Het belang van de Zuid-Limburgse economie vraagt erom en 23.097 Zuid-Limburgse voetballiefhebbers hebben laten weten zeker te willen gaan kijken naar een voetbalclub met de merkwaarden ‘Limburgs’, ‘Passie’ en ‘Respect’, dus Sporting Limburg is een feit. De collateral damage van het fusieproces, de supporters van Fortuna, verzamelt zich de dag na de tenenkrommende presentatie van de nieuwe club voor de eerste van de zes resterende competitiewedstrijden. De spelers van Fortuna doen ondanks de ook voor hen keiharde boodschap van de dag ervoor goed hun best en laten bij vlagen zelfs aardig voetbal zien. De inzet wordt niet beloond: na negentig minuten staat er een 1-2 eindstand op het bord.


3 April 2009

Op weg naar het einde

Fortuna Sittard 1 BV Veendam 2
Doelpuntenmakers: 39. Öztürk 0-1; 49. Schreurs (pen.) 1-1; 74. Buurmeijer 1-2
Opstelling: Meul, Geenen, Grabovac, Facenna (82. Mayele), Vanek, Simone, Kozarac (82. Garlisi), Linssen, Van den Ouweland, Olondo (72. Boymans), Schreurs
Toeschouwers: 2.280
Scheidsrechter: Bekebrede
Geel (Fortuna): Simone
Rood (Fortuna): –

We koesterden allemaal nog de hoop dat de fusie op het laatste moment zou afketsen, maar eigenlijk was dat tegen beter weten in. In november was met de instelling van de Stuurgroep Topvoetbal in Limburg het pleit eigenlijk al beslecht. Koning Onbenul Frissen had de totstandkoming van een topvoetbalclub van internationale allure tot een persoonlijk prestigeproject gemaakt en de invloedrijkste mensen binnen beide clubs wilden de fusie er ook koste wat kost doorheen drukken. Tegen dergelijke krachten zijn eenvoudige supporters en sponsoren eigenlijk kansloos, al wordt de strijd met nog zoveel warmte en vechtlust gevoerd. Zeker wanneer de gouverneur hoogstpersoonlijk en zonder enige democratische legitimatie acht miljoen euro uit de kas van de provincie toezegt, omdat de Stuurgroep er niet in geslaagd is ook maar één grote sponsor binnen te halen en de fusieclub daarmee nog voor de start met een miljoenenschuld dreigt op te zadelen.

Dat de twee mediamonopolisten in Limburg het fusieproces volstrekt kritiekloos van commentaar voorzien, heeft de strijd nog zwaarder gemaakt. Sporting Limburg voldoet aan geen enkele door de Stuurgroep geformuleerde doelstelling, maar dat is voor L1 en de journalisten van de Media Groep Limburg geen enkele aanleiding geweest om de vertegenwoordigers van die Stuurgroep eens kritisch aan de tand te voelen. De resultaten van onderzoeken met een wetenschappelijk zeer dubieuze onderbouwing werden door beide media klakkeloos als feit gepresenteerd. En ook bij het motief van de provincie om de fusie mogelijk te maken, namelijk een versterking van de aantrekkingskracht van Zuid-Limburg op het internationale bedrijfsleven, is nooit een enkel vraagteken gesteld.

In plaats daarvan besloot Nederlands beroemdste investigative journalist Bjørn Oostra de stichting Trots op Fortuna maar op de korrel te nemen. Natuurlijk moet een journalist kritisch kijken naar stukken die welke organisatie dan ook aanlevert, dus ook naar de tegenbegroting van TOF. En natuurlijk heeft het nieuwswaarde wanneer een grote sponsor op de begroting wordt opgevoerd, terwijl die sponsor van niets weet. Maar toon, presentatie en timing gaven de onthulling van Oostra iets van een afrekening. Een afrekening in dienst van Erkens in dit geval, want hij is het geweest die TOF een loer heeft gedraaid. De opmerking de dag daarna dat Wil Meijers nu naast Erkens degene was die het moest ontgelden bij de supporters, is niets minder dan een vuile trap na. In de reacties valt niets anders dan lof te bespeuren voor de inzet van TOF en met name Wil Meijers persoonlijk, dus waarschijnlijk moet deze opmerking, die geheel uit de fantasie van de journalisten van de Media Groep Limburg voortkomt, op de een of andere manier een behoefte aan zelfrechtvaardiging bevredigen.

