criteria? Aanbod van gezonde snacks, hygiëne, kwaliteit, service en diversiteit aan producten. Benieuwd hoe de friture van FC Den Bosch het er vanaf brengt.

Als we bijna aan de beurt zijn, horen we supporter Nico een broodje kroket bestellen. Nadat er een ‘njet’ heeft geklonken aan de andere zijde van het buffet, bestelt hij een broodje frikadel. Redelijk gangbaar, maar ook niet aanwezig. De jassen kunnen uit wegens onvoldoende assortiment. We stranden nog voordat we het buffet hebben bereikt. Dus geen verhalen over broodjes hamburger zonder saus (ketchup/mayonaise à € 0,20!), broodjes hamburger zonder broodjes, vreselijke koffie, de ontblote schouder van de dienstdoende verkoopster, etc.

Snel terug naar de tribune, want Aborah rent achter een diepe bal aan. De verdediging staat wat te kijken en Meul grijpt de Belg vast. Het Wim Reyers-genootschap, exclusief bestaande uit ondergetekende, knikt ‘ja’: pinanti is pinanti. Van der Biezen schiet FC Den Bosch naar 1-0.Fortuna dient even te bekomen, want zo een snelle achterstand valt niet mee. Het is Heinrichs die de geel/groenen weer op de rails zet. Hij gaat goed door op rechts, schiet de bal voor doel, welke door de handen van Brahim Zaari glipt. De Bossche keeper schrikt zich een hoedje, maar hij heeft geluk dat niemand Heinrichs heeft kunnen volgen. Nadat Van den Ouweland een volley op doel aflevert gaat de match pas echt beginnen.


Taner Taktak legt aan voor een vrije trap

Als even later Olondo geel krijgt voor obstructie laat de Bossche aanhang zich horen. De mensen die eerder Aborah toezongen, achten het nu noodzakelijk om oerwoudgeluiden te maken naar Olondo, nota bene iemand van dezelfde huidskleur als hun spelmaker. De grensrechter, welke eveneens met dezelfde huidskleur is gezegend hoort niks. Schandalig gewoon.

Nadien wordt het duel bitsiger en ontaardt het met enige regelmaat in een grondoorlog. Dan is het goed te weten dan je de ‘Kolos van Kleve’ in je rangen hebt. Heinrichs is vandaag overal zo een beetje en blijft aardig op de been.

De Bossche spelers beginnen zich een beetje op te winden en dat geldt vooral voor Aborah. Na de zoveelste scrum werkt hij Abdülkerin Öcal tegen de grond. Gelukkig heeft scheidsrechter De Groot alles goed in de smiezen. Onbegrijpelijk dat hij slechts geel trekt. Het is òf rood voor Aborah, òf geel voor Öcal. Dit is vlees noch vis; Jaap Uilenberg zal razend zijn.

De vrije trap die volgt wordt door Taner Taktak op het hoofd van Boymans geschilderd: 1-1. Met nog een kwartier te gaan is de stand weer gelijk, en dat is terecht. Eindelijk loon naar werken, al is de wedstrijd nog niet gedaan.

Het laatste kwartier staat bol van de spanning, want beide teams hebben kansen op winst. En dan komt het gebrek aan vernuft aan beide kansen aan het licht. Zóveel ruimte en er wordt eigenlijk niet bijster veel mee gedaan. Het is vooral stug verdedigen aan Sittardse zijde dat zorgt dat een punt wordt behaald. In de slotseconden kopt Kozarac nog op de paal, maar dat lijkt gevaarlijker dan het is. Zaari zit op het vinkentouw.


Ruud Boymans klapt voor de meegereisde supporters

Vrijdag komt FC Omniworld op bezoek en daarvan mag eigenlijk niet verloren worden. Hopelijk leest niemand voorgaande regel, want elke vorm van druk kan wel eens funest zijn, voor dit jeugdig Fortuna.

Michel Hennen

Het winnende nummer in de secondeloterij is 2915.