De week voorafgaande aan het duel met AGOVV staat in het teken van het oprollen van een groot crimineel netwerk door de Sittardse politie. Na eerdere aanhoudingen in de voorgaande weken, mogen zich nu maar liefst elf personen melden in het plaatselijke overheidshotel. Deze grootschalig opgezette opschoonactie van Vrouwe Justitia brengt het totaal aantal aangehouden personen op 24. De opgerolde organisatie blijkt diep verspreide wortels te hebben in de Westelijke Mijnstreek met vertakkingen tot in het Belgische.


13 Maart 2009

Volkomen onnodig verlies in Apeldoorn

AGOVV 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 39. Bokila 1-0
Opstelling: Meul, Geenen (76. Voorn), Grabovac, Facenna, Vanek, Simone, Kozarac, Linssen (87. Miljkovic), Van den Ouweland, Mayele, Schreurs (76. Garlisi)
Toeschouwers: 2.037
Scheidsrechter: Diks
Geel (Fortuna): Linssen
Rood (Fortuna): Facenna

Ook in de supportersbus blijkt deze organisatie alom vertegenwoordigd en zelfs het officiële supportersorgaan van onze club blijkt geinfrilteerd te zijn door deze criminele bende. Een van de kopstukken is schijnbaar een midden twintiger met een zwaar Vlaamse tongval. De man opereert met een internationaal taxi-bedrijf als dekmantel. De aanwezigheid van de organisatie heeft zijn weerslag op het aantal aanmeldingen voor de reis naar Apeldoorn op deze vrijdag. Een kleine twintig personen staat om 16.15 klaar voor de trip richting Apenheul.

Nadat twee weken geleden al eens een bak macaroni met ham en kaassaus is gewarmd in de aanwezige magnetron, is deze week de Indische keuken aan de beurt. Reisgenoot JC heeft voor deze gelegenheid massaal broodjes kip-bapao ingeslagen. Keukenhulpje Thies zorgt voor de chilisaus en een uitgebreid assortiment aan kroepoek. Bij het proeven aan het broodje (uiteraard vergezeld door de chilisaus) worden onze smaakpapillen geinspireerd. Met dit broodje is helemaal niets mis.


Er is sweet chilli sauce aan boord om de busreis mee te kruiden

De smaakvolle combinatie van deeg, kip en saus, de versheid van het product en de hygiënische presentatie doen het hart van de voltallige Goodyear-commissie sneller kloppen. Na het zorgvuldig lezen van de tekst op de verpakking wordt duidelijk dat het hier ook geen A-merk betreft. De bediening is uiterst vriendelijk, sympathiek en gastvrij. Zou het dan eindelijk gaan gebeuren? Helaas, een snelle blik in de statuten van de Goodyear commisie wijst uit dat het niet mogelijk is om deze ster uit te reiken aan cateraars die niet contractueel verbonden zijn aan een sportpark of stadion. Hoe dan ook, een uiterst eervolle vermelding is echter wel op zijn plaats voor onze JC.

Na enkele korte tussenstops, waarbij en passant nog wat sluikreclame wordt verwijderd bij een tankstation (overigens niet geheel naar goedkeuren van de werkneemster), bereiken we even naar zevenen ‘Sportpark Berg en Bos’.

Nadat alle vlaggen zijn opgehangen werpen we vlug even een blik op het onderkomen van de cateraar van vanavond. Een hok dat op de kop lijkt te zijn getikt in de verderop gelegen Apenheul doet dienst als verkooppunt. Bij gebrek aan opbergruimte zijn de broodjes gewoon op de grond gedumpt, tussen de rottende bladeren. Niet bepaald hoopvol voor de Goodyear-test die AGOVV te wachten staat, maar dat is van latere zorg.Fortuna mist vanavond tegen AGOVV drie vaste basisspelers. Jürgen Heinrichs moet een wedstrijd schorsing uitzitten voor de rode kaart die hij vorige week ontving. Daarnaast is Ruud Boymans nog altijd niet hersteld van zijn blessure en ontbreekt ook Cedric Olondo op het appèl. Daarentegen keert Gino Facenna na zijn schorsing terug in de basis. Ook Danny Schreurs verschijnt aan de start voor de Sittardse ploeg. De volledige opstelling luidt als volgt: David Meul, Rick Geenen, Gino Facenna, Zarko Grabovac, Nico Vanek, Angelo Simone,Samir Kozarac, Brian Linssen, Jesse Mayele, Charly van den Ouweland en Danny Schreurs.

Bij tegenstander AGOVV vinden we twee namen met een Fortuna verleden. Naast assistent trainer Marco Heering is dat niemand anders Koen Garritsen. “He isn’t here, he isn’t there, he isn’t fucking anywhere!” Apeldoorn is wat ons betreft close enough.Wat wel opvalt is het ontbreken van de naam van Raymond van der Gouw op het wedstrijdformulier. Navraag levert op dat de voormalig sluitpost van onder meer Manchester United en West Ham zijn carriére inmiddels beeindigd heeft. Zonde dat zijn afscheid ongemerkt voorbij is gegaan. Een speler met zo’n staat van dienst zou beter verdienen.

Net zoals vorige week komt Fortuna sterk uit de startblokken. AGOVV oogt erg onzeker en de Sittardse ploeg probeert die onzekerheid uit te buiten. Dit leidt meteen al in het begin tot enkele kleine kansen voor Fortuna, maar helaas staat het vizier van de geel/groenen nog niet op scherp.