Goed, de strijd is dus gestreden en verloren. Er gaan geluiden over een doorstart als amateurclub op, maar daarin geloof ik persoonlijk niet erg. Zo’n doorstart zou volgens mij minstens aan drie voorwaarden moeten voldoen. In de eerste plaats moet het doel zijn om uiteindelijk weer het betaald voetbal te bereiken. Die voorwaarde stelt eisen aan de mogelijkheden van de accommodatie op langere termijn en op het niveau waarop je instapt. In de tweede plaats moet de club spelen op het grondgebied van Sittard-Geleen, omdat daar de wortels van Fortuna liggen. En in de derde plaats moet de club met respect voor de amateurclubs in de regio te werk gaan. Ook die clubs hebben allemaal hun eigen identititeit en hun leden met een clubhart. Sterker nog, heel veel Fortuna-supporters zijn lid en vrijwilliger bij zo’n club in de regio. Om die reden moet een nieuw Fortuna heel voorzichtig te werk gaan wanneer het bijvoorbeeld via een fusie wilt samengaan met een bestaande amateurclub. De kans dat we een doorstart kunnen maken die aan alledrie de voorwaarden voldoet, lijkt mij vrij klein. Dat neemt niet weg dat het initiatief zeker een serieus onderzoek waard is.

Dan de wedstrijd van vanavond. Zo’n duizend mensen hebben in de zon de weg naar het stadion gevonden. In en voor het supportershome spreken enkele tientallen van hen over de gebeurtenissen van afgelopen week en over wat ons nog te wachten staat. De sfeer is rustig want gelaten. Ook in het stadion zelf blijft het rustig. Het luidruchtige deel van de aanhang maakt tijdens de wedstrijd regelmatig duidelijk dat ze niet van plan zijn om als alle emoties gezakt zijn naar Kerkrade af te reizen teneinde daar in het Parkstad Limburg Stadion met een Limburgs vlaggetje in de hand Sporting Limburg aan te moedigen. Maar verder is er ook veel positieve steun voor de spelers, van wie het overgrote deel door de fusie brodeloos is geworden.


De Noord-tribune blijft achter het elftal staan

Trainer Reijners heeft vanavond de volgende opstelling gemaakt: Meul op doel; Geenen, Facenna, Grabovac en Vanek in de verdediging; Simone, Linssen, Kozarac en Van den Ouweland op het middenveld; Olondo en Schreurs voorin. Ramon Voorn is vanavond geschorst. Bij tegenstander BV Veendam, dat bij winst kansrijk blijft in de zesde periode, zien we geen bekende namen.

De wedstrijd kent een levendig begin, waarin Fortuna zonder schroom speelt. Af en toe zien we zelfs iets dat lijkt op aanvallend, positief en agressief combinatievoetbal oftewel de herkenbare speelwijze waarmee Sporting Limburg naam gaat maken in Europa.


Kies asjeblieft voor MVV

BrianLinssen en Van den Ouweland vinden regelmatig de ruimte tussen verdediging en middenveld van Veendam en weten van daaruit ook nog wel eens een aardige aanval op te zetten. Het gevaar komt echter vooral uit dode spelmomenten. Schoten van Schreurs en Grabovac missen echter precisie, terwijl Geenen net te laat komt om vanaf de vijfmeterlijn de bal in het lege doel te tikken.


Geenen en Dompig kleunen er flink in

Veendam komt er enkele malen gevaarlijk uit via de counter. Spits Öztürk kopt na een snelle aanval een voorzet van Cijntje net over het doel. Vlak voor rust zijn de Veenkoloniërs uit één van de spaarzame aanvallen wel doeltreffend. Een corner van Buurmeijer valt ter hoogte van de eerste plaats in ons vijfmetergebied. Er ontstaat een scrimmage, waarbij onze verdedigers de bal niet weten weg te werken. Uiteindelijk ziet Öztürk een gaatje. Hij legt de bal handig voor zijn voeten en schiet feilloos binnen: 0-1. Die score is geen juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen, maar wel de ruststand.