Naarmate de wedstrijd vordert, neemt het veldoverwicht van Fortuna toe. Het lijkt slechts een kwestie van tijd alvorens de voorsprong een feit zal zijn. In de 36ste minuut is het Brian Linssen, die vrij kan doorlopen op AGOVV doelman Joost Terol. Zijn schot mist echter kracht, maar vooral precisie en de bal verdwijnt enkele centimeters naast de paal over de achterlijn.Een minuut later is het Charly van den Ouweland die over links mee opkomt. Keeper Joost Terol komt te ver uit zijn doel en de verdediging van AGOVV reageert niet adequaat. Terol voelt zich nu genoodzaakt om het duel met Van den Ouweland aan te gaan. Deze kapt Terol vervolgens uit, waarbij de doelman zijn evenwicht verliest. De voorzet van Charly wordt gemist door zowel Mayele als Schreurs. Vervolgens komt de bal voor de voeten van Angelo Simone, die de bal eigenlijk voor het inschieten heeft. Volledig vrij voor een compleet open doel weet de Italo-Belg de bal echter toch over het doel te werken.

Weer een minuut later is het Kozarac, die een vrije trap op zo’n 20 meter van het doel, rakelings over de lat schiet. Fortuna heeft zich verschillende enorme kansen weten te creëren, maar vergeet te scoren. Volgens de aloude wetten van het voetbal, is dat spelen met vuur. Zoals ook deze avond zal blijken. In de 41ste minuut weet Jeremy Bokila na een snelle counter de bal achter doelman David Meul te deponeren, 1-0 voor de thuisploeg.Direct na de aftrap trekt Fortuna weer ten aanval. Een mislukte voorzet van Angelo Simone wordt door keeper Terol met een uiterste krachtsinspanning over het doel getikt. De daaropvolgende corner levert niets op en is meteen het laatste wapenfeit van de eerste helft. Daar waar Fortuna had moeten gaan rusten met een comfortabele voorsprong, staat halverwege de wedstrijd 1-0 op het scorebord van ‘Sportpark Berg en Bos’.

In de rust worden dan maar weer eens de witte jassen van de Goodyear commissie aangetrokken. Aangekomen bij het cateringspunt zien we enkele mede supporters die hun bestelling al in ontvangst hebben mogen nemen. Het broodje bal ziet er ronduit smerig uit en het wordt me spontaan onpasselijk.


Met deze Gelderse delicatesse kan de Goodyear-Commissie niet lachen

Gelukkig bespaart me een van mijn mede commissieleden de martelgang van het daadwerkelijk proeven. Met een enorme opofferingsgezindheid besteld hij een broodje bal en neemt er vervolgens een hap van. De blik op zijn gezicht is alleszeggend. Vol afgrijzen en met de moed der wanhoop weet hij de genomen hap binnen te houden.


Naar verluidt is de arm van deze Goodyear tester ondertussen operatief verwijderd om een verdere bacteriele infectie te voorkomen…

Het moge duidelijk zijn, dat dit gegeven alleen al funest is voor het verkrijgen van de Goodyear ster. Toch willen we de andere misstanden even aan de kaak stellen. Broodjes die niet op een plank liggen, maar in de modder. Cola die geschonken wordt in bekers van Pepsi-max en verkoop van het A-merk Pringles en de totaalprijs voor het broodje slachtafval. Niet alleen is de prijslijst erg onoverzichtelijk, maar ten opzichte van de aangeboden waar zijn het regelrechte woekerprijzen. AGOVV mag zich verzekerd zijn v
an een plaatsje in de gevarenzône van de Goodyearcommissie. Absoluut onverantwoord!

Na de aanslag op de innerlijke gezondheid van onze collega, begeven we ons terug naar de tribune. De eerste kans is wederom voor Fortuna. In de 47ste minuut weet Jesse Mayele de bal koppend niet de juiste richting de geven en de bal verdwijnt over het doel. Enkele minuten later wordt een afstandschot van Samir Kozarac, ternauwernood gekeerd door doelman Terol.Hierna dreigt de wedstrijd langzaam dood te bloeden. Fortuna lijkt de hoop een beetje opgegeven te hebben en AGOVV is blij dat de 1-0 stand nog steeds op het bord staat.


In de verte bouwt Fortuna aan iets dat op een aanval moet lijken

Met nog zo’n 25 minuten te gaan ontvangt Gino Facenna zijjn tweede gele kaart van de wedstrijd na het neerhalen van zijn tegenstander. Alweer de derde rode kaart voor Fortuna in even zoveel wedstrijden. Twee daarvan overigens voor de Sittardenaar met Italiaanse roots.Na de rode kaart is de weerstand van de Sittardse ploeg gebroken, daar kan zelfs het inbrengen van supersub Sebastiano Garlisi geen verandering meer in brengen. Ook AGOVV gelooft het verder wel en is allang blij dat het de wedstrijd zonder kleerscheuren doorkomt. Enkele kleine kansen weet de Apeldoornse ploeg nog wel af te dwingen, maar er verandert niets meer in de score.

Na 2 minuten blessuretijd fluit scheidsrechter Diks voor het einde van de wedstrijd. Na het afscheid nemen van de spelers zoeken we de gezelligheid van de bus weer op.


Vanaf de rand van het zestienmetergebied klapt een deel van de spelers naar de meegereisde supporters

De terugweg staat voor een groot gedeelte in het teken van de amoureuze escapades binnen de BVO Fortuna Sittard. Onbekende vaders, fonteintjes en tuinslangen passeren de revue en ook de Handy Man maakt zijn optreden. De einduitslag aangaande onze beoogde fusiepartner kan de stemming daarbij alleen maar verhogen. Even voor 01.00 uur bereiken we de thuisbasis en wordt afscheid genomen van elkaar.

Groeten,

Guido