Vanek haalt uit

Tijdens de rust zien we een groep spelers in een witte broek en en wit short met een brede rode verticale baan in het midden spelen tegen een groep spelers in rood-wit gestreepte shirts met een witte broek. Ajax tegen PSV? Aan het gebraggel te zien wel. Liefhebbers van goed voetbal komen in ieder geval niet aan hun trekken en dat is ook in de Amsterdam Arena en het Philips Stadion bijna altijd het geval.


Veendam heeft twee man nodig om Danny in toom te houden

Stadionspeaker Maurice Gorissen weet echter te melden dat het hier gaat om een confrontatie tussen Roosteren en de Rooms-Katholieke Douvergenthoutsche Football Club uit Merkelbeek. Beide clubs zouden eens te raad moeten gaan bij de beleidsmaker van Sporting Limburg, want het gebrek aan een herkenbare speelwijze vanuit beleid en continuïteit doet pijn aan de ogen.


Voor de laatste keer tegen Angelo Cijntje

Na rust gaat Fortuna energiek op zoek naar de gelijkmaker. Na vijf minuten kan Vanek vanaf links vrij inschieten, maar keeper Lamberts, wiens onorthodoxe stijl overigens geregeld op de lachspieren werkt, brengt redding.


Olondo komt niet voorbij de atletische Lamberts

Tot verbazing van menigeen blaast scheidsrechter Bekebrede echter op zijn fluitje. Hij geeft een penalty aan Fortuna vanwege een overtreding op Schreurs vlak voordat deze passte op Vanek. Schreurs besluit de penalty zelf te nemen en levert wederom een doelpunt van ongekende schoonheid af. Lamberts duikt naar links, Danny plaatst de bal met een mooi lobje iets ter rechterzijde van het midden. De jonge Maastrichtenaar heeft zijn vormcrisis overwonnen. Hij voetbalt stukken beter mee dan enkele maanden geleden en laat de toeschouwers weer regelmatig genieten van bij tijd en wijle schitterende acties.


Linssen en Simone feliciteren Danny met zijn ‘Panenka’

Na de gelijkmaker gaat de wedstrijd meer gelijk op. Echt grote kansen blijven aan beide zijden uit. Een kwartier voor tijd brengt Erwin Buurmeijer de beslissing. Meul stompt een hoge bal weg uit het strafschopgebied. De bal belandt voor de voeten van Buurmeijer, die vanaf een meter of vijfentwintig recht in de kruising schiet. Meul heeft geen verweer tegen de uithaal: 1-2. Fortuna gaat met Boymans voor Olondo en Mayele voor Facenna nog op zoek naar de gelijkmaker, maar dat zit er niet in.


Boymans kan vanavond het verschil niet maken

De punten gaan naar het noorden en dat leidt tot een onwaarschijnlijke vreugde-uitbarsting in de dugout van de geel-zwarten. Terwijl Veendam onder aanvoering van trainer Joop Gall een feestje viert, nemen de spelers van Fortuna teleurgesteld afscheid van het publiek. Ze krijgen een verdiend applaus.


Nico blijft teleurgesteld achter

Op de Noord-tribune gaat het gezang nog tot een half uur na de wedstrijd door. Andere supporters gaan op weg naar het supportershome, maar staan daar tot hun verbazing voor een gesloten deur. Het home is op last van de politie vanwege de openbare veiligheid gesloten. De reden? Voor het home had een samenscholing van supporters plaatsgevonden.


De N-Side wil van geen wijken weten

Zelfs in alle rust met een pilsje in de hand praten met elkaar wordt ons niet meer gegund door de plaatselijke autoriteiten. Het moet niet veel gekker worden. Of zal de allerlaatse thuiswedstrijd tegen MVV inderdaad zonder publiek gespeeld gaan worden?

Peter Meijers